EXCLUSIV | Marian Vanghelie, despre noul dosar de la DNA: ”Au vrut să împuște doi iepuri, eu și Tudorache. Le-am spus procurorilor: «Doar nebunilor nu le este frică. Mie îmi e și nu mi-e frică»”

EXCLUSIV | Marian Vanghelie, despre noul dosar de la DNA: ”Au vrut să împuște doi iepuri, eu și Tudorache. Le-am spus procurorilor: «Doar nebunilor nu le este frică. Mie îmi e și nu mi-e frică»”
Publicat: 21/10/2022, 16:47
Actualizat: 21/10/2022, 17:18

Fostul primar Marian Vanghelie spune că prin noul dosar – în care a fost pus sub acuzare pentru achiziții supraevaluate de nebulizatoare, termoscannere și tablete, făcute în pandemie de primăriile sectoarelor 1 și 5 – procurorii DNA au vrut ”să împuște doi iepuri dintr-o dată”, pe el și pe fostul edil Daniel Tudorache, ceilalți 54 de suspecți fiind ”victime colaterale”. Procurorii susțin că Vanghelie ar fi fost unul dintre liderii grupării care a acționat pe trei paliere și care, prin achizițiile supradimensionate făcute de instituții din primăriile celor două sectoare, a produs un prejudiciu de aproape 68 de milioane de lei.

„Acum o săptămână, am fost chemat la DNA să mi se aducă la cunoștință învinuirile astea multe. Ce să mai comentez? Eu nici în fața lor nu am dat vreo declarație, am dreptul la tăcere, abia la instanță, dacă or să trimită dosarul, o să fac declarații, că acolo am încredere, aici, nu.

După cum vedeți, DNA, cu acest dosar, vrea să împuște doi iepuri dintr-o dată, pe Daniel Tudorache, ca să îl termine definitiv, și pe mine, din alte motive. Probe nu au. Restul din dosar sunt oameni care nu au făcut nicio ilegalitate, dar sunt așa-zise victime colaterale, ca să îi sperie și să accepte să scrie ce vor ei, procurorii”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Marian Vanghelie.

Fostul primar al Sectorului 5 susține că a fost întrebat de procurori dacă îi este frică, iar răspunsul lui a fost că ”doar nebunilor nu le este frică”.

La DNA, nu s-a modificat nimic, se merge pe aceleași proceduri și procurorii sunt conduși de vechea gardă. Să știți că la DNA m-au întrebat dacă îmi e frică și le-am zis așa: că sunt la al 25-lea dosar și 20 le-am câștigat și că sentimentul de frică e uman, doar nebunilor nu le este frică. Mie îmi e frică și nu-mi e, dacă mă înțelegeți!”, a mai spus Marian Vanghelie.

DNA: ”Pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare”

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală pentru 56 de persoane, printre care și foștii primari Marian Vanghelie și Daniel Tudorache, pentru achiziții supraevaluate făcute de instituții din cadrul primăriilor sectoarelor 1 și 5, în primul an de pandemie, prin care s-au produs prejudicii de aproape 68 de milioane de lei. În 2020, când au fost făcute achizițiile, Marian Vanghelie era consilier la Consiliul Local al Sectorului 5, iar Daniel Tudorache era primarul Sectorului 1, în prezent fiind deputat.

”Profitând de alocările bugetare pentru achiziționarea de bunuri și servicii și de programele aprobate de Consiliile locale ale sectoarelor 1 și 5 ale Municipiului București, pentru achiziții necesare în perioada pandemiei de COVID-19, grupul infracțional organizat, coordonat de suspectul Vanghelie Marian Daniel, ar fi acționat în maniera descrisă anterior în scopul fraudării fondurilor publice: destinate achiziției de termoscannere și tablete, alocate pentru Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1; alocate cu titlul de capital social / majorare capital social pentru Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat Sector 1 SA și folosite la achiziția de nebulizatoare pentru biodecontaminare, ale societății ECONOMAT Sector 5 și folosite la achiziția de tablete.

Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial. În ceea ce privește contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 și al ECONOMAT Sector 5 București, cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). În realitate, atribuirea acestor tablete s-ar fi făcut anterior simulării procedurilor de licitație, prin proceduri nelegale de negociere fără publicarea prealabilă”, susțin procurorii DNA.

Marian Vanghelie este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (4 fapte, din care una în formă continuată), instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care 3 în formă continuată), instigare la fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte, din care una în formă continuată), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Pe Daniel Tudorache, procurorii DNA îl acuză de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului