Daniel Tudorache, trimis în judecată pentru bani pe care i-ar fi luat când era primar. Fostul edil este sub control judiciar, pe cauțiune de un milion de euro

Daniel Tudorache, trimis în judecată pentru bani pe care i-ar fi luat când era primar. Fostul edil este sub control judiciar, pe cauțiune de un milion de euro
Publicat: 02/03/2022, 15:17
Actualizat: 02/03/2022, 15:52

Fostul primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de procurorii DNA în ”dosarul diamantelor”, fiind acuzat că, în perioada în care era edil, ar fi luat bani de la un om de afaceri care avea un contract de servicii cu o  instituție din subordinea Primăriei. Banii, spun anchetatorii, ar fi ajuns în conturi deschise pe numele fostei soții și al menajerei sale, dar și pentru cumpărarea unor imobile de sute de mii de euro și a unor bijuterii, inclusiv a unor diamante în valoare de aproape 10 milioane de lei. 

Daniel Tudorache va fi judecat pentru complicitate la trafic de influență și spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis când era primar al Sectorului 1. Tudorache este acum deputat, iar înaintea mandatului de primar a fost viceprimar al Sectorului 1.

Anchetatorii l-au pus pe Tudorache sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de un milion de euro.

Alături de fostul edil va fi judecată o persoană din anturajul acestuia, sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 75.000 euro, pentru două infracțiuni de trafic de influență.

Fosta soție a lui Daniel Tudorache a fost trimisă și ea în judecată, sub control judiciar pe cauțiune cu o valoare de 200.000 de euro, pentru complicitate la spălarea banilor.

Din probele pe care procurorii DNA le-au pus în dosarul trimis instanței rezultă că, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflată în anturajul lui Daniel Tudorache când era primarul Sectorului 1 ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituție aflată în subordinea Primăriei.

”În schimbul banilor, persoana respectivă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât și prin intermediul inculpatului Tudorache Daniel, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții (plată la timp a facturilor și actualizarea tarifelor). În schimbul traficării influenței, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență”, au scris procurorii DNA în rechizitoriu.

Anchetatorii susțin că în biroul de la Primăria Sectorului 1 ar fi avut loc două întâlniri, pe 19 septembrie 2016 și 7 februarie 2017, în care Tudorache i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului.

”În acest mod, Tudorache Daniel ar fi confirmat caracterul real al influenței. De altfel, din datele cauzei ar reieși că primarul de la acea vreme Tudorache Daniel ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său”, susține DNA.

Procurorii mai spun că au probe că, în perioada în care a ocupat funcții publice, respectiv ianuarie 2008 – martie 2019, Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale, care reprezentau o medie de aproximativ o mie de euro pe lună.

În dosarul ajuns pe masa judecătorilor mai scrie că Daniel Tudorache ar fi ascuns banii obținuți nelegal în conturi deschise pe numele fostei soții și al menajerei sau i-ar fi folosit pentru a cumpăra imobile și bijuterii.

”Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus obținute în mod nelegal, acesta ar fi procedat la:

  • depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 3.255.465 lei și 231.117 euro;
  • achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții, în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;
  • acordarea unui împrumut de 920.000 de euro, în numerar, unei persoane, prin intermediul fostei soții;
  • achiziționarea, prin intermediul fostei soții, de bijuterii, inclusiv diamante în valoare de 9.784.295 lei;
  • restituirea, în perioada 2010-2012, pe parcursul unui an și jumătate, în mai multe tranșe, în numerar, a sumei de 240.000 de lei împrumutată în data de 13.09.2010 de la o persoană, prin intermediul fostei soții, în contul căreia a fost transferată suma împrumutată și care a fost utilizată în data de 15.09.2010 pentru achiziționarea, pe numele soției, a unui autoturism de lux în valoare de 59.494 euro”, au mai scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

În cazul celei de-a doua fapte de trafic de influență, procurorii spun că aceasta este din perioada aprilie – iunie 2018, când persoana din anturajul lui Daniel Tudorache ar fi pretins de la același om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii încheiat în 27 aprilie 2018 cu o instituție aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.

”În schimb, persoana se angaja să-și exercite influența asupra funcționarilor responsabili, atât direct, cât și prin intermediul primarului, pentru a asigura câștigarea și buna desfășurare a contractului. La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, persoana din anturajul primarului ar fi primit în numerar, suma totală de 5.000 lei, disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență”, potrivit DNA.

Procurorii anticorupție au pus sechestru pe 258 de bijuterii și diamante ale lui Daniel Tudorache și ale fostei soții a acestuia, identificate la percheziția domiciliară, cu o valoare de 9.784.295 lei, pe sumele de 11.210 euro și 4.235 dolari, precum și pe imobile aparținând fostei soții fostului primar.

De asemenea, au fost luate măsuri asigurătorii și asupra sumei de 150.000 de lei aparținând persoanei din anturajul fostului primar judecate în dosar.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție vor judeca dosarul, întrucât Daniel Tudorache este deputat. Procurorii DNA au solicitat instanței să mențină măsurile preventive și asigurătorii dispuse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului