Darius Vâlcov a SCĂPAT de dosarul de corupție în care fusese condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate de închisoare

Darius Vâlcov a SCĂPAT de dosarul de corupție în care fusese condamnat în primă instanță la 6 ani și jumătate de închisoare
Darius Vâlcov / Sursa FOTO: Alexandru Dobre - Mediafax Foto
Publicat: 15/03/2023, 16:31
Actualizat: 15/03/2023, 16:34

Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe și fost primar al Slatinei, a scăpat de unul dintre procesele de corupție după ce Curtea de Apel Craiova a decis, miercuri, încetarea procesului în care fusese condamnat în primă instanță la șase ani și jumătate de închisoare. Decizia este definitivă, fiind pronunțată în urma hotărârii Curții Constituționale privind prescrierea faptelor.

În schimb, se menține decizia din primă instanță de confiscare de la Darius Vâlcov a sumei de 4.296.270 de lei. În iulie 2020, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Darius Vâlcov, în calitate de fost primar al Slatinei, la 6 ani și jumătate de închisoare și a dispus confiscarea de la acesta a sumei de 4.296.270 lei.

„În baza art. 421 pct. 2 lit. a Codul de procedură penală, Admite apelul declarat de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, împotriva sentinței penale nr. 309 din 21.07.2020 pronunțată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 43049/3/2015.
Desființează hotărârea instanţei de fond în parte, sub aspectul laturii penale şi, rejudecând: În temeiul art. 396 alin. 6 Codul de procedură penală, raportat la art. 16 lit. f Codul de procedură penală, dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Vîlcov Darius Bogdan, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (…) şi trafic de influenţă (…).
Menţine dispoziția de confiscare de la inculpat a sumei de 4.296.270 lei (…).
Menţine dispoziția de desființare a înscrisurilor fictive, precum şi cea de plată a cheltuielilor judiciare către stat.
În privinţa celorlalte dispoziţii ale sentinţei apelate, care nu contravin rezolvărilor juridice din prezenta decizie, se aplică prevederile art. 423 alin.2 Cod procedură penală şi se menţin. (…) Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, se arată în minuta instanței.

Care erau acuzațiile la adresa lui Darius Vâlcov în acest dosar de corupție

În acest dosar, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Tribunalului Olt pentru instigare la dare şi luare de mită, el fiind acuzat că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane lei.

Banii au fost pretinşi pentru ca denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate, conform procurorilor.

Este vorba de contracte pentru reabilitarea Centrului Istoric al municipiului Slatina şi pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice şi lucrări la izolarea termică a unor blocuri.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase