De ce nu mai RĂSPUNDE robotul ION la niciun mesaj. Sebastian Burduja: „Adună păreri și urmează să producă rapoarte”

De ce nu mai RĂSPUNDE robotul ION  la niciun mesaj. Sebastian Burduja: „Adună păreri și urmează să producă rapoarte”
Sursa foto: Facebook/Sebastian Burduja
Publicat: 18/03/2023, 18:22

Robotul ION, consilierul bazat pe inteligența artificială prezentat de premierul Nicolae Ciucă în ședința de Guvern din 1 martie, nu vorbește cu nimeni. Nicu Sebe, șeful IA al Humans AI, compania care coordonează proiectul, a recunoscut recent că  momentul lansării lui ION a fost regizat. „Acumulează date, e în perioada de învățare”, a explicat sâmbătă ministrul digitalizării Sebastian Burduja, răspunzând la o întrebare la Digi 24.

„În această fază Ion adună păreri și urmează să producă rapoarte”, a precizat Burduja, adăugând că robotul Ion nu este doar o „strategie de marketing”.

Întrebat dacă momentul lansării de la guvern a fost regizat și de fapt cineva a dat enter răspunsurilor pentru premier, Burduja a negat acest lucru, potrivit hotnews.ro.

Cu toate acestea, anterior, Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION și șeful IA al Humans AI, compania care coordonează acest demers, a declarat recent, într-un interviu cu Dragoș Stanca, faptul că robotul ION nu este încă finalizat, iar dialogul cu premierul Nicolae Ciucă a fost regizat în ședința de Guvern din 1 martie.

Întrebat dacă există sau nu acest asistent AI, Nicu Sebe a declarat: ”Nu pot să spun că este finalizat, este în prima fază, dar oricum este o chestie reală care există”.

ION a primit, în prima săptămână de la lansare, aproximativ 500.000 de mesaje și tag-uri în social media de la români, principalele subiecte de discuție fiind educația, îmbunătățirea sistemului public de sănătate și a condițiilor pentru persoanele cu dizabilități sau pentru persoanele vârstnice, salariile și pensiile mici, precum și nevoia de a îmbunătăți condițiile de viață în orașele mari din țară, potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Sebastian Burduja a explicat că, practic, platforma va prelua sugestiile primite de la cetățeni și le va trimite mai departe Guvernului.

România scrie istorie. Astăzi, Prim-Ministrul Nicolae Ionel Ciucă l-a prezentat în debutul ședinței de guvern pe cel mai nou consilier onorific al său: ION. NOI suntem ION este primul consilier guvernamental din lume bazat pe inteligență artificială. Guvernul României marchează astfel o premieră mondială, iar România Viitorului dă tonul noilor tehnologii pentru lumea întreagă. De ce ION? Pentru că este un nume autentic românesc, așa cum este și robotul prezentat astăzi de premier. Și pentru că în oglindă este NOI. NOI toți, cetățenii acestei țări.

Ce este ION? Un simbol. Este vocea românilor în Guvernul României și rezultatul muncii unei echipe de cercetători străluciți, pregătiți la cel mai înalt nivel. Inovare 100% românească. Vom rezolva astfel probleme mai vechi sau mai noi prin tehnologiile cele mai moderne”, a spus ministrul Digitalizării la momentul lansării consilierului AI.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase