Declarații contradictorii date de oficiali în cazul tragediei de la Spitalul ”Victor Babeș”. „Am intrat în legătură cu ministrul Voiculescu”

Declarații contradictorii date de oficiali în cazul tragediei de la Spitalul ”Victor Babeș”. „Am intrat în legătură cu ministrul Voiculescu”
Ministerului Sănătății / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Publicat: 13/04/2021, 11:43
Actualizat: 13/04/2021, 12:16

În cazul tragediei de la Victor Babeș, unde au decedat trei pacienți internați, oficialii se contrazic în declarații privind ora  la care au fost informați despre tragedie,  fiind evidențiată o lipsă totală de comunicare. 

Declarația lui Raed Arafat

Raed Arafat declara, ieri, că primele probleme au început în jurul orei 16:25.

„În jurul orei 16:25 s-ar fi crescut presiunea brusc, peste 6 bari. O problemă de creșeter bruscă a presiunii în TIR, care a făcut ca aparatele să se oprească. Personal, am aflat după ora 17.00. S-a ținut legătura cu colegii SMURD, ulterior, am intrat în legătură cu ministrul Voiculescu. De ce a crescut presiunea, cum a avut loc, acest lucru trebuie să stabilească…Unii pacienți au intrat în stop, nu s-au reușit să fie resuscitați în TIR și au intrat în stare critică”, a spus Arafat.

Ministrul Sănătății: Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeș

La două ore distanță de la primele probleme semnalate, ministrul Sănătății a transmis pe Facebook condoleanțe familiei și a promis că în cursul zilei de astăzi va cere un control privind problemele tehnice care au dus la această tragedie. În ceea ce privește ora la care a fost informat, Voiculescu spune că a aflat în jurul orei 18:30.

Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la spitalul Victor Babeș. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienții COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din București. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii și conducerea spitalului. Cinci dintre ei au fost trasferați în siguranță. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvați”, a scris ministrul pe Facebook.

Secretarul de stat, Andreea Moldovan, îl contrazice pe Vlad Voiculescu

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății are o altă variantă. Aceasta îl contrazice pe Vlad Voiculescu și spune că ministrul Sănătății se afla la locul tragediei în jurul orei 17.00 și ar fi mers să vorbească cu medicii și asistenții.

„Dânsul ( ministrul Voiculescu, n.r.) a fost acolo de la ora 17.00 , a fost primul printre cei de acolo. (…) Vă dați seama că nu ascundem nimic, este o situație tragică, trebuie să vedem ce s-a întâmplat”, a declarat Moldovan.

Întrebată dacă ministrul Voiculescu a comunicat cu premierul Florin Cîțu, Andreea Moldovan a răspuns: „Vă dați seama că toată lumea comunică cu toată lumea, pentru că este o situație absolut tristă. Nimeni nu stă și doarme liniștit și se uită la televizor”.

Întrebat dacă s-a sunat la 112, Raed Arafat a spus că: „Nu știu dacă s-a sunat. Poate că nu s-a sunat pentru că aveau o echipă. Având acolo echipă permanentă de la pompieri, nu mai suni la 112. Mie nu mi-a zis domnul Gavriș de unde a aflat”.

Deputatul Emanuel Ungureanu a explicat că, de fapt, totul s-ar fi întâmplat în jurul orei 15.00, potrivit A3.

Concret, informaţiile cu privire la tragedia de la Spitalul Victor Babeş au început să apară în jurul orei 20.00, atunci când au şi fost prezentate de presă.

Comunicatul Departamentului pentru Situaţii de  Urgenţă

Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă  a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță  a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului  a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor  care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile. 

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat  o creșterea a  presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune. 

Instalarea și operaționalizarea  Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului. 

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș 
– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
– 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator„, se arată în comunicatul DSU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...