DECLARAȚII EXCLUSIVE de la Vilnius | Deputata Ana Cătăuță: ”Oricând un conflict armat poate izbucni și trebuie să fim pregătiți”

DECLARAȚII EXCLUSIVE de la Vilnius | Deputata Ana Cătăuță: ”Oricând un conflict armat poate izbucni și trebuie să fim pregătiți”
Publicat: 12/07/2023, 18:43
Actualizat: 12/07/2023, 19:01

Deputata Ana Cătăuță, aflată la Summitul NATO de la Vilnius, a declarat pentru GÂNDUL că ”deși ne dorim foarte mult pacea, oricând un conflict armat poate izbucni și trebuie să fim pregătiți”. Aceasta a vorbit despre noua abordare de securitate a NATO, dar și despre nevoia României de a investi mai mult în zona de cercetare-dezvoltare și de securitate cibernetică. ”China rămâne o provocare majoră de securitate la adresa intereselor, securității și valorilor noastre”, a transmis reprezentanta Parlamentului României la NATO Public Summit, organizat în marja Summit-ului de la Vilnius.

Prezentă la Vilnius pe parcursul celor două zile ale Summitului NATO, Ana Cătăuță a transmis pentru GÂNDUL care sunt principalele teme abordate, dar și concluziile dezbaterilor din cadrului întâlnirilor celor mai influenți lideri politici ai lumii. Cazată chiar în vecinătatea hotelului în care a stat și președintele SUA, Joe Biden, deputata a descris atmosfera resimțită de delegațiile țărilor aliate, invitate la eveniment.

Un plan defensiv la nivel practic față de eventualele atacuri ale Rusiei

Având în vedere discuțiile care s-au purtat în cadrul summit-ului, Ana Cătăuță a transmis că s-a lucrat la elaborarea unui ”plan defensiv la nivel practic, față de eventualele atacuri ale Rusiei”.

”Sunt planuri de apărare regională, împărțite pe trei mari zone: nordică, sudică și zona centrală. Zona sudică se pare va include inclusiv Marea Neagră. E o nouă abordare a securității comune” a detaliat aceasta parte din discuțiile pe care le-au avut aliații.

Necesitatea elaborării unui plan practic de apărare este motivată ”nu doar pentru nimeni nu-și mai imagina mai există posibilitatea unui război în lumea anului 2023 și iată care s-a prelungit și în 2022, se prelungește și în 2023, dar cred sunt și alte provocări, de natură economică, de natură cibernetică” susține aceasta.

”Deși ne dorim foarte mult pacea, oricând un conflict armat poate izbucni și trebuie fim pregătiți”

Ana Cătăuță a menționat câteva dintre provocările cu care se confruntă aliații NATO și pe care aceștia le-au luat în calcul în elaborarea unei noi strategii de securitate comună:

”Sunt mai multe provocări și o lecție pe care, din păcate, a trebui o învățăm din războiul din Ucraina este deși ne dorim foarte mult pacea, oricând un conflict armat poate poate izbucni și trebuie fim pregătiți pentru o astfel de situație. Nu ne gândeam mai este cazul de o astfel de situație, dar iată această posibilitate există. Ce înseamnă asta? Înseamnă trebuie ne întărim industria de apărare, inclusiv noi, în România, și trebuie investim mai mult în apărare. E clar războiul și invazia Ucrainei reprezintă o provocare foarte mare pentru statele aliate.

Înseamnă trebuie investim mai mult în zona de cercetare-dezvoltare, dar și de cyber-defence și înseamnă că, dincolo de diverse perspective pe care le putem avea în relațiile bilaterale ale statelor noastre, trebuie existe și o înțelegere comună a provocărilor. Și de ce nu recunoaștem? Inclusiv China reprezintă o astfel de provocare” a transmis pentru GÂNDUL reprezentanta Parlamentului României la NATO Public Summit.

China rămâne o provocare majoră de securitate la adresa intereselor, securității și valorilor noastre

În urma discuțiilor de marți și miercuri purtate la Vilnius, Ana Cătăuță a menționat principalele concluzii și decizii luate în aceste două zile cruciale pentru securitatea statelor membre NATO:

”Astăzi, când securitatea noastră comună trebuie să facă față atât amenințărilor convenționale, dar să fie pregătită și pentru noile tehnologii, la Vilnius s-au luat decizii istorice. Pragul minim de 2% din PIB pentru apărare a fost reconfirmat, astfel încât planurile de apărare ale Alianței să fie aplicate.
China rămâne o provocare majoră de securitate la adresa intereselor, securității și valorilor noastre.

România și Marea Neagră au fost incluse în planul regional de apărare sudic alături de Marea Mediterană și a fost aprobat planul de acțiune pentru industria de apărare. S-a ajuns la un acord privind aderarea Suediei la NATO și a fost reconfirmat sprijinul pentru Ucraina, dar și continuarea suportului pentru Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina.

Summit-ul de la Vilnius a demonstrat, încă o dată, unitatea Alianței și forța și determinarea aliaților și partenerilor” a transmis aceasta.

”Peste tot prin oraș sunt afișe cu Ucraina în NATO”

În ceea ce privește gradul de securitate la cel mai înalt nivel pe parcursul desfășurării Summitului NATO de la Vilnius, Ana Cătăuță a povestit pentru GÂNDUL că ”tot orașul este închis. Se intră doar în centrul orașului și sunt doar două cupe de acces. Totul este extrem de militarizat”. Deputata româncă a  menționat și faptul că ”peste tot prin oraș sunt afișe cu Ucraina în NATO”.

În ciuda nemulțumirilor președintelui Vladimir Zelenski, exprimate public, legat de faptul că Ucraina nu a primit un calendar pentru aderarea la NATO, acesta a transmis că ”rezultatele sunt bune, dar o invitație de aderare ar fi fost ideală”.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a reafirmat însă că ”Ucraina va deveni un membru al Alianței”.


Citește și:

UPDATE | Stoltenberg, la summit: Aștept ziua în care ne întâlnim ca aliați! Zelenski: Invitația ar fi fost ideală

EXCLUSIV VIDEO | Poate grăbi Ucraina intrarea în UE și NATO? Deputat: ”A primit mai ușor statut de candidat în semn de solidaritate, dar de aici până la aderare este un drum foarte lung”

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni