Deputatul „Mitralieră”, trimis în judecată. DNA: A primit peste 2.000 de lei pe lună, după ce a declarat, fals, că a participat la Revoluția din Timișoara și București

Deputatul „Mitralieră”, trimis în judecată. DNA: A primit peste 2.000 de lei pe lună, după ce a declarat, fals, că a participat la Revoluția din Timișoara și București
Fostl deputat PSD Catalin Rădulescu / Sursa: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 20/12/2021, 16:35
Actualizat: 20/12/2021, 16:36

Fostul parlamentar Cătălin Marian Rădulescu, cunoscut în spațiul public drept deputatul „Mitralieră”, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, care susțin că acesta a primit foloase necuventite după ce a declarat, contrar realității consemnate în documentele oficiale, că a participat la Revoluția din 1989 din Timișoara și București, când, de fapt, el ar fi început să își manifeste revolta în Pitești, și după fuga fostului lider comunist.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Cătălin Marian Rădulescu, la data faptelor deputat în Parlamentul României, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și fals în declarații în formă continuată, a anunțat DNA, luni, printr-un comunicat de presă.

Deputatul Cătălin Rădulescu a fost exclus din Partidul Social Democrat în septembrie 2020, prin decizia PSD Argeș după ce acesta lipsit de la ședința privind moțiunea de cenzură inițiată de către PSD împotriva guvernului PNL.

Alături de el, în dosar au mai fost deferiți justiției Adrian Sanda, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (S.S.P.R.) și președinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, Corina Denisa Tănase, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, Cristina Valentina Cechi, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, fiecare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite.

Câți bani a strâns în aproape șapte ani de indemnizații

Potrivit rechizitoriul procurorilor, în cursul anului 2016, inculpații Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase și Cristina Valentina Cechi ar fi admis cererea de acordare a titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” formulată de inculpatul Cătălin Marian Rădulescu, deși acesta nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute „până la fuga dictatorului” (data de 22 decembrie 1989, ora 12:10).

Conform legii, titlul se acordă drept recunoștința pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.

„Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de inculpatul Rădulescu Cătălin Marian și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București, în perioada 16-21 decembrie 1989. Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că inculpatul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București”, au precizat procurii DNA.

Prin demersurile sale, Marian Cătălin Rădulescu a primit, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, și a obținut astfel, în mod necuvenit, o indemnizație de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar (în total 165.640 lei), începând cu 1 ianuarie 2015, până în octombrie 2021.

Petru recuperarea sumei, Casa Județeană de Pensii Argeș s-a constituit parte civilă în cauză. De asemenea, în cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Vot decisiv în Senatul SUA pentru interzicerea TikTok. Ce se întâmplă acum?