Desfășurare de forțe în Europa. Avioane de luptă rusești, transferate în Belarus, în timp ce trupe americane sosesc în Polonia

Desfășurare de forțe în Europa. Avioane de luptă rusești, transferate în Belarus, în timp ce trupe americane sosesc în Polonia
Desfășurare de forțe în Europa. Avioane de luptă rusești, transferate în Belarus, în timp ce trupe americane sosesc în Polonia / Foto: Pixabay (caracter ilustrativ)
Publicat: 08/02/2022, 09:19

Rusia a transferat un număr necunoscut de avioane de vânătoare către aerodromurile militare din Belarus, pentru o manevră militară planificată în țară. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării de la Moscova.

Potrivit G4Media.ro, aeronavele Sukhoi Su-25SM au parcurs o distanță de peste 7.000 km de la districtul rusesc Primorsky, în estul țării, până în regiunea belarusă Brest, în vestul țării și la granița cu Ucraina, a explicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

La această mobilizare se adaugă și manevrele din Belarus, unde Moscova și Minsk vor desfășura exerciții militare timp de zece zile, în intervalul 10-20 februarie.

13.000 de soldați și alți 3.500 de parașutiști, precum și 800 de tancuri de luptă și vehicule blindate, urmează să participe la exerciții de-a lungul graniței de sud, inclusiv a graniței cu Ucraina.

Mobilizare militară americană în Polonia

În Polonia a aterizat sâmbătă primul contingent militar american pentru întărirea pozițiilor NATO în Europa, în cadrul unei dislocări concepute ca o forță în principiu fără legătură cu tensiunea actuală din Ucraina asupra acumulării de trupe rusești la frontieră.

Purtătorul de cuvânt al armatei poloneze, Przemyslaw Lipczynski, a confirmat sosirea unui avion Beechcraft C-12 Huron pe aeroportul Jasionka, în S-E Poloniei, lângă Ucraina.

Duminică, în Polonia a ajuns un contingent de 1.700 militari americani. Alți 300 vor fi detașați în Germania, în timp ce 1.000 de militari americani staționați în prezent acolo vor fi transferați în România.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a garantat că obiectivul mobilizării este de a sprijini aliații, dar a spus că aceste trupe nu vor rămâne permanent acolo și nu vor lupta în Ucraina.

SUA au pus deja 8.500 de militari în stare de alertă, în cazul în care NATO ar avea nevoie de o desfășurare rapidă, deși totul se face sub auspiciul acordurilor bilaterale.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult