Prima pagină » Actualitate » Destine frânte în floarea vârstei: medici rezidenți din IAȘI, morți la doar două săptămâni distanță

Destine frânte în floarea vârstei: medici rezidenți din IAȘI, morți la doar două săptămâni distanță

Destine frânte în floarea vârstei: medici rezidenți din IAȘI, morți la doar două săptămâni distanță

În doar două săptămâni, Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, din Iași, a pierdut doi tineri medici rezidenți. Emanuel Mirel Luca, în vârstă de 28 de ani, a fost găsit mort duminică, 13 aprilie, în propria casă.

Mai devreme, pe 28 martie, s-a stins din viață și George Ștefan Tilă, de 31 de ani, colegul său de specializare.

Două tragedii, multe semne de întrebare

Primele informații sugerează că cei doi tineri ar fi suferit de infecții respiratorii severe.

Autopsia lui Emanuel a relevat leziuni pulmonare, iar sursele medicale susțin că tânărul a murit în timp ce încerca să deschidă geamul din camera sa. George, la rândul său, se confruntase cu „niște probleme medicale minore”, pentru care făcuse investigații, dar nimic nu lăsa să se întrevadă un pericol iminent.

Amândoi erau în plină pregătire profesională, iar George chiar se pregătea de nuntă.

Prof. dr. Anca Trifan, șefa Institutului de Gastroenterologie, recunoaște că mediul este unul extrem de solicitant: „Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă”.

Secția de Gastroenterologie este una dintre cele mai încărcate din spital, iar rezidenții sunt puși să facă față unui număr imens de pacienți. Deși George nu mai făcuse gărzi în ultimele două săptămâni, iar Emanuel nu părea să aibă probleme de sănătate majore, presiunea constantă și oboseala cronică sunt factori care nu pot fi ignorați.

Gripă, COVID-19 și gărzi interminabile

Potrivit presei locale, în ultimele luni, mulți dintre rezidenți au trecut atât prin gripă, cât și prin Covid-19, uneori simultan. Deși majoritatea a dus boala pe picioare, leziunile pulmonare descoperite la autopsie sugerează că infecțiile respiratorii ar fi putut juca un rol în provocarea deceselor.

Pe rețelele de socializare, rezidenții de la Iași se plâng de un program infernal: gărzi de 24 de ore, urmate de alte 8-10 ore de program normal, ducând la epuizare extremă.

„După o anumită oră, brancardierii nu mai sunt la spital și tot ce e de dus la CT sau transfer la alte secții, rezidenții le fac”, scrie unul dintre ei.

Cele două tragedii de la Iași ridică întrebări majore despre condițiile în care lucrează rezidenții din România. Sistemul medical este suprasolicitat, iar tinerii medici sunt adesea puși să facă față unor responsabilități enorme, cu resurse limitate și un sprijin insuficient.

„E un mediu în care se muncește groaznic de mult”, a recunoscut prof. Trifan.

CITEȘTE ȘI:

Cât se mai dă MITĂ la examenul de rezidențiat. Caz șocant la Facultatea de Medicină a Universității „Dunărea de Jos”, din Galați

GALERIE FOTO „Rețeaua medicamentelor” spre Ucraina. Cum au reușit șase medici rezidenți ieșeni să trimită medicamente de zeci de mii de euro în zonele de război

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și