GALERIE FOTO „Rețeaua medicamentelor” spre Ucraina. Cum au reușit șase medici rezidenți ieșeni să trimită medicamente de zeci de mii de euro în zonele de război

Publicat: 28/03/2022, 15:18
Actualizat: 28/03/2022, 15:18

Mai mulți medici rezidenți din Iași împreună cu Asociația Congregației Surorilor Providenței strâng donații și duc medicamente necesare spitalelor din Ucraina. Inițiativa a pornit imediat după ce a început războiul, la finalul lunii februarie, pentru a-și arăta sprijinul față de colegii lor de origine ucraineană ce lucrau în Iași și care erau afectați de ceea ce se întâmplă dincolo de graniță.

Ulterior, medicii și-au dat seama că acesta este gestul pe care ei, ca profesioniști în sănătate, ar trebui să îl facă, fiindcă știu cel mai bine ce este necesar într-un spital.

Iuliana Teodor, Andreea Neamțu, Irina Matceac, Mihaela Bordianu, Elena și Vali Chelaru, alături de Lidia Scripcaru de la Asociația Surorile Providenței au format o echipă care, în timpul liber, își dă silința să acopere lipsurile din spitalele din Kiev, Harkov și Cernăuți și să ajute astfel la salvarea unor vieți. „Suntem la rândul nostru medici și nu ne putem imagina ce înseamnă anumite lipsuri ale unor medicamente sau materiale sanitare foarte banale. Înțelegem această nevoie, mai ales dacă asta ajută la salvarea unor vieți”, spune Iuliana Teodor, medic rezident la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.

În primele zile au reușit să strângă câteva sacoșe de medicamente pentru copii care încăpeau în portbagajele mașinilor personale, iar acum merg în fiecare săptămână cu câte o dubiță plină de medicamente și materiale sanitare. „Primul gând a fost să mergem acolo la graniță, să ducem ceva ajutoare ce putem și mai vedem pe parcurs. Practic, prima dată am mers cu sacoșe de mâncare, apoi am zis să întrebăm și alți colegi, am postat pe grupurile noastre de medici. Apoi ne-am gândit să ne axăm pe medicamente, pentru că toată lumea strângea deja mâncare, pături, iar noi suntem medici și am ști ce nevoi au ei acolo în spitale”, povestește medicul rezident Andreea Neamțu.

De la donații mici, la medicamente de 30.000 de euro

Sumele de bani pe care le-au strâns în primele ture duse dincolo de graniță au fost mici, de 1.000 de euro, cu cât au putut contribui fiecare și alți prieteni apropiați. Dar de când au dat mesaje pe rețelele de socializare către alți medici și alte agenții de profil că vor să ducă medicamente în Ucraina, sprijinul a crescut dincolo de orice speranță a lor. Ultimele calcule arată că au strâns medicamente de aproximativ 30.000 de euro.

„De la câteva sacoșe am ajuns la 2-3 portbagaje, după care totul a escaladat ca un bulgăre de zăpadă și toată lumea a vrut să doneze sume tot mai mari. Ne-au contactat inclusiv diverse asociații, o asociație a mamelor de copii cu diabet care ne-au donat foarte multă insulină, apoi a mai venit o asociație din Franța care a cumpărat foarte multe materiale sanitare, perfuzii”, mai spune Andreea. Pentru că mașinile personale au devenit treptat prea mici pentru ceea ce trebuiau să transporte, medicii au început să își întrebe cunoscuții dacă nu știu pe cineva care să aibă mașini mai mari, de tip dubiță și care ar putea să îi ajute.

Au creat o adevărată rețea: directorii spitalelor din Kiev, Cernăuți și Harkov fac săptămânal liste cu materialele și medicamentele care le lipsesc, iar tinerii rezidenți din Iași încearcă să facă rost de ceea ce au nevoie. Spun ei că au avut un mare noroc de faptul că au fost foarte multe persoane dornice să ajute, pe lângă cei care au donat bani fiind și persoane care au cumpărat și au făcut rost pe cont propriu de anumite medicamente. Astfel, reușesc să strângă inclusiv medicamente necesare bolnavilor cronici care au rămas acolo, dincolo de chestiunile de prim ajutor și alte lucruri absolut esențiale.

„În spitalele din Ucraina este nevoie de absolut orice, plecând de la materiale sanitare de tip fașă, pansamente, dezinfectante, orice ar avea nevoie pentru răniții lor de pe front. Apoi, e nevoie de medicamente pentru pacienții vârstnici, cronici, am reușit chiar și un defibrilator să trimitem”, a explicat Andreea Neamțu.

O asociație face livrările în toate zonele, inclusiv cele de conflict

Funcționarea rețelei medicamentelor spre Ucraina mai are un actor esențial: Asociația Starlife Charity, care preia toate coletele imediat după graniță și se ocupă de distribuirea medicamentelor în spitale. „Noi trecem granița și acolo ne întâlnim cu voluntarii lor, iar de acolo ei merg pe propria răspundere mai departe și duc donațiile acolo unde le spunem noi. Până acum am reușit să facem cam patru transporturi”, a mai explicat medicul rezident Iuliana Teodor.

Irina Matceac este unul dintre medicii rezidenți de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, cu origini ucrainene, fiind din Cernăuți. Deși părinții săi nu mai sunt în Ucraina, spune că toate rudele au rămas acolo și că atmosfera de acolo este una tristă, dar solidară. De o lună de zile, toți rămași acolo se gândesc ce ar putea face pentru a-i ajuta pe cei de pe front.

„Nu mai există nevoi personale, totul se face pentru ca să câștigăm și oricine ajută cu orice. Fiecare se gândește doar atât – hai să aduc ce pot eu, poate să fac mâncare pentru cei care ne apară sau alții caută oameni care vor ne facă rău. Nu există altceva, fiecare doar la asta se gândește”, a povestit Irina.

Iar rezidenții și-au propus să continue până la încheierea războiului și chiar și apoi, până la stabilizarea întregii situații. Câtă vreme ONG-urile și alte asociații pun la dispoziție mâncare, pături, haine și alte produse necesare supraviețuirii ca refugiați, ei vor trimite medicamente și în încurajează pe toți cei care vor să îi doneze să îi contacteze și să ajute împreună Ucraina împotriva atacului nemilos al Rusiei.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Halep a aflat acum NOUL verdict. Decizia nu îi e deloc favorabilă: Toleranță zero
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Când vor avea românii următoarea mini-vacanță? De Rusalii vom avea din nou zile libere de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire