Dezbateri cu miză importantă, miercuri, în Dosarul Colectiv. Rudele victimelor: „Vinovații trebuie să plătească, locul lor este în pușcărie”

Dezbateri cu miză importantă, miercuri, în Dosarul Colectiv. Rudele victimelor: „Vinovații trebuie să plătească, locul lor este în pușcărie”
FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 05/10/2021, 12:16
Actualizat: 05/10/2021, 12:36

Un nou termen de judecată în Dosarul Colectiv are loc miercuri, 6 octombrie, dată la care Curtea de Apel va lua în discuție schimbarea încadrărilor juridice, la cererea avocaților inculpaților condamnați pe fond de Tribunalul București în 2019. Edilul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, foștii patroni ai clubului Colectiv, precum și ceilalți inculpați din dosar vor afla dacă rămân cu faptele pentru care au fost condamnați pe fond sau vor scăpa mai ieftin.

„Miercuri, 6 octombrie, este un nou termen în procesul Colectiv. Un proces în urma căruia ar trebui să aflăm vinovații pentru moartea celor 64 de tineri arși în club. Au trecut 6 ani de amânări, unele justificate, multe altele nu. În timpul ăsta au luat foc spitale, școli, au murit alte zeci de oameni și totul se întâmplă fără ca undeva să existe vinovați.

Justiția din România pare a fi complice la crimă, pare a acoperi actele de corupție, a proteja infractorii de la vârful politicii și administrației de stat. Nu pot să nu mă întreb, s-au gândit judecătorii și anchetatorii că morții din spitalele care tot ard se datorează și inactivității lor? S-au gândit măcar o secundă că niște pedepse drastice în procesul Colectiv ar fi salvat alte vieți?

Avem nevoie de justiție, de pedepse și confiscări. Vinovații trebuie să plătească, locul lor este în pușcărie”, a scris pe Facebook Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010.

Ce se va discuta la termenul din 6 octombrie

Judecătorii de la Curtea de Apel București Adina Pretoria Dumitrache (președinte de complet), Carmen Găină și Andrei Iugan au decis să ia în discuție schimbarea de încadrare juridică a faptelor reținute în sarcina inculpaților din Dosarul Colectiv pe data de 6 octombrie.

„Amână cauza pentru termenul din data de 6 octombrie 2021, ora 14.00, sala E68 «Istrate Micescu», pentru când se citează părțile care nu au termen în cunoștință şi martorii Voicu Eugen şi Vulpe Costel. Pune în vedere reprezentanţilor Ministerului Public şi tuturor părţilor ca, până la termenul următor, în măsura în care înţeleg să formuleze eventuale cereri de schimbare a încadrărilor juridice, să o facă în scris, cu indicarea denumirii infracţiunilor, textelor de lege aferente şi argumentelor pentru care se solicită aceste schimbări. Pronunțată în ședință publică azi, 22 septembrie 2021”, se arată în minuta CAB din Dosarul Colectiv.

La termenul de miercuri, primarul Cristian Popescu Piedone și foștii funcționari care au avizat funcționarea Clubului Colectiv deși documentația era incompletă vor afla în urma dezbaterilor dacă rămân cu faptele de abuz în serviciu sau vor fi judecați pentru neglijență în serviciu. Miza este importantă, deoarece limitele de pedeapsă cu închisoarea pentru ultima infracțiune sunt de la 3 luni la 3 ani.

Supravieţuitori ai incendiului din clubul Colectiv şi rudele victimelor spun că, dacă judecătorii procedează la schimbarea de încadrare a faptelor, pedepsele vor fi „mici şi nesemnificative, disproporţionate faţă de gravitatea faptelor comise şi a consecinţelor lor, lucru care ar arunca o umbră adâncă asupra întregului proces de justiţie din România”.

Aceștia arată că, an de an, şi-au pus nădejdea în Justiţie, „sperând ca printr-o înfăptuire corectă a acesteia, să izbutim să obţinem măcar un crâmpei de alinare”.

Primele condamnări din Dosarul Colectiv

Cristian Popescu Piedone, edil al Sectorului 4 la momentul incendiului din Clubul Colectiv, în prezent primar la Sectorul 5, a fost condamnat, pe 16 decembrie 2019, de Tribunalul București la 8 ani și 6 luni de închisoare. Alături de el au fost condamnate Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4) – 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior) – 7 ani de închisoare, Ramona Sandra Moţoc (referent superior) – 3 ani de închisoare cu suspendare.

Totodată, Tribunalul a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 11 ani şi 8 luni închisoare, pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă (între timp decedată) – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare, respectiv 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Pe data de 30 octombrie 2015 un incendiu devastator a cuprins clubul bucureștean Colectiv, acolo unde sute de tineri asistau la concertul trupei Goodby to Gravity. O scânteie provenită de la focul de artificii amplasat pe scenă a aprins izolația de pe stâlpii din sala de concert, iar focul s-a extins cu repeziciune. Circa 120 de secunde au avut la dispoziție cei din club de a ieși, înainte să fie cuprinși de flăcări. O busculadă s-a produs la ieșire din club, iar mulți au rămas blocați. În urma incendiului din Colectiv au murit 65 de persoane și alte câteva sute au fost mutilate pe viață.

Citește și:

Procesul Colectiv. Fosta șefă de la Autorizări din Primărie recunoaște că nu verifica avizele de funcționare: „Știau fetele care aveau dosarele”

EXCLUSIV | Legiștii au stabilit de ce a murit Daniela Niță, patroana firmei care a pus artificiile în Clubul Colectiv

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor