DEZVĂLUIRI din dosarul clasat al DNA pe controlul ISU Prahova de la Ferma Dacilor

DEZVĂLUIRI din dosarul clasat al DNA pe controlul ISU Prahova de la Ferma Dacilor
Sursa FOTO: ISU Prahova
Publicat: 27/12/2023, 09:06

Ce arată dosarul clasat al DNA pe controlul ISU Prahova de la Ferma Dacilor: în 2019, Cornel Dinicu ar fi oferit, cu titlu de foloase necuvenite, contravaloarea consumaţiei pentru masa de protocol a ISU Prahova.

Astfel, în luna iulie a acelui an, ISU Prahova ar fi făcut doar un control formal la pensiunea Ferma Dacilor.

Ofițeri ISU, masă de protocol la „Ferma Dacilor”

Cu acest prilej, inspectorii au dat doar un avertisment. Ulterior, după doar o lună, în august, ISU Prahova ar fi organizat ofiţerilor o masă de protocol la pensiune – oferită chiar de patronul de la Ferma Dacilor, Cornel Dinicu.

Dosarul Serviciului pentru militari al DNA a început pe 20 august 2020 şi iniţial viza faptele posibil comise de către prim-adjunctul ISU Prahova, col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU şi alţi patru inspectori de prevenire tot ai ISU Prahova: cpt. SAVU LULIAN-MIHAI, slt. VASILE ALEXANDRO-VALENTIN, plt. adj. GHERGHE NECULAI-LAURENTIU şi cpt. CHELBA CRISTINA.

Iniţial, dosarul a fost deschis „in rem” pe o potenţială săvârşire de abuz în serviciu dacă funcţionarul public ar fi obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul a fost instrumentat de către colonelul magistrat Mihai Gheorghe, procuror în cadrul Serviciului pe Militari al DNA.

Procurorii DNA suspectau că, „în mod direct şi în repetate rânduri”, prim-adjunctul ISU Prahova ar fi solicitat subordonaţilor să nu aplice măsuri contravenţionale impuse de lege ca urmare a efectuării de controale la obiective, agenţi economici, de pe raza competentă, „în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în condiţiile exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către inspectorii de prevenire, la momentul controalelor efectuate pe linia securităţii la incendiu, cu referire la următoarele împrejurări de fapt”.

Ce conține dosarul DNA

În dosarul DNA sunt menţionate mai multe situaţii de control suspectate de procurorii DNA:

  • un control de prevenire la SC Abzac România SRL ( la care director era chiar soţia prim adjunctului ISU Prahova);
  • un alt control la fabrica de mobilă SC Bradul Măneciu SRL ( ofiţerului i s-ar fi oferit o reducere de 20% la preţ la mai multe articole de mobilier comandate pentru dotarea propriei locuinţe);
  • un alt control la SC Ceramica Bianca SRL Ploieşti ( nu ar fi fost plătită contravaloarea achiziţiei unei chiuvete);
  • două controale realizate la Cramele Halewood şi SC Ferma Dacilor Production SRL în 2019.

Dosarul DNA arată şi ce s-ar fi întâmplat în 2019 la Ferma Dacilor:

În perioada 01-12.07.2019, cadrele Inspectiei de Prevenire ar fi fost planificate sa desfăşoare activitati de control la mai multe crame de pe raza judetului Prahova, context în care col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU i-ar fi instruit pe inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta «Serban Cantacuzino» al judetului Prahova astfel încât, cu ocazia efectuarii controalelor, aceştia sa desfaşoare preponderent activități de îndrumare şi să nu aplice sanctiuni contraventionale cu amendă în situatia în care vor constata lipsa autorizatiei de securitate la incendiu, cu argumentul de a fi primul control in cadrul acestora.

Modul partinitor in care col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU, respectiv cpt. CHELBA CRISTINA, inspector in cadrul Inspectiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Serban Cantacuzino au inteles sa­-şi exercite atributiile de serviciu a fost evidentiat in cuprinsul datelor şi informatiilor detinute şi cu referire la controalele efectuate in 08-12.07.2019 la S.C. THE ICONIC ESTATES.A. (CRAMELE HALEWOOD), punctele de lucru din mun. Ploieşti str. Gageni nr. 92 şi com. Gura Vadului, sat Tohani, nr. 92, jud Prahova, respectiv FERMA DACILOR, ce functioneaza sub entitatea juridica S.C. FERMA DACILOR PRODUCTION S.R.L. com. Gura Vadului, sat Tohani, jud Prahova, concretizate in notele de control nr. 4468413 din 09.07.2019 şi nr. 4468421 din 12.07.2019, sanctiunile contraventionale aplicate, respectiv doar cu avertisment avand ca motivatie asigurarea obtinerii pentru sine, dar şi pentru altii, a unor foloase necuvenite concretizate , in primul caz, in primirea la data de 09.07.2019 a unei ,,cutii cu sticle de vin” iar, in cel de-al doilea caz, la data de 07.08.2019, a unei ,,mese de protocol oferita de conducerea lnspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova membrilor comisiilor de evaluare şi însoţitorilor de loturi (ofiţeri fn cadrul Jnspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă) la etapa nafionala a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţa (organizate în perioada 07- 09.08.2019)”.

Ce probe au strâns procurorii: sticle de vin și o masă la restaurant

Astfel, s-a retinut cu valoare de sesizare, ca dupa finalizarea controlului din data de 09.07.2019, efectuat la punctul de lucru al S.C. THE ICONIC ESTATE SA (CRAMELE HALEWOOD) din mun. Ploieşti, str. Gageni nr. 92, jud. Prahova, in jurul orei 14.00, cpt. CHELBA CRISTINA ar fi parcat autoturismul proprietate personala, cu numarul de inmatriculare (X), pe str. Pompierilor din mun. Ploieşti, iar in prezenta col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU, ar fi incarcat o cutie cu sticle de vin, primita de la reprezentantii societatii sus-mentionate, in autoturismul utilizat de acesta, marca Nissan Quasqai.

Pe de alta parte, in imprejurarile aratate, la data de 07.08.2019, in conditiile controlului avand caracter formal realizat la data de 10.07.2019 la obiectivul,, FERMA DACILOR” din localitatea Tohani, DINICU CORNEL, persoana despre care s-a sustinut a fi administrat, la data faptelor, prin interpuşi societatea in cauza, ar fi oferit, cu titlu de foloase necuvenite, contravaloarea consumatiei pentru masa de protocol mentionata anterior.

Dupa momentul determinarii cadrului procesual ,,in rem”, în realizarea obiectului urmaririi penale în cauză au fost administrate probe cu înscrisuri, dar şi probe testimoniale, analiza acestora impunand a se constata asupra incidentei prev. art. 16 alin. 1 lit. ,,c” din Codul de procedura penala, astfel că în cauza urmeaza a fi dispusa o solutie de clasare atat sub aspectul savarşirii infractiunii de abuz fn serviciu in forma speciala reglementata de Legea nr. 78/2000, cat şi sub aspectul infracţiunilor corelative de luare şi dare de mita, punctual pe fiecare dintre situatiile de fapt avute in vedere la momentul sesizarii în cauză.

(…) Analiza probelor administrate nu a condus la obiectivarea împrejurărilor de fapt apreciate ca posibil circumscrise ilicitului penal la momentul formulării sesizării în cauză.

Astfel, nu au fost identificate probe a căror utilitate, pertinenţă şi concludenţă să fie apte a realiza determinări concrete cu privire la o eventuală rezoluţie infracţională propusă şi pusă în aplicare de prezumtivii subiecţi procesuali principali şi regăsite în posibilitatea neîndeplinirii sau exercitării în mod defectuos şi cu titlu oneros a atribuţiilor de serviciu ( a se vedea în acest sens susţinerile şi documentele justificative depuse de col. Radu Adrian Constantin – preşedintele Asociaţiei Salvatorii Prahoveni”.

Concluzionând, caracterul singular al împrejurarilor de fapt apreciate ca circumscrise ilicitului penal la momentul formularii sesizării în cauză, în conditiile în care probele administrate nu au oferit alte indicii cu valoare probatorie care să obiectiveze săvârşirea faptelor şi să conduca dincolo de orice dubiu la răsturnarea prezumtiei de nevinovatie, impun adoptarea unor solutii de clasare atat sub aspectul savarşirii infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie cât şi sub aspectul savarşirii infractiunilor de coruptie mai sus evidentiate”.

Ca atare, pe 21 martie 2023, colonelul magistrat Mihai Gheorghe, procuror în cadrul Serviciului pe Militari al DNA semnează ordonanţa de clasare în caz, pe toate presupusele infracţiuni şi potenţialii făptuitori, şi o transmite prin şeful său de la acea vreme, Liviu Lascu, către cei în cauză.

Pe 29 martie 2023, şeful Serviciului pe Militari al DNA de la acea vreme, Liviu Lascu asumă, semnează şi transmite informarea clasării dosarului către ISU Prahova, către prim adjunctul ISU Prahova, col. DUMITRU ELISEI-TIBERIU, către inspectorii ISU Prahova cpt. SAVU IULIAN-MIHAI, slt. VASILE ALEXANDRO-VALENTIN, plt. adj. GHERGHE NECULAI-LAURENTIU, cpt. CHELBA CRISTINA şi DUMITRU DELIA, ADRIAN PUPEZĂ, DINESCU GABRIEL, PĂTRAŞCU OVIDIU şi ILIE ADELINA ELENA.

Citește și:

EXCLUSIV | Un cunoscut bodyguard din București și doi dintre copiii săi, morți în incendiul de la Ferma Dacilor. Bărbatul era chiar finul patronului

EXCLUSIV | Informații șocante după tragedia de la Ferma Dacilor: ”Acum o săptămână a luat foc bucătăria! La parter era chef cu interlopi, te speriai”

EXPERTUL criminalist Tudorel Butoi, despre incendiul de la Ferma Dacilor: ”Nimeni nu va putea vreodată să mă convingă că nu e mână criminală”

EXCLUSIV | Cine sunt victimele incendiului de la Ferma Dacilor. Majoritatea, tineri care ar fi participat la petrecerea fiului lui Cornel Dinicu

Ce planuri avea cu „Ferma Dacilor” patronul Cornel Dinicu/Pensiunea funcționa FĂRĂ AUTORIZAȚIE de securitate la incendiu!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne