Dezvoltatorii imobiliari anunță că locuințele se vor scumpi cu cel puțin 30%. Economist: Unii încearcă să manipuleze consumatorii

Dezvoltatorii imobiliari anunță că locuințele se vor scumpi cu cel puțin 30%. Economist: Unii încearcă să manipuleze consumatorii
Publicat: 10/10/2021, 15:42
Actualizat: 10/10/2021, 15:44

Dezvoltatorii imobiliari anunță că prețurilor locuințelor vor fi majorate cu 30%, comparativ cu anul 2020, un factor determinant fiind scumpirea materialelor de construcție. Însă, un expert pe piața imobiliară explică, potrivit unei analize, că de fapt creșterea nu ar trebui să fie mai mare de 6%, dezoltatorii imobiliari punând creșterea pe spinarea clientului.

Andrei Gherman, expert pe piața imobiliară, a vorbit la Digi24 despre prețurile apartamentelor vechi, în contextul în care cererea a crescut, în ceea ce privește apartamentele noi.  De asemenea, cererea a crescut și în ceea ce privește locuințele cu curte proprie.

„Având în vedere majorarea prețului apartamentelor noi, bugetul cumpărătorilor fiind limitat, ei s-au îndreptat spre imobile vechi, crescând cererea”.

Economistul Iancu Guda, realizatorul Emisiunii „Banii în Mișcare” – rubrică zilnică realizată și prezentată la Digi24, a explicat de ce  majorare cu 30% nu este fundamentată, subliniind că prețul final este dublat. Prețul unui apartament nu ar trebui să crească mai mult de 6%, potrivit acestuia. Economistul a precizat că, în acest caz, se încearcă manipularea consumatorului, pe motiv că s-au scumpit prețurile la materiile prime.

„Este foarte important să ne uităm la ce spun cifrele. Declarațiile nefondate pe analize netransparente pot fi considerate subiective. Cifrele pentru dezvoltatorii imobiliari, dacă ne uităm la toate veniturile și cheltuielile lor în 2020 arată că pentru un cost de producție de 100 – ca să putem compara – prețul de vânzare e 250. Se construiește cu 600 – 650 de euro și se vinde la 1.500 de euro prețul final.

Din acest cost, materiile prime și materialele sau mărfurile reprezintă cam 30%.

Dacă toate materiile prime s-au dublat, ceea ce nu e adevărat, dar să exagerăm că ar fi așa – deci dacă avem un plus de 30 costuri la materiile prime peste cele 30 initial. Asta înseamnă că impactul final în prețuri ar trebui să fie cam 12%.

Un bloc se construiește în cel puțin 2 ani, iar creșterea prețurilor la materii prime se resimte doar un an. Toată lumea spune că de la anul nu va mai fi acest șoc.

Ar trebui ca prețul unui apartament să crească cu 6%, nu mai mult. Dacă ne uităm onest, ăsta ar trebui să fie nivelul de creștere.

Unii încearcă să manipuleze consumatorii. Să nu uităm că sunt unii dezvoltatori care, deși au terminat blocurile deja construite, susțin că le vor scumpi pe motiv că s-au scumpit prețurile la materiile prime, dar pentru ei nu are nicio legătură. E o tentativă a lor de a-și maximiza profitul. Dezvoltatorii nu ar trebui să mai pună totul în spatele clienților.”, a spus Iancu Guda.

În timpul pandemiei, locuinţele, indiferent de anul în care au fost construite, au înregistrat scumpiri considerabile.

București – Prețurile locuințelor vechi au crescut cu 0,9%

În București, în septembrie, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare au înregistrat un avans general de 0,9%, de la o medie de 1.569 de euro pe metru pătrat util, până la 1.583 de euro pe metru pătrat. Așteptările proprietarilor au fost mai ridicate doar pe segmentul locuințelor din blocurile vechi, care s-au apreciat cu 2,2%, de la 1.489 de euro pe metru pătrat, la 1.522 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuințele din ansambluri rezidențiale au înregistrat o scădere de 0,2%, de la 1.621 la 1.617 euro pe metru pătrat.

Brașov – Locuințele noi au înregistrat o scădere de 1%

În Brașov, indicele imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, o scădere de 0,7% al prețurilor apartamentelor, de la 1.442 de euro pe metru pătrat util la finele lui august, la 1.432 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui septembrie. Cu toate acestea, în cazul locuințelor din blocurile vechi a avut loc o creștere: este vorba de un avans de 0,6%, de la 1.342 la 1.350 de euro pe metru pătrat. La polul opus, locuințele noi din Brașov au înregistrat o scădere de 1%, de la 1.546 la 1.531 de euro pe metru pătrat.

În Cluj-Napoca, prețul apartamentelor s-a majorat cu 0,6% în septembrie, ajungând la o valoare medie de 1.985 de euro pe metru pătrat util, față de 1.973 de euro pe metru pătrat la finele lui august. Prețurile locuințelor din blocurile vechi au crescut cu 1,6% (de la 1.965 la 1.996 de euro pe metru pătrat), în vreme ce locuințele din ansamblurile noi au consemnat un recul de 0,5% (de la 1.983 la 1.974 de euro pe metru pătrat).

În prima lună de toamnă, valoarea medie a apartamentelor scoase la vânzare în Constanța a înregistrat o creștere de 1%, de la 1.347 de euro pe metru pătrat util, la 1.360 de euro pe metru pătrat. Prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate, însă într-o măsură diferită: apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,2% (de la 1.338 la 1.341 de euro pe metru pătrat), iar unitățile locative nou-construite, cu 1,9% (de la 1.360 la 1.386 de euro pe metru pătrat).

Iași – Locuințele noi au înregistrat o creștere de 4,7%

În Iași, s-a constatat o creștere de 3,6% în luna septembrie, de la o medie de 1.131 de euro pe metru pătrat util, la 1.172 de euro pe metru pătrat. Prețurile locuințelor din blocurile vechi s-au majorat cu 2,1%, de la 1.130 la 1.154 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc un avans mai semnificativ, de 4,7% mai exact, de la o medie de 1.131 de euro pe metru pătrat, la 1.184 de euro pe metru pătrat.

În Timișoara, valoarea medie a unui apartament a crescut cu 0,6% de la 1.349 la 1.357 de euro pe metru pătrat util. Pe segmentul locuințelor vechi disponibile spre vânzare pe piața timișoreană a fost consemnat un avans de 0,5% al prețurilor, de la 1.347 la 1.354 de euro pe metru pătrat. Locuințele noi s-au scumpit cu 1%, de la 1.357 la 1.371 de euro pe metru pătrat util.

Țările europene cu cele mai scumpe locuințe

Potrivit unei statistici Eurostat, prețul unei locuințe s-a mărit cu cu 2,6% în zona euro şi cu 2,7% în UE, în trimestrul doi din 2021. În România, preţurile locuinţelor au înregistrat un avans anual de 3% în trimestrul doi din 2021, după o expansiune de 1,4% în primul trimestru.

În topul celor mai scumpe orașe europene este Londra, unde prețul pe metru pătrat aproximativ 14.000 de euro. Clasamentul este urmat apoi de Paris, cu 12.917 euro pe metru pătrat și Munchen, cu 8.700 de euro.

În ultimele trei luni s-a înregistrat o creștere substanțială a prețurilor în întreaga UE. Țări precum Letonia, Slovenia, Austria, Cehia, Olanda, Germania, Croaţia, Suedia, Lituania, Slovacia, Portugalia, Danemarca, Polonia, Malta, Estonia, Finlanda, Irlanda, Spania, Belgia, Italia, Franţa şi România au acum locuințe mai scumpe.

Cel mai mare avans este luat de Letonia(6,7%), urmat apoi de Slovenia (4,5%), Austria (4,2%), Cehia (3,9%), Olanda (3,8%), Germania (3,7%), Croaţia (3,6%), Suedia (3,5%), Lituania (3,4%), Slovacia (3,3%), Portugalia (3,2%), Danemarca şi Polonia (ambele cu 3,1%), Malta (2,7%), Estonia şi Finlanda (ambele cu 2,6%), Irlanda şi Spania (ambele cu 2,4%), Belgia (1,8%), Italia (1,7%), Franţa şi România (ambele cu 1,6%).

Situația la nivel european este văzută drept cel mai mare avans al preţurilor la locuinţe din trimestrul patru din 2006 pentru zona euro şi din trimestrul trei din 2007 pentru UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer