De 1 Mai, micii și cârnații, dar și carnea sfârâie pe grătare. Pe piață sunt mai multe sortimente de mici, făcuți din carne de porc, din amestec de carne de vită și de porc sau de oaie. Mai sunt și micii din carne de Mangalița, o rasă de porc despre care se spune că este mai gustoasă și mai sănătoasă.
De altfel, carnea de mangalița conține în mare parte grăsimi monostaturate și polinesaturate, și este bogată în acizi Omega 3 și Omega 6, de care organismul are nevoie ca să își construiască celulele sănătoase și pentru îmbunătățirea capacității cognitive.
Carnea din rasa de porc Mangalița este, probabil, cea mai sănătoasă și mai gustoasă carne de porc, la fel de apreciată ca vita Kobe în Japonia. 100 de grame de carne de porc Mangalița conțin 270 de calorii, 21 g de grăsimi, 49 mg de colesterol (spre deosebire de 80 mg la rasa comună) și aproximativ 21 g de proteine.
Evident, prețul cărnii de Mangalița este și ceva mai piperat, pornind de la 28 de lei pe kilogram. Spre exemplu, O ceafă fără os din Mangalița costă 118 lei, untura de Mangalița se găsește la suma de 46 de lei, iar micii din carne de Mangalița pot costa și 100 de lei în carmangerii. Asta, în timp ce micii de carne de porc și vită sunt la prețul de aproximativ 22 de lei pe kilogram.
:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.gandul.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2F6-poza-interior-1280x1017.jpg)
Dar din ce sunt făcuți, de fapt, micii de Mangaliță. Potrivit etichetei producătorilor un amestec de carne porc-vită, dar și alte ingrediente și condimente. La Lidl, găsești acest sortiment de mici.
„Ingrediente: 53% carne de porc rasa Mangalița, 24% carne de vită, 12% slănină, apă, sare, condimente: piper negru, cimbru, boia de ardei dulce, usturoi, ienibahar, chimen.
Termenul de valabilitate se păstrează doar când lanțul frigorific nu se întrerupe. A se consuma imediat după întreruperea lanțului frigorific și a se prepara întreaga cantitate. Lichidul scurs din carne se aruncă, se spală bine mâinile și ustensilele folosite. A nu se consuma produsul în stare crudă. În bucătărie, carne se păstrează separate de alte alimente.”, se arată pe eticheta producătorului.
CITEȘTE ȘI: