Discuțiile cu Putin au fost foarte directe, deschise și dure, afirmă cancelarul austriac

Discuțiile cu Putin au fost foarte directe, deschise și dure, afirmă cancelarul austriac
Karl Nehammer/FOTO: dw.com
Publicat: 11/04/2022, 18:59

Cancelarul austriac Karl Nehammer a avut luni, la Moscova, discuții „foarte directe, deschise și dure” cu președintele rus Vladimir Putin, în prima întâlnire a acestuia cu un lider al Uniunii Europene de la începutul invaziei din Ucraina, în urmă cu peste șase săptămâni.

Austria, care își obține 80% din gazele naturale din Rusia, menține în general legături mai strânse cu Moscova decât o mare parte din Uniunea Europeană, dar nu a fost cazul în ultima vreme.

Nehammer și-a exprimat solidaritatea cu Ucraina și a denunțat aparentele crime de război ale Rusiei, în timp ce guvernul său s-a alăturat altor țări UE în expulzarea diplomaților ruși, deși este vorba doar de o mică parte din marea prezență diplomatică rusă în această țară.

„Aceasta nu este o vizită amicală”, a declarat Nehammer într-o declarație emisă de biroul său la scurt timp după întâlnirea de la reședința oficială a lui Putin de la Novo-Ogaryovo, în afara Moscovei. Un purtător de cuvânt al lui Nehammer a declarat că întâlnirea a durat 75 de minute, ceea ce este relativ scurt după standardele lui Putin.

Nehammer a repetat comentariile anterioare potrivit cărora a sperat să ajute la încheierea conflictului sau la îmbunătățiri pentru populația civilă asediată a Ucrainei, cum ar fi coridoarele umanitare. El a dat puține detalii despre răspunsul lui Putin.

„Conversația cu președintele Putin a fost foarte directă, deschisă și dură”, a spus Nehammer în declarație, potrivit Reuters.

După ce a fost vizibil emoționat de conversațiile telefonice cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Nehammer a vizitat Ucraina sâmbătă pentru a-și arăta sprijinul pentru Kiev. El a declarat că a simțit că întâlnirea cu Putin este de datoria sa, astfel încât să nu lase „nicio piatră neîntoarsă” în încercarea de a pune capăt conflictului sau de a obține îmbunătățiri umanitare.

„Cel mai important mesaj pe care i l-am transmis lui Putin a fost că acest război trebuie să se încheie în sfârșit, pentru că într-un război există doar învinși de ambele părți”, a spus el în declarație.

În timp ce cancelarul german Olaf Scholz a declarat că a salutat întâlnirea, reacțiile de acasă au inclus surpriza, scepticismul și chiar condamnarea directă.

„Să sperăm că vizita cancelarului austriac Nehammer la Putin este mai mult decât s-a spus și decât se vede cu ochiul liber. Austria a servit prea des rolul de idiot util al Moscovei în trecut”, a declarat pe Twitter profesorul de politică comparată austriacă de la Universitatea din Salzburg Reinhard Heinisch.

Partenerul de coaliție al conservatorului Nehammer, Verzii de stânga, a mers chiar mai departe, criticând vizita.

„Nu pot aproba o vizită a lui Putin”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Verzilor pentru afaceri externe, Ewa Ernst-Dziedzic. „Acest lucru nu are nimic de-a face cu diplomația. De asemenea, aceasta nu este o foaie de parcurs convenită pentru negocieri. Putin va folosi acest lucru pentru propaganda sa”.