DNA a clasat dosarul „Fațada”, în care Lia Olguța Vasilescu era urmărită penal pentru fapte de corupție

DNA a clasat dosarul „Fațada”, în care Lia Olguța Vasilescu era urmărită penal pentru fapte de corupție
Publicat: 29/12/2020, 09:38

DNA a dispus clasarea dosarului „Fațada”, în care edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, era urmărită penal, pentru că le-ar fi cerut mai multor afaceriști, care aveau contracte cu primăria, să facă sponsorizări către un ONG pentru reabilitarea fațadelor blocurilor din centrul Craiovei, dar și pentru că și-ar fi folosit influența pentru obținerea unor sume de bani pentru campania electorală din 2012.

Potrivit ordonanței de clasare a DNA, Vasilescu era cercetată pentru folosirea influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, luare de mită și spălare de bani, iar procurorul de caz a dispus clasarea urmăririi penale, din lipsa de probe, informează stiri.tvr.ro.

Ex-senatorul PSD Radu Preda, fost city manager al Craiovei, acuzat de complicitate la luare de mită și instigare la comiterea infracțiunii de spălare de bani, a fost scos, de asemenea, de sub urmărirea penală.

DNA a ridicat și măsurile asiguratorii instituite în cauză prin ordonanța din 7 iunie 2016, respectiv ridicarea sechestrului bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Radu Preda și a Elenei Popescu, președintele Asociației Pro Craiova, precum și ridicarea popririlor asupra sumelor de bani deținute de Preda, Popescu și Vasilescu la băncile din România.

DNA a dispus şi scoaterea de sub urmărire penală pentru dare de mită şi spălare de bani a oamenilor de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tănăsescu şi Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup SA, Marian Mândrilă de la SC Mari Vila Com SRL, şi Liviu Cioană de la Mitliv Exim SRL, toţi având calitatea de martori denunţători. Anchetatorii au considerat că faptele acestora „au fost comise sub imperiul unei constrângeri morale (periclitarea derulării contractelor dintre societăţile comerciale şi municipiul Craiova), ce reprezintă o cauză de neimputabiliate”.

Tribunalul Bucureşti a decis pe 15 decembrie 2016 să trimită, pentru a doua oară la DNA, dosarul în care primarul din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, era acuzată de fapte de corupţie, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti. Iniţial, pe 7 octombrie, un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a constatat că rechizitoriul întocmit de DNA în acest dosar conţine nereguli. Magistratul a stabilit ca fiind nule mai multe probe strânse de anchetatori, respectiv declaraţiile date de trei martori în faţa ofiţerilor de poliţie judiciară, deoarece aceştia nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmărire penală, precum şi o declaraţie dată de denunţătorul Ionuţ Pârvulescu. Tot atunci, judecătorii au stabilit că Olguţei Vasilescu i s-a încălcat dreptul la apărare.

Lia Olguţa Vasilescu fusese trimisă în judecată pe 19 iulie 2016, fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni). În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor preşedinta Asociaţiei Pro Craiova, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult