DNA a extins urmărirea penală față de alte șase firme, în dosarul în care Marian Vaghelie e sub control judiciar, privind fraudarea Economat Sector 5

DNA a extins urmărirea penală față de alte șase firme, în dosarul în care Marian Vaghelie e sub control judiciar, privind fraudarea Economat Sector 5
Marian Vanghelie | Foto - Mediafax/ Marian Ilie
Publicat: 21/01/2022, 14:23

Alte șase societăți comerciale sunt urmărite penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pe lângă fostul primar Marian Vanghelie, parte a unui grup de 22 suspecți, între care funcționari publici, pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției în legătură cu achiziții nelegale, supraevaluate efectuate de S.C. Economat Sector 5, societate la care unic asociat este consiliul local, și cinci firme anunțare zilele trecute.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au anunțat vineru că au dispus extinderea urmării penale față de șase persoane juridice – societăți comerciale cu sediul în municipiul București suspecte de implicare în lanțurile comerciale de fraudare a SC Economat Sector 5.

Marian Vanhghlei, „la vârful ierarhiei”

În acest dosar, cel mai sonor nume este al lui Marian Vanghelie, la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 București, care este acuzat de trafic de influență în formă continuată (2 acte materiale), constituire a unui grup infracțional organizat și instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Prejudiciul este estimat la peste 250 milioane lei.

Fiecare dintre cele șase societățile comerciale este suspectată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată, săvârșită în vederea obținerii unui avantaj patrimonial de către altul. Acestea sunt S.C. Dap Team&Partners S.R.L, S.C. United Colors Team S.R.L, S.C. Miro Best Print S.R.L, S.C. Trade International Industry S.R.L, S.C. Grivin House S.R.L. și S.C. Elsys Power S.R.L.

În urmă cu două zile, pe 19 ianuarie, DNA extinsese urmării penale față de cinci persoane juridice, pentru aceeași infracțiune, respectiv S.C. Games&Sports Distribution Romania S.R.L., S.C. City Bistro Management S.R.L., S.C. IDD Asset Management S.R.L., S.C. Daarm Partners S.R.L. și S.C. Fortis Pugna S.R.L..

DNA anunța că în vederea reparării pagubelor aduse patrimoniului SC Economat Sector 5 S.R.L. prin săvârșirea, de către suspectele S.C. Games&Sports Distribution Romania S.R.L. și S.C. City Bistro Management S.R.L., a infracțiunilor reținute în sarcina lor, procurorii au dispus sechestru asigurător asupra tuturor bunurilor mobile/imobile aflate în proprietatea celor două firme, precum și asupra sumelor de bani din toate conturile bancare ale celor două firme.

DNA precizează că, și în cazul lor, reprezentanților legali ai firmelor – persoane juridice – având calitatea de suspect li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală.

Dosarul a ajuns în atenția publică joia trecută, 13 ianuarie, când procurorii DNA au descins la locuința fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie. Dosarul lui se bazează pe două denunțuri și este cercetat sub control judiciar.

Procurorii au anunțat inițial că efectuează acte de urmărire penală față de un număr de 22 suspecți, între care funcționari publici, directori din cadrul instituțiilor subordonate Primăriei Sectorului 5 și consiliului local, pentru infracțiuni de corupție și asimilate corupției în legătură cu achiziții nelegale, supraevaluate efectuate de S.C. Economat Sector 5 (societate la care unic asociat este consiliul local).

Cum se scumpeau produsele

Potrivit procurorilor, la finele anului 2018, suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, suspectul Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și un om de afaceri, ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane (administratori ai unor societăți comerciale), și care ar fi avut ca scop obținerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie Marian Daniel și implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L.

Obținerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziții de bunuri nelegale și la preturi supraevaluate (produse alimentare și nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante, etc), de la societățile controlate de aceștia.

Grupul a acționat în perioada 2018 – 2020 și ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfășurarea activității infracționale.

„La vârful ierarhiei, s-ar fi aflat suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, urmat de Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și un om de afaceri, suspect în prezenta cauză. Mecanismul de acționare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziția bunurilor respective de către societățile controlate de oamenii de afaceri de la diverși furnizori, acestea erau revândute la suprapreț către S.C. Economat Sector 5 S.R.L., în mod direct, dar și prin crearea mai multor lanțuri comerciale în care erau interpuse aceleași societăți, controlate de membrii grupării”, susțin procurorii.

Această societate ar fi revândut produsele respective la prețuri supraevaluate către aproape toate entitățile din subordinea Primăriei sectorului 5 sau a Consiliului Local sector 5 (Administrația Domeniului public, Administrația Piețelor sector 5, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, Direcția de Impozite și Taxe Locale sector 5, școli, grădinițe, etc.).

„Cu titlu de exemplu precizăm că au existat creșteri de prețuri chiar și de 31 de ori mai mari față de prețul practicat de furnizorul inițial (capsator plastic mediu – S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziționat produsul respectiv cu prețul de 81,6 lei în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei). Prin demersurile menționate mai sus ar fi fost produs un prejudiciu estimat în valoare totală de peste 256 milioane lei”, spun procurorii DNA.

Într-un context asemănător, în perioada 2016-2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către S.C. Economat sector 5 S.R.L. și ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra directorului general, Petre Marian Leonard, în scopul determinării acestuia să efectueze achizițiile respective și să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare.

Suspecților li s-au adus la cunoștință atunci calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Apoi, în 14 ianuarie, DNA a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a 13 inculpați, printrea care și Marian Vanghelie, Marian-Leonard Petre, director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L, persoană fizică, rudă a primului menționat, administrator de societate comercială, Floricica-Carmen Rămulescu, director Achiziții în cadrul S.C. Economat Sector 5 S.R.L, Marian Lupașcu, director general la S.C. Amenajare Edilitară și Salubrizare S.A, Loredana Ionela Zidărescu, șefă Direcției Investiții și Achiziții Publice la societatea anterior menționată și șapte persoane fizice, administratori de societăți comerciale implicate in lanțul de fraudare a banilor publici. Față de celelalte persoane se efectuau în continuare acte de urmărire penală.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult