VIDEO EXCLUSIV | ”Dorele, fă-te că lucrezi!” Imaginile momentului de pe controversatul șantier de la Pasajul Doamna Ghica

Pasajul Doamna Ghica din Capitală s-a transformat peste noapte în subiectul unor polemici aprinse. Început în toamna lui 2019, acesta a avut ca prim termen de finalizare sfârșitul anului 2020. Numai că lucrările au fost sistate vreme de șase luni din lipsă de fonduri, iar termenul a fost ”împins” până în mai 2021. Nici această dată n-a fost însă respectată. De două săptămâni încoace, șantierul a fost ”redeschis” – cel puțin, la nivel declarativ – iar noul termen anunțat este finalul anului viitor. Există voci care susțin că nici până atunci nu se va putea circula pe pasaj, iar ritmul în care se derulează lucrările tinde să le dea dreptate.

Marți dimineață, în jurul orei 10.30, jurnaliștii GÂNDUL au fost pe șantierul de la Doamna Ghica, iar filmările realizate cu drona arată că muncitorii nu erau ”conectați” la anvergura proiectului. 

Drumul de la teorie la practică este unul sinuos, așa că proiectul în valoare de 110.034.377,95 lei fară TVA – care trebuie transpus în realitate de Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane București – este departe de a fi finalizat, conform tuturor calculelor și promisiunilor inițiale.

”Săptămâna trecută, #NicușorDan a vizitat șantierul Pasajul Doamna Ghica. A vizitat… pentru că nu a adus nimic nou. Doar câțiva muncitori. Adică, vreo 60. Doar venise Primaru’, presa, televiziunile. Declarațiile lu’ #NicușorDan au fost așa cum ne-a obișnuit. Fără pic de consistență. O înșiruire obositoare de cuvinte prin care nu a transmis nimic. Nici măcar antipatie. Astăzi, pe șantier nu sunt mai mult de 30-35 de oameni la lucru”, spune consilierul general Marius Pavel.

Locuitorii din zonă, revoltați de ritmul în care se desfășoară lucrările

Oamenii din cartierul Doamna Ghica sunt, pe bună dreptate, nemulțumiți de faptul că lucrările la pasajau fost amânate, apoi reluate și, în prezent, se desfășoară cu o lentoare inexplicabilă.

 • Lucrările au început în toamna lui 2019, iar termenul de finalizare inițial a fost stabilit în octombrie 2020
 • Al doilea termen a fost precizat pentru luna mai 2021, dar și acesta a fost depășit
 • Noul termen este anunțat cel mai devreme în vara lui 2022.

”Azi nu au pus decât primul strat, mai urmează unul sau două straturi. Probabil a fost mult prea cald… Posibil mâine dimineață”, spune un locuitor din zonă pe pagina de Facebook ”Pasajul Doamna Ghica”. Un altul își manifestă, totuși, optimismul: ”Se asfaltează intersecția Colentina cu Cremenița, până la ora 17 va fi gata și vor da drumul la trafic”. 

Marți, înainte de prânz, în zona pasajului a apărut o altă mașină de asfaltat, iar locuitorii au urmărit acțiunea cu vădit interes.

”La ora 11 au adus o altă mașină de asfaltat, urmează să fie pus ultimul strat de asfalt”, a notat cineva pe pagina de socializare. Ulterior, mesajul a primit și o replică din partea unui alt locuitor al zonei: ”La 11:30 s-au apucat să aștearnă ultimul strat. De ce nu mai devreme? Prietenii indigeni s-au jucat cu utilajele azi-noapte și le-au stricat. Asfaltarea trebuia să înceapă la 7 dimineața”, și-a exprimat acesta nemulțumirea.

”Deci încă o iarnă cu blocaje, că nu cred că termină prea curând bretelele…”, constată un alt locuitor al zonei.

Marți, 8 august 2021. Ora 10.30. Muncitorii de pe șantierul de la Pasajul Doamna Ghica lucrau ”la ralanti”

Lucrările la Pasajul Doamna Ghica trenează de 20 de luni

În timp ce lucrările la Pasajul Doamna Ghica trenează de 20 de luni, în alte locuri ale lumii se pot realiza construcții impresionate într-un interval de timp care poate părea, la noi, imposibil.

 • Anul acesta, chinezii au construit în doar 2 zile un hotel de 15 etaje în localitatea Changsh.
 • În 2015, o altă companie chineză a ridicat un bloc cu 15 etaje, în 19 zile.
 • Tot în China a fost stabilit un alt record greu de egalat. Reconstrucția unui pod a durat doar 43 de ore. Firma de construcții a terminat de dărâmat vechiul pod într-o singură zi, iar construcția podului nou a durat 19 ore.
Chinezii au construit un hotel de 15 etaje în doar 2 zile

Primarul Sectorului 2: ”Peste pasaj se va trece anul viitor, teoretic în vară”

Atunci când va fi, în sfârșit, finalizat, Pasajul Doamna Ghica va avea avantaje incontestabile:

 • va încuraja transportul în comun
 • va fluidiza traficul pe direcția Est-Vest
 • transportul cu mașinile private va fi descurajat
 • va facilita accesul permanent, rapid și în sigurantă al mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare)
 • va fi redus timpul de deplasare
 • creșterea accesabilitătii și conexiunii cu alte rute de transport.

”Pentru aceste lucrări, Sectorul 2 va plăti până la 30 de milioane de lei, în funcție de necesități. Datoriile către compania Trustul Metropolitan au fost plătite, o parte, de Primăria Capitalei, 20 de milioane de lei. Peste acest pasaj se va trece anul viitor, teoretic în vară, dar nu aș vrea să speculez acum un termen, mai este de lucru”, declara Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, pentru GÂNDUL.

Lucrările proiectate au că scop asigurarea unor drumuri cu parametri optimi pentru desfășurarea unui trafic în condiții de siguranța și confort, pe țoată perioada anului fară restricții.

Proiectul Pasajului Doamna Ghica

Nicușor Dan: ”În această toamnă vom reuşi să avem două benzi pe sens”

După ce Primăria Sectorului 2 a semnat, împreună cu Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, un contract de asociere privind finalizarea Pasajului Doamna Ghica, proiect care a fost blocat luni de zile din lipsă de bani, edilul Capitalei a anunțat că lucrările vor fi reluate în luna iulie, iar ”coșmarul” oamenilor din zonă s-ar putea încheia până la sfâșitul anului 2022.

În ceea ce privește contractul semnat cu Primăria Sectorului 2, Nicușor Dan a precizat că au fost deblocate conturile, iar antreprenorul a primit restul de plată.

”Între timp, am reuşit să deblocăm conturile, adică să putem să plătim investiţii. Între timp, am plătit restul de plată către antreprenor. În luna iunie, am semnat un acord, după cum ştiţi, cu Primăria Sectorului 2, prin care noi, Primăria Capitalei, punem 110 milioane de lei şi Primăria Sectorului 2 pune 30 de milioane de lei. În felul acesta, avem perspectiva să terminăm această lucrare”, transmitea Nicușor Dan la sfârșitul lunii iulie.

Așa va arăta Pasajul Doamna Ghica după finalizarea lucrărilor

Marius Coaje, fost consilier la Primăria Capitalei, a tras un semnal de alarmă referitor la șantierele din București unde lucrările sunt stopate, insistând asupra Pasajului Doamna Ghica.

Fostul consilier a transmis că șantierele actuale, care nu sunt continuate – ”cum este cel de la Doamna Ghica” -, se vor degrada, fiind lucrări „cu fierul la vedere”. Pe de altă parte, din punct de vedere administrativ, va fi greu ca un alt constructor să preia lucrări abandonate, iar Primăria Capitalei poate pierde foarte mulți bani.

”Nu este treaba mea, nu vreau să critic ce decide un edil, dar semnalul de alarmă este următorul: dacă nu se va continua, de exemplu, Pasajul de la Doamna Ghica, sau orice lucrare deja începută, trebuie ținut cont de conservarea lucrărilor, cine le va face?! Vorbim și de lucrări executate, dar și de șantiere deschise, gropi… Trebuie întotdeauna balizaj făcut, trebuie ca cineva să aibă grijă de această lucrare”, declara Marius Coaje pentru GÂNDUL.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, descoperă.ro, go4it.ro, verdict.ro, ciao.ro sau apropotv.ro, dar și emisiunile Gândul Live, Prosport citeste mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult