Dosarul Mineriadei II. Ion Iliescu poate fi anchetat pentru patru persoane ucise violent în iunie 1990

Dosarul Mineriadei II. Ion Iliescu poate fi anchetat pentru patru persoane ucise violent în iunie 1990
Dosarul „mineriadelor din 1990” revine. Ion Iliescu poate fi anchetat
Publicat: 02/12/2021, 20:05
Actualizat: 02/12/2021, 21:27

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, joi, că fostul președintele Ion Iliescu poate fi anchetat pentru mineriada din 13-15 iunie 1990. Ancheta care va fi începută de procurori pe numele lui Ion Iliescu vizează moartea violentă a patru persoane și rănirea alteia.

Surse din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) au declarat, pentru Gândul, că cel mai probabil acest dosar redeschis se va reuni cu dosarul mare al Mineriadei, în care instanța a cerut refacere rechizitoriu, prin decizia din decembrie 2020.

În 2005, a mai fost deschisă o anchetă pentru aceste fapte, dar în 10 octombrie 2008, Parchetul General, condus la acea vreme de Laura Codruța Kovesi, a decis neînceperea urmăririi penale în cazul lui Ion Iliescu, dosarul fiind astfel clasat.

Recent, PICCJ a infirmat soluția de clasare a acestui dosar și a cerut instanței supreme, pe 11 noiembrie 2021, confirmarea redeschiderii urmăririi penale. După două termene de judecată și o amânare de pronunțare de două săptămâni, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat redeschiderea anchetei de către procurori.

„Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică. (…) Constată legalitatea şi temeinicia ordonanţei nr. 65/II/2/2021 din 11 noiembrie 2021 emisă de procurorul şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică prin care s-a dispus infirmarea rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale dispusă la data de 10.10.2008 în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică şi redeschiderea urmăririi penale în cauză. Confirmă redeschiderea urmăririi penale în dosarul nr. 1122/P/2007 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică”, potrivit deciziei instanței.

În dosarul redeschiderii urmăririi penale, Ion Iliescu a fost reprezentant de un avocat din oficiu.

Dosarul Mineriadei ajuns în instanță în 2017 este retrimis la PICCJ din 2020

Dosarul Mineriadei trimis în judecată în luna iunie 2017, care timp de trei ani a stat în procedură de cameră preliminară, este tot la PICCJ. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis pe 10 decembrie 2020, printr-o sentință definitivă, restituirea la Parchetul Militar a dosarul Mineriadei din iunie 1990, pentru refacerea rechizitoriului.

În acest dosar, procurorii îi trimiseseră în judecată fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu.

Fostul preşedinte Ion Iliescu era acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau, în mod paşnic, opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

În acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării, au scris procurorii în rechizitoriul trimis ICCJ în 2017.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”