Dosarul tunului imobiliar de la Iași: un patron de ziar, fostul arhitect-șef al orașului și un notar, reținuți după perchezițiile la Primărie

Dosarul tunului imobiliar de la Iași: un patron de ziar, fostul arhitect-șef al orașului și un notar, reținuți după perchezițiile la Primărie
Sursă foto:DIICOT/caracter ilustrativ
Publicat: 27/04/2021, 12:08
Actualizat: 27/04/2021, 12:10

Procurorii DIICOT Iași au reținut patru dintre cele 23 de persoane audiate în urma perchezițiilor la Primăria Iași și la locuințele suspecților din dosarul cunoscut la ”Afacerea Sărărie”.  Printre cei pentru care anchetatorii vor fi cere instanței arestarea preventivă sunt Claudiu Asimionesei, patronul cotidianului BZI Iași, și fostul arhitect-șef al orașului, Alexandru Mustiață, au declarat, petnru Gândul, surse judiciare. 

Notarul Răzvan Ionuț Costin și Victor Gavriluță, un vechi angajat al Primăriei Iași, au fost și ei reținuți, au precizat sursele citate.

Alți șapte suspecți în acest dosar vor fi cercetați sub control judiciar, printre ei fiind și fostul viceprimar al Iașiului, Gabriel Harabagiu, în prezent city-manager al orașului.

Ancheta vizează un teren de pe strada Sărăriei din Iași care în 2016 a fost dat de Primărie în concesiune unei firme a familiei Asimionesei. Pe teren ar fi trebuit să se construiască o pensiune și un sediu de birouri, dar a fost ridicat un bloc cu cinci etaje. Apartamentele au fost vândute de Asimionesei fără că Primăria Iași să încaseze vreun beneficiu, potrivit unor surse din anchetă.

Prejudiciul estimat de procurori este de aproximativ două milioane de lei.

Avocați, notari și funcționari din Primăria Iași, în grupul infracțional

Anchetatorii susțin că infracțiunile nu ar fi fost posibile fără sprijinul unor avocați, notari și funcționari din Primăria Iași.

Procurorii DIICOT au pus sub acuzare mai multe persoane, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la infracțiunile de abuz în serviciu și fals intelectual, instigare la abuz în serviciu și fals intelectual, abuz în serviciu și omisiunea sesizării.

Luni, procurorii au ridicat din biroul lui Gabriel Harabagiu de la Primăria Iași și de la locuința acestuia mai multe documente legate de terenul dat în concesiune în 2016, când el era viceprimar.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat în vederea obținerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul unei instituții publice, pe care au construit o clădire, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

DIICOT

Primar: ”Cei vinovaţi trebuie să plătească”

Edilul Iașiului, Mihai Chirica, a spus că documentele pe care procurorii DIICOT Iași le-au solicitat ”sunt ca urmare a unei sesizări pe care Municipiul Iaşi a făcut-o încă de la începutul acestui an”.

”Colegii mei au pus la dispoziţie toate documentele solicitate, activitatea Primăriei nefiind întreruptă niciun moment pe parcursul cererii din partea DIICOT Iaşi. Personal le-am dat tot concursul şi am cerut colegilor mei care gestionează acest tip de documentaţii să pună la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate. Am încredere că verificările vor face lumină în cel mai scurt timp posibil cu privire la acest caz”, spunea luni Mihai Chirica, după perchezițiile la Primăria Iași.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Un milionar român, ajutat de un mic obiect. I-a purtat noroc la făcut mulți bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un...