Dr. Valeriu Gheorghiţă: Cetăţenii se vor vaccina cu programare şi vor fi supravegheaţi o perioadă îndelungată / 30% dintre medici nu vor să se vaccineze

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Cetăţenii se vor vaccina cu programare şi vor fi supravegheaţi o perioadă îndelungată / 30% dintre medici nu vor să se vaccineze
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, anunț despre începerea școlii: Ce se va întâmpla dacă profesorii nu se vaccinează / Foto: GÂNDUL LIVE
Publicat: 30/11/2020, 07:18

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus, a vorbit, duminică, despre vaccinarea populației din România, în funcție de grupele de priorități. Gheorghiță a reiterat estimarea potrivit căreia primele doze de vaccin vor ajunge în România la finele lunii viitoare.

„Dacă până acum am asistat aproape neputincioşi la evoluţia acestei pandemii, acum se pare că, prin apariţia acestor vaccinuri, putem să recăpătăm controlul asupra vieţilor noastre. Foarte probabil, până la finele anului cel puţin un vaccin va îndeplini criteriile de siguranţă, de siguranţă şi eficacitate.

Cererea depăşeşte, în prezent, cu mult, capacitatea de producţie. În momentul în care se va scala această capacitate de producţie, disponibilitatea acestor vaccinuri va creşte şi vom putea atinge imunizarea tuturor categoriilor de populaţie (…) Există Registrul Naţional electronic al Vaccinărilor, în care va fi introdusă fiecare persoană vaccinată.

Supraveghere de lungă durată

Pentru evaluarea eficienţei vaccinului, se va face o supraveghere de lungă durată. Când o persoană va fi diagnosticată cu COVID-19, prima întrebare va fi dacă a fost sau nu vaccinată (…) Date din studiile clinice de fază 3 arată o eficacitate de 90-95 la sută, ceea ce înseamnă că 9 din 10 persoane, cel puţin, sunt protejate faţă de îmbolnăvirea cu COVID-19”, a menţionat medicul la Antena 3.

Sistemul de programare este esențial

„Noi creăm mecanismele care să facă aproape imposibil acest lucru. În vederea vaccinării, fiecare persoană va fi programată pe o platformă unică, accesibilă tuturor. Ne dorim această transparenţă în care, în funcţie de etapa de vaccinare în care ne aflăm, vor fi listate categoriile de persoane care desfăşoară diverse activităţi: sistemul medical, sistemul de asistenţă socială, persoane vulnerabile, angajaţi în servicii esenţiale etc.

Sistemul de programare este esenţial. Vaccinul vine în flacoane multi-doză şi este important să avem o trasabilitate (posibilitatea de urmărire şi cercetare a istoricului, n.r.) a fiecărei persoane care vine la un centru de vaccinare, pentru a reduce la minim posibilitatea de irosire a dozelor prin flacoane care ar putea rămâne neutilizate. Pe de altă parte, ne dorim să evităm aglomerările la centrele de vaccinare”, a mai precizat Gheorghiţă.

Motivul pentru care unele cadre medicale nu vor să se vaccineze

Cei mai mulți medici vor să se vaccineze anti-Covid, dar există și excepții (30%), care nu intenționează, deocamdată, să facă acest lucru.

„Date preliminare colectate din teritoriu indică o rată de acceptare de 80 la sută pentru medicii din reţeaua de medicină primară şi de peste 80 la sută pentru asistenţii medicali. În ceea ce priveşte personalul medical din spitale, vorbim de o rată de acceptare de 70 la sută la medici şi 50 la sută la asistenţii medicali, cu menţiunea că există spitale unde sunt îngrijiţi bolnavii cu SARS-CoV-2 şi unde rata este de peste 90 – 95 la sută. Când vom avea mai multe informaţii despre vaccinuri, sunt convins că nivelul de acceptare şi dorinţa de vaccinare vor fi mult mai mari (…) Nu este necesară testarea înainte de vaccinare. E important ca la momentul vaccinării persoana să nu aibă o boală acută febrilă, să nu aibă o boală manifestă clinic. Dacă, ipotetic, o persoană are o infecţie cu manifestare asimptomatică şi este vaccinată nu se întâmplă absolut nimic”, a precizat medicul infecționist.

Simptomaticii nu vor fi vaccinaţi, ci trimişi la evaluare

„Dacă persoana care se prezintă are simptomatologie respiratorie, evident, nu se va vaccina. Va fi îndrumată pentru evaluare şi stabilirea unui diagnostic concret.”

„Vaccinul şi vaccinarea reprezintă una dintre cele mai sigure soluţii – şi cea mai rapidă şi mai eficientă – pentru revenirea la normalitate. Este cea mai bună veste din acest an faptul că vom putea avea acces, cu probabilitate mare, la un vaccin care să îndeplinească toate standardele de siguranţă, calitate şi eficacitare.”, a transmis Gheorghiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA