Dr. Valeriu Gheorghiţă: Cetăţenii se vor vaccina cu programare şi vor fi supravegheaţi o perioadă îndelungată / 30% dintre medici nu vor să se vaccineze

Redactor:
Mihai Georgescu
Dr. Valeriu Gheorghiţă: Cetăţenii se vor vaccina cu programare şi vor fi supravegheaţi o perioadă îndelungată / 30% dintre medici nu vor să se vaccineze
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, anunț despre începerea școlii: Ce se va întâmpla dacă profesorii nu se vaccinează / Foto: GÂNDUL LIVE

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus, a vorbit, duminică, despre vaccinarea populației din România, în funcție de grupele de priorități. Gheorghiță a reiterat estimarea potrivit căreia primele doze de vaccin vor ajunge în România la finele lunii viitoare.

„Dacă până acum am asistat aproape neputincioşi la evoluţia acestei pandemii, acum se pare că, prin apariţia acestor vaccinuri, putem să recăpătăm controlul asupra vieţilor noastre. Foarte probabil, până la finele anului cel puţin un vaccin va îndeplini criteriile de siguranţă, de siguranţă şi eficacitate.

Cererea depăşeşte, în prezent, cu mult, capacitatea de producţie. În momentul în care se va scala această capacitate de producţie, disponibilitatea acestor vaccinuri va creşte şi vom putea atinge imunizarea tuturor categoriilor de populaţie (…) Există Registrul Naţional electronic al Vaccinărilor, în care va fi introdusă fiecare persoană vaccinată.

Supraveghere de lungă durată

Pentru evaluarea eficienţei vaccinului, se va face o supraveghere de lungă durată. Când o persoană va fi diagnosticată cu COVID-19, prima întrebare va fi dacă a fost sau nu vaccinată (…) Date din studiile clinice de fază 3 arată o eficacitate de 90-95 la sută, ceea ce înseamnă că 9 din 10 persoane, cel puţin, sunt protejate faţă de îmbolnăvirea cu COVID-19”, a menţionat medicul la Antena 3.

Sistemul de programare este esențial

„Noi creăm mecanismele care să facă aproape imposibil acest lucru. În vederea vaccinării, fiecare persoană va fi programată pe o platformă unică, accesibilă tuturor. Ne dorim această transparenţă în care, în funcţie de etapa de vaccinare în care ne aflăm, vor fi listate categoriile de persoane care desfăşoară diverse activităţi: sistemul medical, sistemul de asistenţă socială, persoane vulnerabile, angajaţi în servicii esenţiale etc.

Sistemul de programare este esenţial. Vaccinul vine în flacoane multi-doză şi este important să avem o trasabilitate (posibilitatea de urmărire şi cercetare a istoricului, n.r.) a fiecărei persoane care vine la un centru de vaccinare, pentru a reduce la minim posibilitatea de irosire a dozelor prin flacoane care ar putea rămâne neutilizate. Pe de altă parte, ne dorim să evităm aglomerările la centrele de vaccinare”, a mai precizat Gheorghiţă.

Motivul pentru care unele cadre medicale nu vor să se vaccineze

Cei mai mulți medici vor să se vaccineze anti-Covid, dar există și excepții (30%), care nu intenționează, deocamdată, să facă acest lucru.

„Date preliminare colectate din teritoriu indică o rată de acceptare de 80 la sută pentru medicii din reţeaua de medicină primară şi de peste 80 la sută pentru asistenţii medicali. În ceea ce priveşte personalul medical din spitale, vorbim de o rată de acceptare de 70 la sută la medici şi 50 la sută la asistenţii medicali, cu menţiunea că există spitale unde sunt îngrijiţi bolnavii cu SARS-CoV-2 şi unde rata este de peste 90 – 95 la sută. Când vom avea mai multe informaţii despre vaccinuri, sunt convins că nivelul de acceptare şi dorinţa de vaccinare vor fi mult mai mari (…) Nu este necesară testarea înainte de vaccinare. E important ca la momentul vaccinării persoana să nu aibă o boală acută febrilă, să nu aibă o boală manifestă clinic. Dacă, ipotetic, o persoană are o infecţie cu manifestare asimptomatică şi este vaccinată nu se întâmplă absolut nimic”, a precizat medicul infecționist.

Simptomaticii nu vor fi vaccinaţi, ci trimişi la evaluare

„Dacă persoana care se prezintă are simptomatologie respiratorie, evident, nu se va vaccina. Va fi îndrumată pentru evaluare şi stabilirea unui diagnostic concret.”

„Vaccinul şi vaccinarea reprezintă una dintre cele mai sigure soluţii – şi cea mai rapidă şi mai eficientă – pentru revenirea la normalitate. Este cea mai bună veste din acest an faptul că vom putea avea acces, cu probabilitate mare, la un vaccin care să îndeplinească toate standardele de siguranţă, calitate şi eficacitare.”, a transmis Gheorghiță.

Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Orașul fantomă din Polonia, care nu a apărut pe nicio hartă timp de zeci de...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Plăcerea pentru care Ion Țiriac plătește 100.000 de euro lunar. Nu poate renunța la ele...
Tratamentul neașteptat care va fi folosit de luni în Germania. Prima țară din UE care...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide