VIDEO | Dragoș Zamfirescu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă la Clinica Zetta, despre reconstrucția mamară în România: „Pacientele cu reconstrucție imediată sunt foarte bine informate”

VIDEO | Dragoș Zamfirescu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă la Clinica Zetta, despre reconstrucția mamară în România: „Pacientele cu reconstrucție imediată sunt foarte bine informate”
Publicat: 08/02/2022, 12:54
Actualizat: 08/02/2022, 13:22

Dragoș Zamfirescu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă la Clinica Zetta, a vorbit, în cadrul conferinței digitale LIVE „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului”, organizată marți de Gândul.ro și CSID.ro, despre importanța reconstrucției mamare la pacientele afectate de cancerul de sân.

„Eu sunt chirurg plastician, competența mea este limitată la reconstrucție. La mine ajung pacienții operați deja.

Din ce știu eu, sigur că reconstrucția mamară se indică doar după ce prioritatea numărul unu în acest caz, siguranța oncologică, este asigurată. În cazul în care medicul oncolog decide că gradul, stadiul cancerului mamar este suficient de sigur ca mastectomia și reconstrucția să meargă mână în mână.

Lumea civilizată versus România

Depinde foarte mult de context, de tipul de cancer, de alte comorbidități, tratamente, sunt foarte mulți factori care influențează decizia de reconstrucție.

Putem să facem două distincții. Cum se face în lumea civilizată, cum se face în România.

Suntem foarte, foarte departe. În SUA, 51% din toate pacientele cu cancer de sân au reconstrucție mamară. În România, 4% din paciente. E o diferență enormă. În SUA sau în țările occidentale din Europa, 71% din paciente fac reconstrucție imediat.

În România, reconstrucția imediată este excepțională. Depinde cum vreți să discutăm. Ideal ar fi ca reconstrucția să fie cât mai rapidă, imediat. Sunt studii medicale, psihologice care arată că impactul benefic al reconstrucției de sân este enorm, e o diferență fantastică. Impactul celălalt al pierderii sânului e echivalent cu impactul pierderii unei rude de gradul I.

Multe din pacientele din România ajung să fie diagnosticate în stadii tardive și deci în majoritatea cazurilor reconstrucția se face în timp, secundar”, a declarat Dragoș Zamfirescu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă la Clinica Zetta.

„Aplicăm un algoritm internațional”

„În Clinica Zetta, există o echipă experimentată, care poate să realizeze toate tipurile de reconstrucție din lume, de la cele simple, până la cele cu țesuturi proprii. Noi abordăm fiecare caz independent. Vedem ce tip de cancer a avut, care e situația locală, dacă vor radioterapie, cum arată sânul contralateral. Știm să facem totul.

Sfatul meu este să se intereseze, să discute chiar înainte de mastectomie, să ceară o părere legat și de reconstrucție.

În SUA, acum câțiva ani s-a introdus o lege prin care, în momentul diagnosticării, pacientele primesc automat și o consultație de reconstrucție mamară. Dar acest simplu sfat al corelării diagnosticului cu consultația de reconstrucție a crescut rata de reconstrucție.

Să discute cu medicul oncolog și cu un chirurg plastician.

De la diagnostic, excizie chirurgicală, reconstrucție, care nu înseamnă doar un sân reconstruit, ci și simetrie, până la cele mai mici detalii, care duc la o armonie corporală, o integritate mentală, o corelare cu interiorul pacientei, e foarte important acest lucru.

Noi aplicăm un algoritm internațional. Dacă pacienta a avut radioterapie, noi trecem și sfătuim să abordeze reconstrucția cu țesuturi proprii, pentru că sunt țesuturi sănătoase, nu au fost iradiate, pot să creeze un sân sănătos, poate să aibă orice volum, simetrie. După un an de zile, pacienta nu mai vine la doctor, are o viață liniștită.

E mult mai complicat, trebuie să repari niște artere, vene, la microscop, dar rezultatele merită. Când pacienta nu are radioterapie, atunci se pot indica și operații mai simple, cu implant, expander, dar și cu simetrizarea sânilor.

Pacientele cu reconstrucție imediată sunt foarte bine informate, educate, luptă, doresc, e o corelare, interacțiune foarte pozitivă medic-paciente. Când se trezesc cu sânul reconstruit, când sânii arată mai bine ca înainte, relația aceasta este foarte bună, ele nu apucă să treacă prin șocul lipsei de sân, ca la pacientele cu augmentare mamară, cu grad de satisfacție de 98%”, a mai spus medicul Dragoș Zamfirescu.

Româncele vin mai des la consultație

„Pacientele cu reconstrucție secundară, care au trecut prin șocul lipsei de sân, care au fost părăsite de partener, care au stresul decesului de cancer, au bagaj psihologic extrem de dificil și e foarte greu să interacționezi cu ele, e o întreagă luptă de a le susține. Studiile arată că starea psihologică de bine, sexuală, e mult mai bine, nu se compară cu pacientele care fac reconstrucție imediată.

Există paciente care duc grija, umbra aceasta a cancerului mult mai departe, chiar dacă se simt mai bine, ca și calitate a vieții.

Pacientele care au trecut prin diagnosticul de cancer sunt mult mai atente cu supravegherea postoperatorie. Nu există comparație cu pacientele care își pun implanturi în scop estetic. Vin la doctor, sunt foarte atente.

Noi am operat cu 50% mai multe paciente decât în 2020. E o tendință de a veni la o consultație, dar și de a se opera, e un lucru bun, dar mai avem mult, mult până să ajungem la un nivel onorabil.”, a conchis specialistul, în cadrul conferinței digitale LIVE „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului”, organizată marți de Gândul.ro și CSID.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Devine obligatoriu prin lege în România. Îți confiscă toți banii. Se aplică din 1 octombrie
Cine a fost amanta lui Florin Piersic. S-a iubit cu actorul timp de nouă ani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură