DSP București cere soluții pentru reducerea aglomerației din mijloacele de transport în comun – surse

DSP București cere soluții pentru reducerea aglomerației din mijloacele de transport în comun - surse
DSP București cere soluții pentru reducerea aglomerației din mijloacele de transport în comun - surse. Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 25/03/2021, 11:16

Autoritățile dezbat joi, în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență și a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, măsurile pentru evitarea carantinării în Capitală, iar printre acestea s-ar număra și soluții pentru reducerea aglomerației din transportul în comun.

În contextul în care rata de infectare în capitală a crescut miercuri la 6,37 de cazuri la mia de locuitori, autoritățile caută soluții pentru reducerea aglomerației din mijloacele de transport de suprafață și de la metrou, au declarat surse din cadrul DSP București pentru Libertatea.

„Una dintre probleme este la Metrorex, se încearcă să găsim soluții ca să evităm acele aglomerații. Trebuie găsit un sistem de a gestiona intrarea în stație a oamenilor, poate trebuie umblat la sistemul de cartele, poate acolo să restricționăm cumva. Trebuie să încercăm această posibilitate de a avea mai puțini oameni în stații. Acum, cum se poate realiza acest lucru, trebuie văzut de specialiști”, au explicat surse din cadrul Direcției de Sănătate Publică București pentru Libertatea.

Autoritățile caută măsuri și pentru reducerea aglomerației în transportul de suprafață

O măsură similară a fost propusă și pentru transportul în comun de suprafață.

„Se discută ca accesul oamenilor în autobuze sau troleibuze, adică în transportul de suprafață, să se facă ținând cont de anumite reguli”, explică alte surse.

Mai exact, autoritățile caută soluții astfel încât „fluxul de călători să fie distribuit, de exemplu, pe ușile din față să se coboare și pe cele din spate să se urce sau viceversa”.

Propunerile celor de la DSP București au fost trimise către Prefectură și către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), iar acestea vor fi discutate în ședința de joi a CNSU.

Ce alte măsuri mai propune Direcția de Sănătate Publică

Directorul adjunct al DSP București, Florentina Iacob, a declarat miercuri că autoritățile discută o serie de măsuri pentru reducerea ratei de infectare în Capitală.

Printre acestea se numără:

  • Interzicerea activităților în cluburi, baruri
  • Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor
  • Obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul autorităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici
  • Participarea zilnică la cursuri în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ
  • Interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise precum afterschool-urile
  • Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri
  • Pentru spațiile comerciale – magazine, hipermarketuri, mall-uri – obligativitatea de respectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane.
  • La evenimentele private – înmormântări, cununii, botezuri – număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă.
  • Este interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar cu respectarea regulilor.