După ce s-au anulat PUZ-uri pe bandă rulantă în București, investitorii străini dau bir cu fugiții! Compania suedeză Skanska își restrânge activitatea

După ce s-au anulat PUZ-uri pe bandă rulantă în București, investitorii străini dau bir cu fugiții! Compania suedeză Skanska își restrânge activitatea
Numele companiei suedeze este legat de construcții importante din Capitală, printre care complexul de birouri Equilibrium
Publicat: 19/06/2023, 13:14
Actualizat: 19/06/2023, 13:14

Zeci de muncitori din România îți vor pierde locurile de muncă. Este vorba despre muncitori care lucrează la compania suedeză Skanska Construction. Disponibilizările sunt consecința anulării Planurilor de Urbanism Zonal de Sector (PUZ-uri) din București. Astfel, Skanska, unul dintre unul dintre principalii dezvoltatori de proiecte şi constructori din lume, își va limita activitatea în România.

Vești proaste din piața construcțiilor. Compania suedeză Skanska, care, în ultimii 12 ani, a construit centre de birouri de referință în Capitală, este nevoită să își restrângă activitatea.

Anunțul a fost făcut de directorul diviziei de construcţii a Skanska pe România şi Ungaria, Miroslav Vycltal, și este o urmare a faptului că, în ultima perioadă, în București s-au anulat PUZ-uri pe bandă rulantă.

„Din cauza deciziei de a ne concentra pe piaţa din România doar pe proiectele interne şi pentru că nu există nicio dată clară de începere a unui nou proiect, am decis să limităm operaţiunile locale în divizia de construcţii. Ca urmare, suntem nevoiți să reducem considerabil echipa Skanska Construction din București. Chiar și cu un număr limitat de angajați, Skanska Construction Romania continuă să își desfășoare activitatea ca entitate de sine stătătoare în grupul Skanska”, a declarat Miroslav Vycltal.

Nu este pentru prima dată când Skanska ia o măsură de acest gen. Compania mai renunţat o dată la piaţa din România, în anul 2003. Cu toate acestea, a revenit, patru ani mai târziu, cu divizia de dezvoltare imobiliară, iar în 2011, şi cu divizia de construcţii. La momentul revenirii, compania şi-a exprimat şi dorinţa de a intra în parteneriate public-private.

Numele companiei suedeze este legat de construcții importante din Capitală, respectiv centrele de birouri Green Court, Campus 6 şi Equilibrium, dar, potrivit profit.ro, din cauza anulării Planurilor Urbanistice Zonale de Sector, proiectele Skanska ar fi intrat într-un blocaj.

Restrângerea activității companiei pe piața românească va impacta zeci de angajați, care nu vor mai avea locuri de muncă.

„Divizia de dezvoltare comercială a Skanska, din România, rămâne în formulă completă și se concentrează pe dezvoltarea și managementul clădirilor, pregătindu-le ulterior pentru vânzare, așa cum este și modelul nostru de business. Lucrăm la pregătirea proiectelor din portofoliu și suntem în continuare conectați la dinamica pieței“, susțin reprezentanţii companiei.

Anunțul lui Nicușor Dan

La începutul lunii iunie, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat anularea PUZ Sector 2, al cincilea PUZ de sector anulat sau suspendat de instanţă.

„Tribunalul București a anulat și a suspendat azi PUZ Sector 2. Este al cincilea PUZ de sector care este anulat de instanță. Dispariția a zeci de hectare de spațiu verde, blocuri de 14 etaje pe malurile lacurilor, blocuri de 14 etaje pe străzi de 7 metri lățime, asta înseamnă PUZ Sector 2, ca și celelalte PUZ-uri de sector. Asa-zișii dezvoltatori imobiliari au încercat cu tot dinadinsul să oprească soluția instanței: cereri succesive de recuzare a instanței, plângere la DNA împotriva judecătoarei înainte de pronunțare, intervenții noi la fiecare termen pentru a forța amânarea etc.
Iar instituțiile statului tac complice: Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul au fost sesizate de mine de acum doi ani și nu fac în continuare nimic, mai mult, încurajează așa-zișii dezvoltatori să construiască în baza PUZ”, a scris, la acea vreme, Nicuşor Dan pe Facebook.

Avocat: „Am mai dat în urmă ceasul biologic al orașului nostru cu încă 10-20 de ani”

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a avut o primă reacție după ce Tribunalul București a anulat PUZ Sector 2, precizând – de la bun început – că a tras deja un semnal de alarmă (toate detaliile AICI) referitor la senzația că Nicușor Dan pare că ”știa dinainte soluția” care urma a fi dată în acest dosar.

Dacă PUZ-ul rămâne anulat definitiv, Nicușor Dan ar putea să anuleze aproape 400 de autorizații de construire dintr-un foc.

Este incredibil! În acele autorizații nu este vorba numai despre construcții proprietate privată ale unor persoane fizice sau juridice. Acolo sunt autorizații de branșament, sunt autorizații pentru parcuri, sunt autorizații pentru lucrări publice. Nicușor Dan nu a făcut o selecție, le-a luat pe toate și a spus «vă duc Bucureștiul cu 80 de ani în urmă».

Asta a făcut la fiecare PUZ Coordonator. Am mai dat în urmă ceasul biologic al orașului nostru cu încă 10-20 de ani. Am ajuns undeva prin 1930. Și o să ajungem, probabil, în 1830, atunci când Bucureștiul era plin de pârloage, plin de buruieni, și probabil că asta numește primarul general al Capitalei spațiu verde amenajat”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Anularea PUZ Sector 2, comentatată de un cunoscut urbanist: ”Nicușor Dan nu are o componentă constructivă, distruge și blochează”

EXCLUSIV | Av. Radu Dinulescu, după anularea PUZ Sector 2: ”Nicușor Dan a dat în urmă ceasul biologic al Capitalei cu încă 10-20 de ani”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Intervenție jenantă la Cluj-Napoca: O polițistă a pulverizat spray lacrimogen în fața colegului ei
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ce a dus la ruptura dintre Florin Piersic și fiul său: „Îmi e greu să...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Cutremur după gratii. Elena UDREA a...
Pașaportul va putea fi livrat va orice adresă. Legea a intrat în vigoare
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic! Maestrul avea septicemie: ”S-au infectat...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Test de cultură generală. Ce țară folosește 99% energie regenerabilă?