EXCLUSIV | Anularea PUZ Sector 2, comentatată de un cunoscut urbanist: ”Nicușor Dan nu are o componentă constructivă, distruge și blochează”

EXCLUSIV | Anularea PUZ Sector 2, comentatată de un cunoscut urbanist: ”Nicușor Dan nu are o componentă constructivă, distruge și blochează”
Publicat: 08/06/2023, 11:43
Actualizat: 08/06/2023, 11:46

Tribunalul București a suspendat și anulat, totodată, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Sector 2, dar decizia nu este definitivă. Acest PUZ este vizat de două dosare în instanță, unul deschis – cu 3 ani în urmă – de Uniunea Salvați România (USR), iar altul deschis de Asociația Ecopolis. Din păcate, după suspendarea PUZ-urilor de sectoare, dorită cu insistență de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, urbanismul din București se află într-un blocaj care pare fără ieșire.

Urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului – a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, că se poate ajunge într-un scenariu de-a dreptul absurd, unul în care – dacă va fi anulat și Planul Urbanistic General al Capitalei – nu vor mai exista reglementări urbanistice în București.

Alexandru Pânișoară a atras, la rîndul său atenția, că PUZ Sector 2 a fost declarat ”legal” de o instanță de judecată – alte informații AICI -, însă în dosarul deschis de USR, chiar dacă au fost invocate aceleași motive, PUZ Sector 2 a fost suspendat și anulat. (detalii AICI).

Cunosc speța foarte bine, am și anticipat această soluție, fiindcă eu sunt parte în dosarul respectiv. Este un dosar de 3 ani de zile, început de USR. Au fost făcute tot felul de intervenții, de-a lungul timpul, fiind ciudat cum aceeași instanță respinge o situație de anulare a PUZ Sector 2, iar într-o altă situație, pentru aceleași motive, o admite.

Este foarte ciudat ce s-a întâmplat. Sunt două acțiuni separate care vizează PUZ Sector 2, cea făcută de USR, unde instanța s-a pronunțat ieri și cea făcută de Ecopolis. Acolo, ce să vezi?, cu aceleași argumente – sunt aceleași, doar părțile poartă alte nume, dar sunt aceiași oameni în spate care au lucrat la chestiile astea – nu a fost anulat PUZ-ul.

Dar trebuie să menționez că speța care vizează Ecopolisul este mult mai avansată decât cea de ieri. Și asta pentru că deja se află în faza de recurs. A fost formulat recurs de Municipiul București, deși Municipiul București a câștigat acolo, dar Nicușor Dan nu reprezintă interesele Municipiului București, reprezintă interesele Asociației Ecopolis”, punctează Alexandru Pânișoară, președintele ADU, în exclusivitate pentru Gândul.

”Nicușor Dan are alte preocupări, nu interesul bucureștenilor”

Urbanistul Alexandru Pânișoară își manifestă, de altfel, suprinderea față de o astfel de atitudine a lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, acesta făcând recurs într-o speță pe care a câștigat-o în instanță.

Totuși, după decizia de miercuri a Tribunalului București, PUZ Sector 2 nu mai produce efecte juridice, ceea ce este grav, iar Alexandru Pânișoară trage un semnal de alarmă și spune că, astfel, se demonstrează o dată în plus că pe Nicușor Dan nu îl preocupă interesele bucureștenilor.

Adică Nicușor Dan face recurs la ceva unde a câștigat. Iar acolo unde pierde nu face recurs. La suspendări, Nicușor Dan nu a făcut recurs. Sentința nu este definitivă, dar PUZ-ul a fost și suspendat și anulat. De ieri, PUZ-ul respectiv, pentru a patra oară, nu produce efecte juridice.

Și primarul Sectorului 2 este pus în aceeași situație cu care deja s-a obișnuit, trebuie să gestioneze aceste certificate și autorizații. Dar, repet, dosarul cu Ecopolis este mult mai avansat din punct de vedere al fazei procesuale. Mai mult ca sigur, se va judeca mai repede decât dosarul de ieri. Acolo, dacă se va menține decizia tribunalului, soluția va fi definitivă, Curtea de Apel nu va putea să vină în dosarul de ieri cu o altă decizie. Și asta pentru că nu sunt invocate elemente noi de ilegalitate în ceea ce privește PUZ Sector 2.

Între cele două dosare nu există diferențe. Și atunci este vorba despre o autoritate de lucru judecat. Se poate invoca și autoritatea de lucru judecat relativă, dar instanța poate ține cont de ea sau nu. Hotărârea definitivă rămâne definitivă, totuși, nu mai ai ce să îi mai faci”, încheie urbanistul Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.

”Din păcate, a mai trecut un an, iar Nicușor Dan are alte preocupări, nu interesul bucureștenilor. Dacă va fi anulat și PUG-ul, sectoarele Capitalei rămân fără reglementări urbanistice, ceea ce este extrem de grav. Nicușor Dan nu s-a preocupat să implementeze aceste reglementări urbanistice, așa cum le vede el, mai bune, mai puțin bune. Dar, așa cum ne-a obișnuit, Nicușor Dan nu are o componentă constructivă, doar distruge, nu pune nimic în loc, blochează activități

Alexandru Pânișoară, președintele ADU

Citește și:

EXCLUSIV VIDEO | USR, cu ochii pe Nicușor Dan. Anca Dragu: ”Monitorizăm activitatea primarului general”

EXCLUSIV | Deținutul Cristian Rizea, păzit și când merge la duș: ”Este amenințat în continuare și înjurat, toți sunt scoși afară, face baie singur”

EXCLUSIV | Doi foști parteneri de afaceri se luptă pentru 30.000 €: ”Am crezut în el, nu m-am gândit că poate fi un țepar!”/ ”Am avut o înțelegere…”

EXCLUSIV | Puiu Popoviciu, după ce CAB i-a suspendat pedeapsa din dosarul ”Băneasa”: ”Normalitate, sper să am în sfârșit o judecată dreaptă”  

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Interdicție pentru toți șoferii din România. Este ilegal. Te alegi cu dosar penal
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru...
×