După moartea lui Petrică Mîțu Stoian, un cunoscut medic critică utilizarea terapiei hiperbare în recuperarea post COVID: „Dacă lucrurile nu sunt reglementate, vorbim de un malpraxis instituțional”

După moartea lui Petrică Mîțu Stoian, un cunoscut medic critică utilizarea terapiei hiperbare în recuperarea post COVID: „Dacă lucrurile nu sunt reglementate, vorbim de un malpraxis instituțional”
Sursa foto: Facebook/Tudor Ciuhodaru
Publicat: 13/11/2021, 17:07
Actualizat: 14/11/2021, 11:36

Medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul de Urgență din Iași, susține că terapiile alternative, precum oxigenoterapia hiperbară, folosită de cântărețul de muzică populară Petrică Mîțu Stoian, decedat recent, ar trebui reglementate din punct de vedere legal.

Ciuhodaru spune că dacă acestea nu sunt reglementate, se poate vorbi despre un „malpraxis instituțional”, informează Realitatea.

Mai mult decât atât, medicul spune că în ghidurile internaționale de terapie hiperbară, coronavizroza se află printre contraindicațiile „absolute ale unui astfel de tratament”.

„Clinica (la care a fost internat Petrică Mîțu Stoian – n.r.) nu a fost închisă pentru că a fost un Corp de control de la Ministerul Sănătății sau au fost niște autorități acolo. Nu. Pur și simplu ei s-au închis și chiar se pune problema dacă nu cumva ei vor să evite scandalul mediatic din această perioadă.

Mă așteptam, pe de altă parte, ca pentru astfel de terapii alternative (…) să existe reglementări clare când se dă avizul de funcționare la o clinică, cu ce ai voie și ce n-ai voie să faci, pentru că se știe că această terapie hiperbară are indicații doar în anumite patologii și nu se face oricum. Dacă aceste lucruri nu sunt reglementate, vorbim, practic, de un malpraxis instituțional. (…) Nu există tratamente care se fac la indicația pacientului, ele trebuie să aibă o bază și o justificare medicală.

Există acel rotocol publicat în Monitorul Oficial apropos de ce ce face într-o anumită patalogie și acolo nu se găsește nicăieri faptul că printre indicațiile de recuperare în terapia post-coronavizoză există și o astfel de posibilitate. Dacă vă uitați pe ghidurile internaționale de terapie hiperbară, pnumonia interstițială, adica ceea ce înseamnă coronaviroză, este printre contraindicațiile absolute ale unui astfel de tratament”, a declarat medicul.

Medicul spune că este prea devreme pentru a trage concluzii în cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian

Tudor Ciuhodaru mai spune că este prea devreme pentru a trage concluzii legate de decesul prematur al interpretului de muzică populară.

„Noi facem supoziții acum (…) Nu ni s-a spus nicio secundă cât timp a fost explus, cum a fost expus, în baza căror metode, ce s-a întâmplat după și evident că nu poți să excluzi o astfel de ipoteză în contextul în care ai un pacient care vine normal pe picioarele lui, respiră, cântă, conduce mașina, iar la câteva ore după o astfel de testare se întâmplă un eveniment nefericit.

E vorba de un caz medico-legal cu implicații multiple, o  moarte suspectă. Doar ceea ce ne vor da cei de la Medicină Legală, inclusiv examenele histopatologice, dozările toxicologice, vor clarifica acest lucru . Vom aștepta mult până când toate aceste elemente vor fi puse practic în anchetă. Circuitul trebuie verificat”, a spus medicul.

Interpretul de muzică populară din Mehedinţi Petrică Mîţu Stoian a murit sâmbătă seara, la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, după ce a suferit un șoc septic. Medicii care l-au tratat la spital spun că acesta ar fi fost complet vaccinat anti-COVID, dar că a trecut prin boală și făcea o terapie de recuperare post-COVID la o clinică privată din Caraș-Severin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase