E oficial. Școala începe pe 5 septembrie. Vor fi cinci module și cinci vacanțe – DOCUMENT

E oficial. Școala începe pe 5 septembrie. Vor fi cinci module și cinci vacanțe - DOCUMENT
Sursa foto: Pixabay.com
Publicat: 05/04/2022, 09:36

Elevii revin în bănci pe 5 septembrie, în anul școlar 2022-2023. Noua structură a anului școlar a fost publicată în Monitorul Oficial. Vor fi cinci module și cinci vacanțe, așa cum a anunțat anterior și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Odată cu aceste schimbări, nu mai există termenul de semestru, ci „modul”. Astfel, în loc de trei semestre, elevii vor merge la cursuri în cinci module, separate prin câte o vacanță.

Un element de noutate este faptul că în a doua lună de școală, între 22 și 30 octombrie 2022, toți elevii vor avea liber, nu doar cei care sunt înscriși în clasele primare.

Va fi introdusă și „Săptămâna verde”, pe lângă „Școala altfel”. Ambele au loc între 27 februarie— 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Fiecare școală decide când le organizează.

Noua structură a anului școlar

  • cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
  • vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
  • cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
  • vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
  • cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
  • vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;
  • cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
  • vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
  • cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
  • vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Experții nu au fost contactați, iar curricula trebuie „complet restructurată”

Prof. dr. Constantin Cucoș, specialist în educație, implicat în reformarea sistemului de pregătire a viitorilor profesori la nivel național și director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, este de părere că schimbările anunțate vor bulversa și mai mult întreaga activitatea didactică.

Specialistul spune că vor fi date peste cap procesele educaționale, procedurile adiacente, strategiile de manageriere a instituțiilor școlare, pregătirea viitorilor profesori.

„Schimbările anunțate mă obligă să-mi pun mai multe întrebări: pe ce se întemeiază această propunere, dacă există experiențe sau studii care să demonstreze că organizarea pe intervale mai mici a anului școlar, numite module, conduce la o îmbunătățire a activităților didactice și a performanțelor școlare; apoi, cât de importantă este forma – respectiv structurarea cronologică, dacă ea nu este corelată sau «umplută» cu conținuturi care să genereze sau să anunțe o creștere a rezultatelor. Mă mai întreb, cui i-a venit această idee și de către cine a fost consiliat – sau s-a decis iarăși, «în direct», la televizor, de decidentul «suprem»?”, a declarat prof. dr. Constantin Cucoș pentru Gândul.

Acesta spune că revizuirea duratei anului școlar trebuia luată în considerare, fiind considerată în multe grupuri de analiză ca fiind prea scurtă. Însă consideră că lungirea acesteia s-a realizat fără a contribui cu ceva „cu adevărat sporitor” în intervalul nou-creat. Iar prof.dr. Constantin Cucoș este ferm: curricula actuală nu poate fi adaptată, în niciun caz, pe sistemul cu cele cinci module, ci trebuie „complet restructurată, recalibrată, corelată cu repere sau presiuni cronologice noi”.

„Nu cred ca principala problemă a sistemului național de instruire rezidă în structură sau formă, ci, mai degrabă, în substanța învățării, în felul cum stabilite sau vehiculate conținuturile învățării. Aici trebuie umblat. Pe noi nu ne-a consultat nimeni de la minister, constat că doar dumneavoastră, jurnaliștii, îmi cereți părerea”, a completat prof.dr. Constantin Cucoș.

„Școala românească trebuie să evolueze, dar nu oricum”

Camelia Gavrilă, fostul inspector școlar general al ISJ Iași, care a condus Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Camera Deputaților în perioada 2016-2019 și actual director al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iași, spune că ideea unei schimbări a structurii anului școlar este benefică. Problema este, din punctul acesteia de vedere, că modificările s-au oprit doar asupra revizuirii structurii anului școlar, și nu s-au concentrat și pe curriculă.

„Avem în fața noastră o idee nouă, spectaculoasă, interesantă, un model preluat în general din țările nordice și care, sigur, poate atrage interesul pentru că nevoie de evoluție. Sistemul educațional este suficient de inerțial și de conservator. Sunt de acord cu noutatea și cu ideea de reconfigurare pentru că nu putem rămâne osificați, suntem în secolul XXI și școala românească trebuie să evolueze.

De acord cu ideea unor modele străine, dar eu cred că trebuie cu puțină analiză și nu o precipitare de dragul de a spune că am modificat ceva. Ceea ce e aici e o matrice, un cadru, pe care trebuie să îl și umplem”, a precizat Camelia Gavrilă, directorul Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iași.

Fostul inspector școlar susține însă că eliminarea tezelor reprezintă o problemă semnificativă, acestea având un rol important în dezvoltarea elevilor, fiind o evaluare necesară și care nu reprezintă un „efort excesiv” ca în cazul unui examen de evaluare sau a bacalaureatului.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Imagini tulburătoare de la priveghiul Ancăi Molnar! Cum a fost surprins soțul ei, lângă sicriul...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Multimilionarul de 71 de ani se însoară cu o ”puștoaică”! I-a lăsat jumătate de avere...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Ce să faci dacă pleci cu maşina în vacanţă. Sfatul mecanicilor auto
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Vești proaste pentru fanii Jonas Brothers. Unul dintre membrii trupei a fost diagnosticat cu cancer:...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
În ultimul an, aproape 11.000 de români au intrat în clubul bogaţilor. Numărul românilor bogaţi...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Maghiarii cuceresc România: Este un moment istoric
Superstiții de Înălțarea Domnului. Dacă faci asta, ai ghinion tot anul
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
Cercetătorii au descoperit un antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”
×