Educația, prioritate pentru primarul municipiului BOTOȘANI / 50 de milioane de euro pentru renovarea unităților de învățământ

Educația, prioritate pentru primarul municipiului BOTOȘANI / 50 de milioane de euro pentru renovarea unităților de învățământ
Publicat: 21/05/2024, 13:41

Municipiul Botoșani se numără printre beneficiarii Planului Național de Redresare și Reziliență, primind fonduri europene semnificative pentru modernizarea infrastructurii educaționale. Primarul Cosmin Andrei a anunțat că municipalitatea va cheltui 50 de milioane de euro pentru a renova și dota 43 de unități de învățământ, inclusiv trei grădinițe și două creșe, una dintre acestea fiind deja în construcție.

Primarul din Botoșani a reușit să atragă toate finanțările disponibile pentru educație, asigurând renovarea și dotarea cu echipamente moderne pentru 43 de școli, trei grădinițe și două creșe noi. În total, peste 18.000 de elevi și preșcolari vor beneficia de investițiile realizate din banii europeni.

Am văzut că există posibilitatea de a finanța din bani europeni modernizarea școlilor și atunci am zis: de ce să nu le facem pe toate care sunt eligibile? Și am început să depunem proiectele până am atras toți banii pe care îi puteam atrage pentru domeniul educației”, a explicat primarul municipiului Botoșani Cosmin Andrei.

Există o singură unitate de învățământ care nu a fost eligibilă pentru banii europeni. În rest, toate cele 43 de școli vor fi modernizate cu mobilier școlar nou, computere de ultimă generație și echipamente didactice noi pentru dotarea laboratoarelor. „Totul e din bani europeni”, spune primarul care a inclus în finanțarea europeană și reabilitarea a 22 de școli care necesitau o renovare profundă.

În momentul de față sunt 17 școli unde lucrările de renovare sunt în desfășurare și s-au aprobat proiectele pentru restul de 5, la care lucrările vor începe în curând. În plus, vor fi reabilitate și 3 grădinițe din municipiu.

Educația, prioritate pentru primarul Cosmin Andrei

Primarul spune că Uniunea Europeană ar trebui să aloce cât mai mulți bani pentru sistemele de învățământ din statele membre cu un nivel de trai mai scăzut, pentru că educația reprezintă cea mai eficientă metodă de eradicare a sărăciei.

Eu am învățat de la părinții mei și acum le spun și eu copiilor mei că educația va fi mereu baza care îți asigură un trai decent, indiferent de greutățile care pot apărea în viață. De aceea mi-am dorit mult să aduc școlile la un nivel civilizat, astfel încât copiii din municipiu Botoșani să aibă cele mai bune condiții pentru a învăța. Din același motiv m-am zbătut să avem și o universitate în la noi în oraș, iar acum avem o filială a Universității Alexandru Ioan Cuza de la Iași. Dacă vom avea copii bine educați, noile generații vor avea un trai mai bun. Educația este calea cea mai sigură de ieșire din sărăcie”, a subliniat Cosmin Andrei.

Uniunea Europeană trebuie să aloce fonduri pentru dezvoltarea educației în zonele sărace

Regiunea de Nord-Est, din care face parte și Botoșaniul, este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Cosmin Andrei spună că susține candidații social-democrați din Alianța PSD-PNL, iar cei care vor fi aleși pe 9 iunie vor trebuie să se lupte la Bruxelles pentru alocarea de fonduri europene pentru dezvoltare unităților de învățământ din zonele cele mai sărace din Europa.

Acesta e mandatul meu pentru europarlamentarii social-democrați pe care îi susțin la aceste alegeri: Când vor ajunge la Bruxelles să promoveze un program special pentru dezvoltarea educației în zonele cu cel mai scăzut nivel de trai din Uniunea Europeană”, a declarat edilul.

CITEȘTE ȘI:

PSD introduce MĂSURI pentru reducerea costurilor la energia electrică și promovează energia verde

Românii pot intra DOAR cu buletinul în Turcia de la 1 iunie. Președintele Erdogan a semnat decretul

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO „E dincolo de ceea ce puteam să ne imaginăm”. Ce s-a descoperit pe epava...
Emily Burghelea, dată afară din apartament, alături de cei doi copii 😲 'Am greșit! Este...
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Bălan, într-un costum de baie alb, la Dubai. L-a zăpăcit...
Irina Columbeanu muncește la 17 ani pentru a-i trimite bani de azil tatălui ei, după...
VIDEO&FOTO Noi imagini cu Putin, Kim, doi căței, un cal și o limuzină. „Ce drăguți...
Rămâi fără cuvinte! Cu cine l-a ”tradus” Bianca pe Gabi Bădălău. Noul iubit a venit...
Cum a aflat Mircea Solcanu că are o tumoră pe creier. S-a operat, dar boala...
Schema prin care şoferii plătesc mai puţin pe poliţele RCA. Un şofer a primit ofertă...
A murit la 36 de ani în timp ce se afla în vacanță. "Regina frumuseții",...
Irinel Columbeanu și Irinuca, lacrimi de fericire! „Îți mulțumesc, tata!” Irinel Columbeanu a rămas fără...
Cele mai 'bunese' iubite de fotbaliști de la Euro 2024. Pe ce loc sunt româncele
Parbriz spart de piatră. RCA-ul acoperă un astfel de incident?
Alertă globală emisă în legătură cu medicamente Ozempic contrafăcute
Comori religioase RARE, găsite de arheologii din Ungaria!
Nu te vom uita! Românii își iau adio de la MARELE ACTOR: Cu inima frântă!
Marian Drăgulescu revine pe micile ecrane: „În mine se dă o adevărată luptă”
Un rapper cunoscut din România a murit la doar 22 de ani, după ce a...
Localitatea din România fără caniculă! Ieri au fost doar 13 grade. Singura oază de răcoare...
Cât a ajuns să coste un kilogram de brânză de oaie vândut de către familia...
Weekend infernal: Temperaturile vor atinge valori record! Cod roșu de caniculă. Ce zone sunt vizate
BANCUL ZILEI. Niște canibali îl prind pe BULĂ: Plătești 100 de $, iei bătaie sau...
J.K. Rowling, „mama” lui Harry Potter. Cea mai bogată scriitoare din lume
×