Educația sexuală se va face în școli din clasa a opta și doar cu acordul părinților. Legea, promulgată de președintele Klaus Iohannis

Educația sexuală se va face în școli din clasa a opta și doar cu acordul părinților. Legea, promulgată de președintele Klaus Iohannis
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28/06/2022, 14:50

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea pentru modificarea și completarea legii 272/2004 referitoare la protecția și promovarea drepturilor copilului.

Este vorba despre legea care prevede că orele de educație sexuală se vor face în școli începând cu clasa a opta și doar cu acordul scris al părinților.

Potrivit legii, începând cu clasa a VIII-a elevii vor participa, doar cu acordul părinților sau reprezentanților legali „programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

Proiectul inițial a fost trimis spre reexaminare Parlamentului de către președintele Iohannis, iar Legislativul a admis cererea de reexaminare transmisă de acesta, potrivit Observatornews.

Ce alte prevederi mai conține legea

Legea promulgată marți de către șeful statului prevede și posibilitatea desemnării drept persoană care să asigure creşterea şi îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul III, şi a altor persoane faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau s-a bucurat de viaţa de familie.

De asemenea, legea modifică definiția serviciilor de tip rezidențial, precum și introducerea unei indemnizații lunare de sprijin pentru familia sau persoana care a primit în plasament sau este tutorele unui copil, pe perioada în care asigură creșterea și îngrijirea acestuia.

În prima formă a proiectului de lege era prevăzut că „în unităţile şcolare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”.

Klaus Iohannis a atacat proiectul de lege la CCR, care a stabilit că e constituţional, şi ulterior l-a retrimis Parlamentului pentru reexaminare. Şeful statului afirma în cerere că „prin introducerea sintagmei „educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie sanitară”, textul de lege se îndepărtează de principiul „promovării educaţiei pentru sănătate” prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011”.

„Practic, reglementate în acest mod, programele de educaţie pentru sănătate sunt evidenţiate doar prin educaţia sanitară, componenta de educaţie pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informaţii cu privire la igiena personală. Ideea de educaţie sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică. Educaţia sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activităţi de asigurare a igienei”, preciza şeful statului, în solicitarea de reexaminare transmisă Parlamentului.