Elevii vor primi 250 de lei de la stat. Ce vor putea face cu BANII și când va începe distribuirea lor / Legea este deja în vigoare

Elevii vor primi 250 de lei de la stat. Ce vor putea face cu BANII și când va începe distribuirea lor / Legea este deja în vigoare
Sursă Foto - BloginTandem
Publicat: 08/07/2023, 08:06

Elevii vor primi vouchere culturale în valoare de 250 de lei, conform noilor legi ale educației. Ei vor putea folosi banii pentru a intra la muzee, pentru a participa la concerte sau pentru a-și cumpăra cărți. 

Legea care reglementează învățământul – Legea 1/2011 a educației naționale – va fi înlocuită din septembrie de două legi promulgate recent de președintele țării, respectiv una pentru învățământul preuniversitar și una pentru cel universitar.

Prin Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 se înfiinţează programul naţional “Vouchere culturale pentru elevi”, ce are ca scop promovarea culturii naţionale şi universale în rândul comunităţii şcolare.

Mai exact, prin acest program, elevii vor primi, pe carduri reutilizabile, 250 de lei. Acești bani vor putea fi folosiți de elevi “pentru servicii şi evenimente culturale precum concerte, intrări în muzee, cărţi sau excursii organizate cu tematici culturale sau istorice”, după cum apare în lege, scrie avocatnet.ro.

Programul național „Vouchere culturale pentru elevi” se implementează progresiv

Regulile exacte ale desfășurării programului vor trebui stabilite, în următoarea perioadă, prin hotărâre de Guvern.

Programul național „Vouchere culturale pentru elevi” se implementează progresiv, începând cu anul școlar 2024-2025, după cum urmează:

  • în anul şcolar 2024-2025, beneficiari sunt elevii din clasa a XII-a;
  • în anul şcolar 2025-2026, beneficiari sunt elevii din clasele a IX-a şi a XII-a;
  • în anul şcolar 2026-2027, beneficiari sunt elevii din clasele a V-a, a IX-a şi a XII-a.

Ulterior, până la finalul anului școlar 2026-2027, după o analiză cu privire la impactul programului național, Ministerul Educaţiei va decide asupra continuării şi dezvoltării programului începând cu anul şcolar 2028-2029.

„România Educată devine realitate”. Iohannis a promulgat legile Educației, într-o ceremonie, la Cotroceni

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, cele două legi ale Educației, desprinse din programul „România Educată”. Proiectul „România Educată” este, iată, un angajament îndeplinit, le-a spus președintele participanților la ceremonie.

Iohannis a ținut să sublinieze că a reușit să treacă peste toate crizele extrem de complicate din ultimii ani pentru a promova programul său „de suflet”. Și asta pentru că „au fost elaborate în urma unui exercițiu puternic orientat spre construirea de consens”.

Mă bucur să marcăm astăzi, împreună, un moment cu un impact major pentru dezvoltarea societății noastre în viitor. „România Educată”, proiectul meu de suflet și o prioritate a mandatelor mele, devine acum realitate prin intrarea în vigoare a noilor legi ale educației, care reglementează învățământul preuniversitar și pe cel superior. Mai mult, am reușit ca, în pofida crizelor extrem de complicate din ultimii ani, să continuăm promovarea Proiectului și să obținem, în final, susținerea politică necesară adoptării noii legislații, a declarat Iohannis.

Pentru Iohannis, legile promulgate pun bazele unei Românii care este „conectată la evoluțiile secolului al XXI-lea și care beneficiază din plin de oportunitățile viitorului”.

Obiectivul ambițios de a realiza o reformă cuprinzătoare a sistemului nostru de învățământ a însemnat un proces extrem de complex, laborios și de o anvergură fără precedent.
De astăzi însă, educația bazată pe valori ajunge, așadar, în centrul interesului public, a declarat Iohannis.

Președintele a enumerat și prevederile noilor legi, desprinse din programul „România Educată”.

În primul rând, își propun să rezolve carențele actualului sistem de învățământ, încurajând creșterea calității actului educațional, acordarea de sprijin și respect cadrelor didactice, sunt promovate investiții, cu prioritizarea zonelor defavorizate, se pune accent pe siguranța elevilor.
Legea învățământului preuniversitar include o serie de programe dedicate combaterii violenței școlare, asigurării accesului la hrană pentru elevii din medii dezavantajate, reducerii abandonului școlar și promovării sportului, a transmis președintele.

Reamintim că, la lansarea acestui proiect, în anul 2016, președintele Iohannis spunea că este nevoie de câteva generații de elevi pentru ca rezultatete să apară. Iar la promulgarea legilor, 7 ani mai târziu, Iohannis a susținut că „pachetul legislativ va transforma experiența elevilor, care vor avea trasee educaționale personalizate nevoilor proprii și vor fi susținuți să învețe în cel mai potrivit mod pentru ei, limitând astfel fenomenul analfabetismului funcțional. (…) De la noua admitere la liceu, la modificările aduse Bacalaureatului și la diversitatea de programe de sprijin și de consiliere, aceste transformări ne oferă șansa de a schimba în bine școala românească”.

„«România Educată» este proiectul național inițiat de Președintele României menit să susțină reașezarea societății pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate. Demersul a fost proiectat către viitor, întreaga abordare încercând să răspundă provocărilor următoarelor decenii”, scrie Administrația Prezidențială.

Cele două legi ale Educației s-au desprins din proiectul ”România Educată”, lansat de Klaus Iohannis, în anul 2016.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?