ENERGY NOW III. István-Loránt Antal: „Este nevoie să înțelegem că trebuie să investim în noi capacități, să retehnologizăm capacitățile existente”

Publicat: 06/04/2022, 13:53
Actualizat: 06/04/2022, 13:56

István-Loránt Antal, Președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din cadrul Senatului României, a vorbit, la a treia ediție a Conferinței Energy Now organizată de Gândul, despre noua schemă de ajutor adoptată de Guvern, pentru susținerea facturilor la energie electrică și gaze naturale. Pe de altă parte, Antal a declarat că suntem într-o poziție bună, această criză geopolitică ne-a dat din nou oportunități și trebuie să avem acea chibzuință să repoziționăm România pe harta energiei.

Noua schemă de ajutor a fost adoptată de Guvern, în 18 martie, pentru susținerea facturilor la energie electrică și gaze naturale, ce vizează perioada de la 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, deci la finalul primei scheme care acorda facilități.

„Ordonanța de urgență, proiectul de aprobare a fost dezbătut ieri în cadrul ședinței a comisiei de energie din Senat, s-a dat un raport de admitere, fără prea mari modificări, urmează ca să intre în plen, ordonanța din 1 aprilie nu a fost modificată în Senatul României.

Cred că am acționat corect, de 30 de ani se discută de predictibilitate, direcție legislativă fermă. Șirul OUG-urilor în criză energetică a început din 1 noiembrie, când a fost emisă 118, pe procedură legislativă în Parlament, unde am făcut modificări substanțiale și practic toată piața a activat pe baza acelei ordonanțe, 118, după care știm că la capitolul legislație secundară au fost sincope considerabile, pe care le-a simțit piața, din păcate.

Din 1 februarie a intrat în vigoare ordonanța de urgență 3 și 27, din 1 aprilie. Eu am declarat că ordonanța 27 are deja la bază toate neînțelegerile venite din partea industriei, în cele 5 luni, toate au fost rezolvate, cred că este una corect făcută. Nu există o lege perfectă, o OUG perfectă. Aceste acte administrative sunt pregătite de oameni.

Populația, gospodăriile, să nu uităm, care consumă energie electrică și gaze naturale, piața e una volatilă. Vă spun cu fermitate că era nevoie de această ordonanță 27, știam că măsurile celorlalte OUG se vor termina, din 1 aprilie fiind nevoie de o altă intervenție.

Până în 1 aprilie 2023 această ordonanță este în vigoare, a creat cadrul clar a domeniului unde se înțeleg foarte bine pozițiile consumatorilor și actorilor din industrie„, a declarat István-Loránt Antal, Președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din cadrul Senatului României, la Conferința „ENERGY NOW III” .

Două modificări clare în OUG

„Eu, în calitate de președinte, având o comunicare clară cu colegii din coaliție, am ajuns la concluzia de a NU modifica OUG, am da semnale în piață că nu am înțeles lucrurile foarte clar.

Erau două modificări clare, pe care le-am introdus, două amendamente, unul se referă la centralele termice, știți că în această OUG toți cei care produc energie electrică o să aibă pe veniturile suplimentare impozit de 80%, pornind de la prețul de 450 de lei ca și preț de referință, există acea ordonanță 7, care din 2013 este în vigoare, ordonanță emisă de guvernul Ponta, cadre se referea la industria de gaze naturale, producătorii, pe venituri suplimentare trebuiau să plătească o dată 60%, apoi dacă depășeau, trebuie să plătească 80% impozit.

În noua ordonanță și pentru cei care produc energie electrică a fost introdusă suprataxarea, trebuia să exceptăm centralele termice de la suprataxare, prin această supraimpozitare creăm riscul falimentului. Ne-am însușit acest amendament, am votat exceptarea centralelor termice de la suprataxare.

Încă un amendament important: facturile fizice care se trimit online, am dat posibilitatea ANRE și ANPC ca ei doi să emită un ordin comun prin care să simplifice modul de facturare a energiei electrice și gazelor naturale.

De a înțelege acum o factură de la un furnizor de energie electrică s-ar putea să ai nevoie de un doctorat în anumite științe. Am venit în sprijinul consumatorilor, în ajutorul furnizorilor , de a simplifica comunicarea cu consumatorii, să ajutăm pe cetățeni, gospodăriile, ca să înțelegem ce se facturează pe acele facturi. OUG nu a fost modificată, în fond, spiritul ordonanței a fost lăsat în pace, urmează să fie votat în plen și în Camera Deputaților”, a spus István-Loránt Antal.

România, un jucător tot mai important pe piața energiei

„Cred că trebuie să clarificăm un aspect extrem de important, privind situația României din punct de vedere energetic: E într-o situație bună, în privința capacităților de producție a energiei electrice și gaze naturale, dacă am face comparație, stăm mult mai bine decât alte state cu dependență 100% de gazul rusesc. 80% din producția în România e din producție proprie, în domeniul gazelor. În privința energiei electrice, am devenit net importatori. Dar nu suntem închiși între granițele noastre.

Ce nu se consumă în România, acel kW are posibilitatea să plece în alte șase state. Prețul energiei electrice este influențat de cererea și oferta pe acest domeniu.

S-a vorbit foarte mult de noi capacități de producție. În ultimii 20 de ani România n-a avut curaj să ia decizii. Au fost mai moderați și cu intenții de a investi, reinvesti profiturile companiilor din acest domeniu în capacități noi de producție.

Până la urmă este un război nu departe de România, această criză ar trebui să o formăm în oportunități. Gazele naturale din Marea Neagră au devenit o oportunitate, trebuie să vedem exact acel cadru prin care reușim să exploatăm.

Este nevoie să înțelegem că trebuie să investim în noi capacități, să retehnologizăm capacitățile existente, se discută de a reporni și centralele pe cărbune, CE a declarat că energia nucleară este o energie curată, CE a acceptat ca gazele naturale să fie sursă de tranziție.

Prin criza geopolitică, Europa a înțeles că și Greendeal-ul ar trebui regândit. Nu putem să închidem tot ce e fosil, să fim pe regenerabil, care, la un blackout, ne-ar lăsa fără curent electric. România trebuie să redevină un actor pe această piață.

Este extrem de important să avem o gândire sănătoasă, combinat cu capacități de producție regenerabile.

Ca să închid această intervenție, eu cred că suntem într-o poziție bună, această criză ne-a dat din nou oportunități, și trebuie să avem acea chibzuință să repoziționăm România pe harta energiei”, a conchis István-Loránt Antal, Președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din cadrul Senatului României, la Conferința „ENERGY NOW III” .

Prețurile stabilite prin noua ordonanță

„Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după decizia Executivului de adoptare a noii ordonațe de urgență.

Astfel, la energie electrică, conform noii OUG:

prețul final facturat pentru consumatorii casnici este

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

prețul final facturat pentru consumatorii noncasnici – cu excepţia celor mai mari consumatori industriali – este:

  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici, fărp limită de consum

La gaze naturale,

Prețul facturat pentru clienții casnici este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, fără limită de consum

Pentru clienții noncasnici:

  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în celor al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Noua OUG prevede ca cei doi producători de gaze din România vor fi obligați să vândă o parte din gazele din producția internă la prețuri fixe.

Federația ACUE, condusă de Daniela Daraban în calitate de director executiv, reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrică SĂ, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2021 depășește 11 miliarde de euro, potrivit reprezentanților Federației.

Federația a transmis în numeroase rânduri că furnizorii de energie cumpără ceea ce este disponibil pe piața angro. În baza informațiilor publice, costul furnizorilor cu achiziția energiei reprezintă, în medie, 40-50% din factura de energia electrică și 60-70% din cea pentru gaze. La costul de achiziție se adaugă taxe de rețea, alte taxe și tarife și o marjă brută de furnizare, în medie, de maximul 5%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...