ENERGY NOW III. Laurențiu Urluescu (AFEER): Noi, ca furnizori, am aplicat toate prevederile. Din păcate, partea de decontare, mai ales a plafonării, nu a venit

Publicat: 06/04/2022, 16:46
Actualizat: 06/04/2022, 16:55

Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), invitat la a treia ediție a conferinței ENERGY NOW, organizată de Gândul, a detaliat consecințele aplicării schemei de ajutor pentru susținerea facturilor românilor, din punctul de vedere al acestei categorii de actori din piață, în contextul scumpirilor care au început să se simtă de la jumătatea anului trecut.

Reprezentantul furnizorilor din energie a vorbit despre prima și noua schemă de ajutor a fost adoptată de Guvern, în 18 martie, pentru susținerea facturilor la energie electrică și gaze naturale, și care vizează perioada de la 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, deci la finalul primei scheme care acorda facilități.

„Întotdeauna, oricât de urâtă ar fi situația, există și ceva pozitiv. În primul rând, ce e pozitiv în situația globală este că ne dăm seama că avem nevoie de independență energetică, fapt care până acum a fost cumva neglijată. În schemele de plafonare sunt și lucruri pozitive: faptul că mare parte din consumatorii casnici, din cauza schemei da plafonare, li se reduce impactul în factura finală, este pozitv”, a început, pe un ton optimist, Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

„Unde este pozitiv, este și negativ”

Totuși, spune reprezentantul funizorilor, „unde este pozitiv, este și negativ”: „Sunt multe lucruri negative cu schemelor de plafonare, faptul că unii consumatori casnici nu vor beneficia de un preț-plafon, ci de o plafonare doar a costurilor de furnizare, faptul că schema actuală, cea care începe la 1 aprilie – nu e așa bună pentru consumatori, față de schema anterioră, cel puțin la energia electrică”.

Potrivit lui Laurențiu Urluescu, problema cea mai mare a furnizorilor de acum este faptul că prevederile OUG 118 nu s-au aplicat până la capăt, respectiv partea de decontare. „Noi, ca furnizori, am aplicat toate prevederile legate de factura transmisă către consumatori, dar, din păcate, partea de decontare a plafonării mai ales nu a venit”, a subliniat președintele AFEER.

Până luni, conform datelor colectate de la membri AFEER, pe partea de plafonare nu fusese plătită nicio sumă, a declarat Laurențiu Urluescu.

Și Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), de asemenea invitat la a treia ediție a Conferinței ENERGY NOW, a atras atenția că, dacă mecanismul de decontare nu funcționează, atunci furnizorii pot suferi blocaje în accesul la cash, la lichiditate. „Iar în momenul în care un furnizor mare are astfel de de probleme, vă spun sincer că ajungem cumva într-un moment în care foarte puține se mai pot face”, a conchis reprezentantul ACUE.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, 37 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate. Până în prezent, 14 companii membre ale asociației au optat pentru statutul de membru multiplu (energie electrică și gaze naturale), conform datelor de pe site-ul asociației.

Prețurile stabilite prin noua ordonanță

„Românii vor avea parte de susținerea Guvernului pentru plata facturilor la energie pentru încă un an de zile! De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării, iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum”, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu, după decizia Executivului de adoptare a noii ordonațe de urgență.

Astfel, la energie electrică

prețul final factruat pentru consumatorii casnici este

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul unui consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

prețul final facturat pentru consumatorii noncasnici – cu excepţia celor mai mari consumatori industriali – este:

  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici, fără limită de consum

La gaze naturale,

Prețul facturat pentru clienții casnici este:

  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, fără limită de consum

Pentru clienții noncasnici:

  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în celor al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienți.

Noua OUG prevede ca cei doi producători de gaze din România vor fi obligați să vândă o parte din gazele din producția internă la prețuri fixe.

Federația ACUE, condusă de Daniela Dărăban în calitate de director executiv, reprezintă cele mai importante grupuri din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv CEZ România, E.ON România, Electrică SĂ, ENEL România, ENGIE România, Gaz Est, cu un număr total de peste 24.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2021 depășește 11 miliarde de euro, potrivit reprezentanților Federației.

Federația a transmis în numeroase rânduri că furnizorii de energie cumpără ceea ce este disponibil pe piața angro. În baza informațiilor publice, costul furnizorilor cu achiziția energiei reprezintă, în medie, 40-50% din factura de energia electrică și 60-70% din cea pentru gaze. La costul de achiziție se adaugă taxe de rețea, alte taxe și tarife și o marjă brută de furnizare, în medie, de maximul 5%.

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Băncile din România sunt obligate. Anunț pentru toți românii care au credite la bancă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?