ENERGY NOW. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu: Este o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce există în realitate

Redactor:
Silviu Bănilă
ENERGY NOW. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu: Este o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce există în realitate
ENERGY NOW. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu: Este o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce există în realitate

Gândul.ro transmite Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030, pe data de 23 noiembrie, la ora 10:00, în direct online de la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu, spune că, în contextul Green Deal, România își asumă pentru prima dată un efort investițional fără precedent, a cărui lipsă ne-a ținut destul de în urma Europei.

„Există o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce găsim în realitate.

Cum putem face aceste proiecte energetice bancabile? În ce investim? Acestea sunt întrebări unde găsim răspuns numai pe baza experiențe, mai puțin pe baza strategiei.

După cum se știe, în legislația europeană, 943/2019, se prevede posibilitatea de încheiere a contractelor bilaterale pe piețele nereglementate.

Contractele pe termen lung au fost definite de ANRE ca fiind cu durata peste un an. Tot ce apare din iunie 2020, există posibilitatea de a încheia aceste contracte bilaterale.

Răspunsul ANRE este că este necesară o modificare legislativă, să se prevadă explicit posibilitatea încheierii acestor contracte și de către cele cu alte capacități decât cele noi.

Toate aceste investiții, stocarea, orice modalitate de a aduce înainte eficiența energetică au un impact pe rețea. Sunt toate cerințe ale regulamentului european, acest concept există, sunt proiecte la nivel de distribuitori, transportatori, însă suntem mult în urmă. E aici o dezbatere interesantă chiar și în strategie. Cât de mult putem să mergem înainte cu proiecte regenerabile, astfel încât rețeaua să nu fie depășită? E vorba de 600 Megawați? Este nevoie de 1500 Megawați. Investițiile în rețele inteligente ar presupune un ritm accelerat în domeniul regenerabilelor. Faptul că te adaptez rapid, că vii cu semnale de preț flexibile, este esențial pentru orice investitor în domeniul energetic.

Despre aderarea României la pactul GREEN DEAL: Fără îndoială, cerințele, dacă te uiți la strategie, regulamentul european, realitatea din România, lucrurile sunt din păcate foarte decalate. Accentul se pune pentru prima dată în strategie pe investițiile în rețea. România își asumă pentru prima dată acest efort investițional, care ne ține destul de în urma Europei. Se vorbește despre interconexiuni, de capacitatea de a veni cu o piață secundară, care sper că va fi creată în România. Situația e doar la o fază incipientă, față de ce se vorbește în regulamentul european… Suntem extrem de departe!

Mi se pare un efort extrem de optimist. Nici nu are cum să fie altfel. E un timp extrem de scurt, e nevoie de fonduri europene și o disciplină foarte bună. Target-ul nostru e unul extrem de ambițios. Eu ceea ce aș vedea e o mai bună organizare la nivel de an.

Despre momentul 2050: O altă perspectivă extrem de optimistă. Nici în Europa nimic nu e clar. Se mizează pe capacitatea oamenilor de știință de a veni cu soluții în termen foarte scurt, care să permită combustibili alternativi, în direcția asta.

S-a modificat foarte mult strategiile guvernelor, cum ar fi Germania. Se vorbește de o adaptare prin combustibili alternativi, nu știu dacă o astfel de targetare ambițioasă, în contextul climatic actual, va fi urmată. Este foarte elegant ce se scrie în regulament…

Din păcate, întreaga Europă e îngrijorată. E extrem de târziu și acum. Ceasul a sunat deja, încercăm să punem energia în funcțiune. Faptul că avem o legislație nu e suficient. Trebuie să existe acea strategie, gândire, de comunitate energetică. Fiecare dintre noi, cei care participă la piață, va avea un rol foarte important, pentru a păstra acel ambițios proiect din acordul de la Paris, de încălzire numai cu 2 grade, nu mai mult.”, a declarat Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu, la Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era...
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
O româncă din WTA, hărțuită și jignită incalificabil: `Ești mai bună la sex decât la...
Atac NEMILOS la adresa Ralucăi Turcan: Vrea să ne ducă la cimitir. Cine a făcut...
Poliţiştii din Quebec au amendat o femeie pentru că îşi plimba soţul în lesă
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Norvegia lansează o anchetă după decesul a 23 de bătrâni care au primit vaccinul Pfizer:...
EXCLUSIV! Un interlop cunoscut din București aproape l-a omorât în bătaie pe Cătălin Zmărăndescu
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei...
ULTIMA ORĂ! Veste GENIALĂ despre programul Rabla 2021. Toți oamenii așteptau asta
Ce au ajuns câștigătorii Românii au talent. Cine a reușit în viață și cine a...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Jobul unde eşti plătit ca să nu faci nimic. Poţi să primeşti chiar şi 100...
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști...
Inchide