ENERGY NOW. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu: Este o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce există în realitate

ENERGY NOW. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu: Este o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce există în realitate
ENERGY NOW. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu: Este o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce există în realitate
Publicat: 23/11/2020, 12:39
Actualizat: 23/11/2020, 14:27

Gândul.ro transmite Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030, pe data de 23 noiembrie, la ora 10:00, în direct online de la JW Marriott Bucharest Grand Hotel. Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu, spune că, în contextul Green Deal, România își asumă pentru prima dată un efort investițional fără precedent, a cărui lipsă ne-a ținut destul de în urma Europei.

„Există o diferență foarte mare între ceea ce găsim în strategii și ceea ce găsim în realitate.

Cum putem face aceste proiecte energetice bancabile? În ce investim? Acestea sunt întrebări unde găsim răspuns numai pe baza experiențe, mai puțin pe baza strategiei.

După cum se știe, în legislația europeană, 943/2019, se prevede posibilitatea de încheiere a contractelor bilaterale pe piețele nereglementate.

Contractele pe termen lung au fost definite de ANRE ca fiind cu durata peste un an. Tot ce apare din iunie 2020, există posibilitatea de a încheia aceste contracte bilaterale.

Răspunsul ANRE este că este necesară o modificare legislativă, să se prevadă explicit posibilitatea încheierii acestor contracte și de către cele cu alte capacități decât cele noi.

Toate aceste investiții, stocarea, orice modalitate de a aduce înainte eficiența energetică au un impact pe rețea. Sunt toate cerințe ale regulamentului european, acest concept există, sunt proiecte la nivel de distribuitori, transportatori, însă suntem mult în urmă. E aici o dezbatere interesantă chiar și în strategie. Cât de mult putem să mergem înainte cu proiecte regenerabile, astfel încât rețeaua să nu fie depășită? E vorba de 600 Megawați? Este nevoie de 1500 Megawați. Investițiile în rețele inteligente ar presupune un ritm accelerat în domeniul regenerabilelor. Faptul că te adaptez rapid, că vii cu semnale de preț flexibile, este esențial pentru orice investitor în domeniul energetic.

Despre aderarea României la pactul GREEN DEAL: Fără îndoială, cerințele, dacă te uiți la strategie, regulamentul european, realitatea din România, lucrurile sunt din păcate foarte decalate. Accentul se pune pentru prima dată în strategie pe investițiile în rețea. România își asumă pentru prima dată acest efort investițional, care ne ține destul de în urma Europei. Se vorbește despre interconexiuni, de capacitatea de a veni cu o piață secundară, care sper că va fi creată în România. Situația e doar la o fază incipientă, față de ce se vorbește în regulamentul european… Suntem extrem de departe!

Mi se pare un efort extrem de optimist. Nici nu are cum să fie altfel. E un timp extrem de scurt, e nevoie de fonduri europene și o disciplină foarte bună. Target-ul nostru e unul extrem de ambițios. Eu ceea ce aș vedea e o mai bună organizare la nivel de an.

Despre momentul 2050: O altă perspectivă extrem de optimistă. Nici în Europa nimic nu e clar. Se mizează pe capacitatea oamenilor de știință de a veni cu soluții în termen foarte scurt, care să permită combustibili alternativi, în direcția asta.

S-a modificat foarte mult strategiile guvernelor, cum ar fi Germania. Se vorbește de o adaptare prin combustibili alternativi, nu știu dacă o astfel de targetare ambițioasă, în contextul climatic actual, va fi urmată. Este foarte elegant ce se scrie în regulament…

Din păcate, întreaga Europă e îngrijorată. E extrem de târziu și acum. Ceasul a sunat deja, încercăm să punem energia în funcțiune. Faptul că avem o legislație nu e suficient. Trebuie să existe acea strategie, gândire, de comunitate energetică. Fiecare dintre noi, cei care participă la piață, va avea un rol foarte important, pentru a păstra acel ambițios proiect din acordul de la Paris, de încălzire numai cu 2 grade, nu mai mult.”, a declarat Irina Petre, partener Casa de Avocatură Stratulat Albulescu, la Conferința digitală LIVE „Energy Now” – România, factor de stabilitate energetică – strategia pentru 2030.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte