ESCROCHERIE online dezvăluită pas cu pas. Cum sunt ademeniți investitorii români în capcane financiare cu false dobânzi lunare chiar și de 40%

ESCROCHERIE online dezvăluită pas cu pas. Cum sunt ademeniți investitorii români în capcane financiare cu false dobânzi lunare chiar și de 40%
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09/02/2024, 11:36
Actualizat: 09/02/2024, 11:37

În ultima vreme, rețelele de socializare sunt „luate cu asalt” de așa-zise reclame sponsorizate în care apar diverși oameni influenți din România precum Mugur Isărescu, Marcel Ciolacu, Sebastian Burduja sau Sorin Grindeanu care invită românii să investească în fel și fel de afaceri „vândute” de escroci ca fiind foarte profitabile într-un timp foarte scurt.

Trebuie să spune clar, încă de la început că aceste reclame sunt doar niște ESCROCHERII puse la cale de către niște entități financiare dubioase care promit dobânzi lunare incredibil de mari, de până la 40%. Adesea se folosesc de fenomenul DEEPFAKE  prin videoclipuri create cu inteligență artificială în care se imită personajele reale, inclusiv vocea și inflexiuni ale corpului, pentru a spoi credibilitatea potențialilor investitori.

România TV dezvăluie stenogramele unor discuții între reprezentanți unor astfel „entități financiare”, în realitate niște escroci  și potențiali investitori, în care sunt făcute promisiuni false pentru a-i determina pe cei din urmă să investească sume considerabile de bani.

Iată cum a descurs discuția cu escrocii:

Reprezentant IFN: V-am telefonat în privința înregistrării dumneavoastră să vă creați un cont către piața financiară.

Investitor: Da, da, da, da. Acum am intrat pe un site, da.

Reprezentant IFN: Eu v-am telefonat să vă ofer mai multe detalii și deja să vă ajut cu activarea contului pe care l-ați creat cu succes. Dar de la început aș dori să aflu: dumnevoastră mai aveți o experiență în domeniul de investițîi, pe piața financiară?

Investitor: Nu. Nu am nimic. Mi-a apărut o reclamă pe Instagram. Eu căutam alte chestii și mi-a apărut reclamă.

Reprezentant IFN: Super. Ce vârstă aveți la acest moment

Investitor: 44 de ani.

Reprezentant IFN: Frumoasă vârstă. Mulți ani înainte! La vârsta de 44 de ani cu ce vă ocupați?

Investitor: Fac obiecte din lemn. Handmade.

Reprezentant IFN: Așa, super. Bine. Aș dori să întreb ce scop aveți dumnevoastră pentru că fiecare om are un scop. Unii vor casă, alții automobil, dumenvaostră ce scop aveți?

Investitor: Aș dori să îmi dezvolt asta, atelierul de handmade. Să reușesc poate să îmi fac un atelier mai mare că acuma eu sunt singur. Poate să angajez pe cineva, să îmi iau un fel de ucenic lângă mine care să mă ajute.

Reprezentant IFN: Bine. Cum dvs ați spus că nu aveți experiență în ce ține de investiții și piață financiară, aș dori să va spun că nu este o problema, că la baza va oferim un analist financiar care are o experiență de peste 10 ani pe piață financiară. Scopul lui este să va ajute pas cu pas, cum să tranzactionati că să deveniți un investitor profitabil. După un sondaj al companiei, clienții care au investit și merg mult mai departe au profit lunar de 30-40%. Dintr-o suma minimă investită veți obține un venit luanr minim de la 800-900 de lei în sus. Oferim 3 pachete de activare a contului: pachetul minim de 250 de lei, pachetul mediu de 2500 și pachetul maxim de 5000. Cu care suma v-ar fi dvs mai comod să începem?

Investitor: Păi la 5000 cât vin pe luna? Că am ceva bani puși deoparte deci aș putea chiar cu pachetul mare.

Reprezentant IFN: Dacă luăm suma de 5000 de lei cum dvs ați spus, scoatem din suma această 30-40%, dumneavoastră veți obține un venit lunar de 2000 de lei.

Investitor: Super. Deci că să înțeleg și eu că nu mă prea pricep la chestii dinastea. Că la proști, așa. Dacă eu azi fac investiția asta, că suntem în februarie, de când pot să am banii ăștia 2000? Din martie, din aprilie, când?

Reprezentant IFN: Dacă faceți acum, acum este dată de 8 februarie, da? Dumneavoastră pe dată de 8 martie veți avea profitul.

Investitor: Aha, deci peste o luna, Se consideră o luna. Am înțeles. Super. O parte după aceea pot să reinvestesc?

Reprezentant IFN: Da. Uitați, este alegerea dvs. din profitul pe care dvs îl aveți. Dacă dvs pe 8 martie aveți profitul de 2000, fondul dvs de investițîi va fi deja 7000 de lei. Și dacă dvs aia 2000 de lei ii lăsăți la reinvestit înseamnă că dvs veți obține un profit nu din 5000 de lei, ci din 7000 de lei. Din 7000 dacă scoatem 30-40% dvs luna următoare veți avea 2800 de lei profit.

Investitor: 30-40% e un procent mobil sau fix?

Reprezentant IFN: Nu, este un procent fix și nu se shcimbă.

Investitor: Am vreo garanție că nu se schimbă timp de 1 an, 2/3/5? Nu știu, cum?

Reprezentant IFN: Dvs veți obține o factură de plata, ba chiar veți obține și un profit. Dvs folosiți un card bancar?

Investitor: Da, da. am unul.

Reprezentant IFN: Cu ce banca lucrați?

Investitor: Cu … . Nu e cea mai bună banca din România, dar e aproape de mine, dacă e să mă întrebați pe mine e cea mai proastă din România, dar e aproape de mine. Pot să merg să scot bani repede, în 5 minute ajung la banca și de asta o folosesc.

Reprezentant IFN: Dvs aveți pe card suma de 5000 de lei? Pentru activarea contului, vom avea nevoie de un cont de REVOLUT. Ați auzit ce e aia cont de REVOLUT?

Investitor: Da.

Reprezentant IFN: De ce folosim Revolutul? Pentru că este mult mai ușor, nu se percepe comision. Este mult mai ușor de atașat la contul dvs de investițîi. Atunci putem merge mai departe spre pasul de activare cont?

Investitor: Da, cred că da. da.

Reprezentant IFN: Super. Mă puteți pune la difuzor și să intrăți pe Magazin Play de unde descărcați toate aplicațiile. Sus în bară de căutare este caută aplicații.

Investitor: Revolut, da?

Reprezentant IFN: Revolut.

Investitor: Eu văd că o aveam. 2 secunde. Cred că am folosit-o mai demult, dar n-am mai folosit-o.

Reprezentant IFN: Aveți butonul de deschide?

Investitor: Da, cred că mi l-am făcut mai de mult de tot. Cine știe, nu mai țin minte. Am intrat în el.

Reprezentant IFN: Super. Ce vedeți acum pe ecran?

Investitor: 13 lei și 50 de bani.

Reprezentant IFN: Super, domnule. Dumneavoastră aveți aplicația bancară de la …?

Investitor: Da, da, da.

Reprezentant IFN: Super, uitați-va acum unde aveți dvs și vedeți pe Revolut 13 lei mai jos aveți butonul de detalii. Scrie cont la mine, sub 13 lei.

Investitor: Da, dar mai jos puțîn.

Reprezentant IFN: Unde dvs vdeti balanță contului dvs de 13 lei, mai jos, în partea stânga primul butonul plus adaugă bani.

Investitor: Da, add money.

Reprezentant IFN: Mai la o parte puțin trebuie să aveți 3 liniuțe. Detalii.

Investitor: Da, details.

Reprezentant IFN: Da. Acolo a apărut numele beneficiarului, adică numele dvs, mai jos puțin IBAN. Și la IBAN unde se termină cu 100 aveți un pătrățel, corect? Apăsăm pe el și mi l-a copiat. Acum puțin să ieșim de pe Revolut și să intrăm în aplicația smart mobile. Aveți aoclo un buton de plata nouă transfer IBAN?

Investitor: Da, da, da.

Reprezentant IFN: Plata nouă și trebuie să dăm pe opțiunea transfer IBAN. Și după aia îmi spune în contul. În contul. Ținem apăsat puțin și punem lipire. Unde e beneficiar puneți numele dvs. La suma punem suma de 5000.

Investitor: Ok, deci trebuie 5000 fix. Nu pun mai mult, 5000 și 5 lei, nu trebuie comision ceva.

Reprezentant IFN: Numele și prenumele dvs. La suma 5000. La descriere scriem doar transfer. Dacă aveți un buton de plata instant v-aș ruga să îl bifați.

Investitor: Îmi zice că mi s-au transferat.

Reprezentant IFN: Trebuia să intrăți și în smart.

Investitor: Am confirmat, da, da,da.

Reprezentant IFN: Intrați în Revolut. În partea dreată sus aveți un card. Apăsăm pe cardul dat și acolo avem prima opțiune card de unică folosință, un card roz. Apăsăm pe el și acolo aveți un ochișor. Apăsăm pe el, va puneți parolă de la Revolut. Acum trebuie să va pună un cod.

Investitor: Nu, mie mi-a luat cu face id-ul.

Reprezentant IFN: Și acum s-a pus și codul. Pe cardul roz v-au apărut detaliile. Spuneți ultimele 10 cifre.

Investitor: De ce va trebuie?

Reprezentant IFN: Să atașăm la contul dumneavoastră de investiții.

Investitor: Prefer să fac asta eu. E mai sigur așa.

Reprezentant IFN: Oricum nu pot face nimic cu contul dvs.

Investitor: Prefer să nu dau. Pe internet am mai făcut că mi-am mai cumpărat niște scule pentru lemne, pentru chestii. Mi-am luat chiar și de pe… și mi-am pus cardul pe… că e firma cunoscută, dar așa nu. Prin telefon nu, mi-e frică.

Reprezentant IFN: Uitați, cardul pe care dvs l-ați generat este un card de unică folosință, adică după ce dvs faceți tranzatia, cardul automat își schimbă datele. Este un card de unică folosință, după orice tranzatie își schimbă datele.

Investitor: Da, dar totuși nu pot să intru pe un site ceva să îmi pun eu datele?

Reprezentant IFN: Doriți să faceți dvs singur?

Investitor: Da, eu zic că mă descurs.

Reprezentant IFN: Poștă electronică e a dvs?

Investitor: Da, e email-ul meu.

Reprezentant IFN: Vorbesc cu departamentul financiar și acum va transmitem un link unde puteți să va puneți cardul. Doar o clipă. Dar îmi spuneți adresa dvs de mail. Este a dvs, da?

Investitor: Da.

Reprezentant IFN: Doar o clipă. Departamentul financiar va transmite link-ul. Puteți să intrăți acum pe email?

Investitor: Dvs de unde sunteți, din ce oraș?

Reprezentant IFN: Suntem din București după cum ați văzut și de pe numărul de telefon.

Investitor: N-am fost atent că era un tel mobil.

Reprezentant IFN: Ați intrat pe poștă electronică?

Investitor: Da, încă nu a venit.

Reprezentant IFN: Trebuia să va vină un mesaj.

Investitor: M-am uitat și în spam să știți, nu e.

Reprezentant IFN: Mai faceți un refresh la pagină, poate vine mai greu. Ieșiți din email și intrăți din nou înapoi. Uitați-va la toate mesajele.

Investitor: Acum gata.

Reprezentant IFN: Și acolo a venit un link, corect? Accesăm link-ul dat. Este link-ul unde dvs trebuie să efectuați plata după ce introduceți toate datele. Ați intrat și v-a apărut, corect? […] Este numele link-ului în care dvs plasați datele și banii intră direct în contul dvs de investițîi. Adică este un link anume doar al dvs. Putem să facem activarea contului, putem să intrăm chiar pe paltforma și să va spun unde să virați banii.

Investitor: Platforma ce link are?

Reprezentant IFN: Platforma este arpisfinance.pro.

Investitor: Vă spun pe litere A R P I S. F I N A N C E. P R O. Am scris ceva greșit? Nu, bine.

Reprezentant IFN: Puteți să intrăți acum pe mail și va trimitem link și de platforma.

Investitor: Așa, că poate nu l-am scris eu bine. Pe dumneavoastră cum va cheamă? Îmi cer scuze, sunt bătrân și senil.

Reprezentant IFN: Florin. V-a venit un link pentru date și imediat vine link de la platforma.

Investitor: Apropo, până vine link-ul, dvs câți ani aveți?

Reprezentant IFN: Ce vârstă am eu? 32 de ani.

Investitor: A, super. mulți înainte! Lucrați de mult la firma asta? E firma serioasă?

Reprezentant IFN: Da, deja activez de 5 ani. Uitați-va, că dvs să înțelegeți cum decurg lucrurile, scopul nostru este că dvs să investiți și să obțineți un profit cât mai mare pentru că și noi avem un profit de 10% din profitul dvs. Adică nu avem profit din suma pe care dvs o investiți. Obținem profit din profit.

Investitor: Să zicem că investesc 10 mii de lei. Mie mi-ar intră lunar cam cât?

Reprezentant IFN: Haideti să facem calculele matematice. Din suma de 10 mii, dvs veți avea un profit lunar de 4000 de lei. Și din 4000 de lei, cum avem noi 10 procente, noi vom avea 400 din suma dvs.

Investitor: Gata a venit link-ul. Artis finance. Eu am scris cu p în loc de t. Deci spuneți că nu înțeleg. Am intrat din nou pe site-ul ăla unde să fac plata. Aici scrie plan 1000 de euro. Ce e asta că nu înțeleg?

Reprezentant IFN: Este link-ul la platforma dvs, este echivalentul a 5000 de lei. Păi cum v-am spus sunt 3 pachete de activare. Planul dvs e 5000 de lei.

Investitor: Păi pe site am pachetul de 250 de dolari, 2500 standard. Apoi gold 7000 și apoi vip 30 de mii de dolari. Dacă merg pe o logică simplă, eu ar trebui să găsesc acest plan pe site-ul dvs, dar nu îl găsesc și de asta mi se pare ciudat.

Reprezentant IFN: Nu gășiți planul de 1000 de euro pe artis finance. Bine, ne uităm în felul următor. Intrați pe site. Acum sunt și eu pe artis finance. La primul pachet, 250 de dolari pachetul. Uitați-va mai jos, e o suma de 7000 de dolari și de 30.000 de dolari. Pachetele vip pentru cei care au deja experiență pe platforma, care deja știu ce vor să facă. Că începător sunt 250, 2500 și 5000.  Dvs alegeți un pachet de la început, după ce dvs investiți, dacă va place, puteți să mai adăugați bani.

Investitor: Din păcate trebuie să vină soția și nu mai pot să vorbesc. O să mă mai uit eu pe site și revin la dvs cred că pe mâine. nu mai pot să stau la telefon.

Reprezentant IFN: Păi da, dar durează doar 5 minute.

Investitor: Da, dar trebuie să dau și un telefon. Trebuie să fac altceva din păcate. Revin pe telefonul asta mâine la dvs? Că aș vrea să nu fie soția acasă să nu știe ce investițîi fac eu, să mă prindă cu dvs în telefon. Ăștia sunt banii mei puși deoparte.

Reprezentant IFN: Va înțeleg foarte bine, doar că durează doar 5 minute. Facem acum legătură.

Investitor: Va sunt eu mâine! Va rog mult de tot. Poate să între pe poartă din moment în moment și nici nu vreau să mă prindă la calculator.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru cei care primesc pensia PRIN POȘTĂ. Anunțul venit chiar astăzi, 27 APRILIE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Război total după lansarea filmului Buzz House! Reacția lui Selly, după acuzațiile grave la adresa...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator