Eugen Tomac, despre o nouă campanie de dezinformare orchestrată de Rusia: ”Dacă se vaccinează, oamenii se pot transforma în cimpanzei”

Eugen Tomac, despre o nouă campanie de dezinformare orchestrată de Rusia: ”Dacă se vaccinează, oamenii se pot transforma în cimpanzei”
Eugen Tomac, despre o nouă campanie de dezinformare a Rusiei
Publicat: 14/08/2021, 10:50
Actualizat: 14/08/2021, 10:53

Pandemia de coronavirus a scos în evidență nu numai pericolul medical permanent reprezentat de COVID-19 și mutațiile amenințătoare care au survenit cu rapiditate, dar și teorii ale conspirației care au ca punct de plecare o dezinformare pe scară largă.

Europarlamentarul Eugen Tomac notează, pe pagina sa de socializare, că a fost dezvăluită o nouă campanie de dezinformare a Rusiei, fiind orchestrată discreditarea vaccinurilor AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech. În spațiul public a fost lansat un avertisment ”absurd”, transmițându-se că oamenii care se vaccinează ”se pot transforma în cimpanzei”.

O companie din Marea Britanie angaja influenceri în domeniul medical, iar informațiile eronate erau distribuite în schimbul unor consistente sume de bani.

”O nouă campanie de dezinformarea a Rusiei a fost demascată Dezinformarea omoară oameni și acest aspect îl putem constata cel mai bine acum, în pandemie. Compania Facebook tocmai a demonstrat cum Rusia a orchestrat o amplă campanie de dezinformare, prin discreditarea vaccinurilor AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech, mergând până la absurditatea de a susține că dacă se vaccinează, oamenii “se pot transforma în cimpanzei”.

Totul funcționa ca o spălătorie, iar compania Fazze din Marea Britanie avea misiunea de a angaja influenceri în domeniul medical pentru a distribui anumite știri contra unor sume de bani. Rețeaua a fost demascată după ce mai mulți oameni de știință și voci credibile din domeniul sănătății din Franța și Germania au fost contactate pentru a discredita vaccinul Pfizer contra unor sume de bani”, scrie europarlamentarul Eugen Tomac în mediul online.

Eugen Tomac: ”Laboratoarele cinice ale propagandei ruse”

În acest context, o amplă campanie anti-vaccinare a fost pusă la punct, până în cele mai mici amănunte, iar ”scenariul” a funcționat până în momentul în care reacțiile argumentate ale unor oameni de știință și medici au demontat întreaga ”construcție” conspiraționistă.

Angajații companiei ”Fazze” din Marea Britanie – în realitate un salon de înfrumusețare cu laser din Londra – au dispărut, într-o singură dimineață, imediat după ce au început verificările. Astfel de campanii de dezinformare reprezintă un pericol iminent pentru sănătatea oamenilor și, din nefericire, ”laboratoarele propagandei ruse” lucrează.

”La o verificare mai aprofundată s-a constatat că compania Fazze din Marea Britanie, care organiza campanii anti-vaccinare prin petiții și disemina pe scară largă articole destinate să ducă în eroare opinia publică, era de fapt un salon de înfrumusețare cu laser din Londra și că angajații erau din Rusia. De îndată ce au sesizat că sunt verificați, într-o dimineața toți angajații acestui salon au dispărut.

Este regretabil că în România avem personal medical, jurnaliști și persoane cu expunere publică puternică care, fără să le ceară Rusia sau altcineva, diseminează informații eronate despre pandemie și vaccinuri. Pur și simplu este incredibilă aceasta campanie plină de neadevăruri, care poate avea un final fatal pentru unii cetățeni loviți de virusul COVID”, mai scrie Eugen Tomac.

”Dezinformarea omoară oameni și mai grav este că în spatele ei sunt actori statali cu resurse uriașe, iar lor li se raliază grupuri de cetățeni care devin agenți ai dezinformării și promovează conținut creat exact de laboratoarele cinice ale propagandei ruse”

Eugen Tomac

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Vreme câinoasă în România. În unele zone plouă, în altele va ninge
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...