Europarlamentarul Vlad Gheorghe dă cărțile pe față: “Toți cei care atrag atenția că USR nu merge în direcția corectă sunt reduși la tăcere internă”

Europarlamentarul Vlad Gheorghe dă cărțile pe față: “Toți cei care atrag atenția că USR nu merge în direcția corectă sunt reduși la tăcere internă”
Publicat: 29/01/2024, 20:14

Eurodeputatul USR Vlad Gheorghe acuză că “toți cei care atrag atenția că USR nu merge în direcția corectă sunt reduși la tăcere internă” și enumeră „adevăratele probleme” din partid, între care „valul recent de suspendări și chiar excluderi forțate de către Cătălin Drulă și compania”, „lista din pix pentru alegerile europarlamentare, blocarea sau anularea alegerilor interne statutare pentru candidații la celelalte curse electorale.

El a afirmat, recent, că nu a fost lăsat să participe, duminică, la şedinţa Comitetului Politic al partidului, fiind oprit de către bodyguarzi la intrare, pe motiv că nu este „membru activ.”

„S-a umplut paharul! Valul recent de suspendări și chiar excluderi forțate de către Cătălin Drulă și compania, lista ”din pix” pentru alegerile europarlamentare, blocarea sau anularea alegerilor interne statutare pentru candidații la celelalte curse electorale din 2024, alianța cu două partide cu membri având serioase probleme de integritate și un istoric cel puțin problematic comparat cu misiunea și valorile USR, încălcarea repetată a statutului USR – acestea sunt adevăratele probleme ale USR. Nu persoana mea, oricât de mult ar încerca acum Cătălin Drulă să dea vina pe altcineva.

În 2024, după 3 ani în opoziție, USR este al patrulea în opțiunile de vot ale românilor, iar liderul USR, care vorbește cu emfază despre prezidențiale este sub notorietatea celei care a organizat un protest cu un singur tractor în piața publică. Situația USR este dramatică nu pentru că nu m-au lăsat pe mine să intru la ședința Comitetului Politic, așa cum aveam dreptul conform statutului, ci pentru că USR a ajuns la procentele unui partid balama, după ce a dezamăgit și a înșelat speranțele a sute de mii de români care au ieșit în stradă alături de noi, care au semnat inițiativa Fără penali în funcții publice alături de noi, care ne-au dat voturile și încrederea lor să schimbăm ceva.

Toți cei care îndrăznesc să spună aceste lucruri pe plan intern sunt mătrășiți rapid. Toți cei care atrag atenția că USR nu merge în direcția corectă sunt reduși la tăcere internă și nu au decât două opțiuni: să tacă sau să plece. Nu există cale de mijloc, din păcate. Conducerea actuală a USR este singura care poate lua deciziile salvatoare – dar unica decizie pe care o ia Cătălin Drulă este ”partidul sunt eu”.
Cine nu vrea să accepte aceste evidențe este fie co-interesat, fie se autoamăgește că în puținele luni de acum și până la primul rând de alegeri conducerea va readuce USR la nivelul așteptat. Statutar și realist nu există semne care să indice așa ceva. În calitate de membru USR de la început, din 2016 când lipeam afișe și scriam la statut, ca jurist care a contribuit la toate luptele importante ale USR până acum, ca părinte și simplu cetățean care-a fost în stradă de fiecare dată când a fost nevoie, situația este dureroasă și îngrijorătoare. Vedem ce se întâmplă peste tot în Europa, ce se întâmplă în România cu USL măcelărind tot la guvernare și extremiștii care profită din plin să-și crească șansele, avem război la granițe, sunt alegeri importante în SUA și în UE. În tot acest dezastru, conducerea USR și Cătălin Drulă are exact atâta viziune cât să-și țină unul dintre cei doi europarlamentari rămași pe la ușă”, a scris europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.

El continuă cu o serie de clarificări pentru susținătorii săi.

„Mulțumesc tuturor pentru susținere și mesajele de apreciere, răspund mai jos la întrebările pe care le-am primit de la voi:
📌Nu sunt suspendat din USR și nu am nicio altă sancțiune internă aplicată – mă rog, până ieri nu aveam, vedem de-acum încolo. Cei care vântură această informație, inclusiv Cătălin Drulă, Ionuț Moșteanu, cei care dau printscreen-uri din sisteme interne ȘTIU foarte bine că perpetuează un fals grosolan. Conform articolului 52, litera k din Statutul USR, singurul for care poate aplica sancțiuni unui europarlamentar este Comitetul Politic. Nu există o astfel de hotărâre care să mă privească. Nu sunt suspendat, nu am suspendate drepturile de membru de partid, tot ceea ce s-a întâmplat ieri când am fost privat de dreptul meu statutar de participare la ședința Comitetului Politic, implicit de dreptul de vot este un abuz și îl voi contesta ca atare.
📌Nu ”fac circ”, nu ”caut scandal”, nu ”vreau să rup USR”, dimpotrivă. Am încercat de nenumărate ori și pe toate căile posibile, formale și informale să dialoghez civilizat cu Cătălin Drulă și prietenii, NU există această disponibilitate din partea lor. Rog colegele și colegii din USR – aceia care rămân bine-intenționați, chiar și sub această conducere – să înțeleagă că nu, nu eu am generat această situație, nu eu refuz să o rezolv, nu eu sunt cel care încalcă statutul. M-au eliminat de pe grupurile de comunicare internă, de luni întregi nu mi se răspunde nici la cele 13 adrese oficiale depuse, plus revenirile multiple, nu am absolut nicio altă cale de comunicare decât cea publică sau mersul fizic, așa cum am încercat ieri. Nu sunt invitat la evenimentele de partid, nu mai zic că nu mi se răspunde la telefon, deja sunt chestiuni de grădiniță, este jenant că trebuie să discutăm așa ceva ca adulți într-un partid care se vrea o alternativă reală pentru români.
📌Nu sunt ”ofticat” că nu mai sunt pe lista pentru alegerile europarlamentare, în primul rând pentru că nu m-a pus nimeni cu mâna pe nicio listă până acum și nici nu aș fi acceptat vreodată această variantă. În 2018 am candidat la fel ca zeci de alți colegi și colege în campania internă și conform voturilor liber exprimate în alegerile interne m-am clasat al cincilea în propunerile USR pentru europarlamentarele din 2019. După negocierile USR-PLUS, locul 5 a devenit locul 9. Sute de mii de români din țară și din diaspora ne-au dat încrederea și votul lor la scrutinul europarlamentar trecut, la care USR a obținut cel mai bun scor electoral, aproape înjumătățit acum de conducerea actuală, după eșecul de la prezidențialele din 2019.
📌Am preluat mandatul de europarlamentar în noiembrie 2020 și am puțin peste trei ani de activitate în Parlamentul European – activitate pe care am comunicat-o și o comunic transparent pe toate căile la care am acces. Am solicitat lui Cătălin Drulă și conducerii de acum să organizeze alegeri interne, așa cum este statutar. Nu am negociat, cerut, așteptat niciun loc pe lista pusă din pix de către ”echipa câștigătoare” – tot ce am dorit a fost să respectăm cu toții statutul și promisiunea făcută atât intern, cât mai ales extern că USR este un partid ”altfel”, un exemplu de participare, democrație, implicare. Am refuzat să legitimez simulacrul de alegeri interne organizat pentru pozițiile neeligibile – o bătaie de joc față de membrii USR, ”să ne prefacem că facem ȘI alegeri”, o soluție evident nestatutară și care a expus lista USR la contestații, la fel ca numirile din pix.
📌Nu am candidat niciodată la o altă poziție externă, nu am candidat nici la poziții de conducere, nu am cerut nicio altă funcție, nu ”mă agăț” de scaun. Din 2016 de când am intrat în USR am rămas loial acelorași principii, nu m-am sucit în funcție de rezultatul alegerilor interne, nu am tăcut ca să-mi fie bine, nu m-am ploconit și nu am făcut absolut nimic ca să primesc ceva de la vreo conducere. După cum se vede.
📌Sunt unul dintre cei doi europarlamentari pe care îi mai are USR. Nu am beneficiat de niciun sprijin în activitatea de europarlamentar din partea conducerii USR, toate inițiativele și toată comunicarea sunt rezultatul muncii alături de echipa mea. Nu doar asta, dar am primit chiar ”interzis” la comunicarea USR – este o situație știută, nu o noutate, ba chiar au fost amenințați colegi care întrebau de ce nu sunt promovat de partid. Puteți verifica foarte simplu cu o căutare pe paginile oficiale USR, veți găsi doar câteva ocazii în care a fost promovată o inițiativă a mea, fie după nenumărate rugăminți sau după ce deja exista un interes public pentru acestea. La rezoluția privind Schengen, pe care am obținut-o și negociat-o în Comisia de Petiții și apoi în plenul Parlamentului European alături de colegi din toate grupurile europarlamentare, dar fără sprijin USR, conducerea ”m-a onorat” cu o vizită la Bruxelles, iar comunicatul de presă – pe care l-am agreat, ca să demonstrez tocmai deschidere și colegialitate – m-a enumerat la ”și alții”, fără a menționa contribuția mea.
📌Celebra ”cotizație” nu este cea de membru prevăzută statutar, ci una stabilită printr-o decizie de BN, în ciuda atențjonărilor privind ilegalitatea unei astfel de sume stabilite de către partid pentru europarlamentari. Pentru aleșii locali și naționali, dată fiind ”indulgența” AEP nu reprezintă decât o problemă morală, nu una legală. Pentru europarlamentari, însă, legislația care se aplică este cea privind aleșii europeni, am solicitat opinia juridică oficială a Parlaentului European în care scrie negru pe alb că NU putem da acest peșcheș la partid fără a suporta consecințe legale. Există și dosare instrumentate de OLAF pentru chestiuni similare, ba chiar există și o opinie juridică internă în care se atrăgea atenția BN-ului că există probleme de legalitate privind această ”cotizație”. Am înstiințat în mod repetat conducerea că NU voi plăti această zeciuială, am zis încă din campania internă, când această cotizație nu exista că nu sunt Viorica Dăncilă 2 și nu voi proceda niciodată similar, este penibil să existe această cotizație la USR și lasă un gust amar îndârjirea cu care ea este apărată și cerută de către unii membrii din partid. Nu am nimic de ascuns, dar aș ruga pe cei care scot date din sistemele interne de partid să și menționeze că acele date sunt disponibile doar anumitor persoane din USR – că poate așa se face lumină apropo de interesele unora și ale altora să mă terfelească prin piața publică.
📌Contribuția mea către USR constă în activitatea mea corectă, onestă, cu rezultate la nivel european și național, la reprezentarea și susținerea românilor și României cu integritate și competență în Parlamentul European și în lupta cu autoritățile naționale, de la ministerul Mediului din România până la poliția din Franța și Spania, în cazul șoferilor români. Am scris și livrat proiecte la cheie aleșilor locali și naționali din USR, am promovat inițiative locale și naționale, am organizat evenimente, am pus la dispoziție cunoștințele, timpul și munca mea și a echipei mele pentru toți cei care au fost interesați să fie sprijiniți. Am comunicat constant, coerent, cu rezultate către cetățeni și către presa din țară și de la Bruxelles. În loc să fie exploatate în beneficiul partidului activitatea și notorietatea aferentă, Cătălin Drulă și conducerea actuală au ales să ignore și să elimine unul dintre cei doi europarlamentari rămași pentru USR în Parlamentul European. Ca strategie politică, nu mai zic colegială așa ceva este de neînțeles.
📌Sigur că îmi doresc să duc înainte munca din ultimii trei ani de la Bruxelles, sigur că m-aș fi bucurat să merg înainte alături de USR, este singurul partid în care am fost, n-am trecut pe la alte 4 înainte. Nu am alt venit decât cel de europarlamentar, nu am firmă sau ONG ca să iau bani de la partid, nu am accesat fonduri europene, nu mi-am deschis hotel nici în apartamentul de la etajul 10 în București, nici prin insule calde. Când am intrat în politică, aveam deja ani de experiență juridică în privat – după cum poate vedea oricine din CV-ul meu care este public și a fost mereu – deci nu mi se strică nicio socoteală că nu m-a pus Cătălin Drulă pe listă. Nu am absolut niciun motiv să ”mă vând” nici către actuala conducere din USR, nici către AUR, PSD, SOS sau maioneză – cu siguranță, nu am ”caracterul” necesar și coloana atât de flexibilă. Cui împrăștie altfel de zvonuri – deocamdată vă spun doar să vă fie rușine, dar ca jurist cu diplomă 🙂 vă aduc la cunoștință că pot exista și consecințe legale pentru răspândirea de informații false.
📌Voi continua să îmi fac treaba ca și până acum în acest mandat de europarlamentar care mă onorează și mă obligă să fac tot ce ține de mine să aduc vocea românilor în Parlamentul European. Am lansat recent inițiativa cetățenească europeană #ia_lebanii – le mulțumesc tuturor celor care au semnat deja, am încredere că împreună vom putea obține confiscarea averilor nejustificate în România și în toate statele membre UE. La fel cum am încredere că Procurorul Verde European va deveni realitate, la fel ca regulamentul unic anti-corupție pe care l-am cerut în repetate rânduri oficial și informal la Bruxelles.
Invit în continuare toți românii care au probleme de orice fel cu autoritățile din țară și din diaspora să-mi scrie pe social media sau la [email protected] – nu reușesc să răspund instant, dar cu siguranță primiți un sfat și, când îmi permit atribuțiile, ajutorul necesar.
Trimiteți petiții la Comisia din Parlamentul European și putem face împreună rezoluții, rapoarte, misiuni precum cea pe care am adus-o în țară pentru pădurile și urșii din România.
Foarte important, nu uitați, mai ales anul ăsta: #votezcontez. Nu abandonați lupta, nu pierdeți speranță, nu îi lăsați tot pe ei să câștige în 2024!
Mergeți la vot, oameni buni! O să am grijă să aveți cu cine”, mai scrie europarlamentarul USR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice