Eurostat: România şi Bulgaria, cele mai ieftine ţări, cu mult sub media europeană /Capitolul la care România stă mai bine decât o țară importantă din UE

Eurostat: România şi Bulgaria, cele mai ieftine ţări, cu mult sub media europeană /Capitolul la care România stă mai bine decât o țară importantă din UE
Sursa foto: Eurostat
Publicat: 21/06/2022, 14:21

România se situează la coada clasamentului în ceea ce privește preţurile bunurilor şi serviciilor, conform ultmelor date publicate astăzi de Eurostat, la egalitate cu Bulgaria. Cele mai scumpe ţări din UE la nivel de bunuri și servicii sunt Danemarca şi Irlanda, ambele cu 40% peste media europeană, iar cele mai mici niveluri sunt în România şi Bulgaria, cu 44% sub medie. Eurostat ne dă, însă și o veste bună, România a depăşit în 2021 Grecia la puterea de cumpărare.

Indicele preţurilor din România se află la un nivel apropiat de cel din Polonia, aflată la 40% sub media UE, şi din Serbia, ţară non-UE în care preţurile se află tot la 40% sub media Uniunii, arată datele Eurostat.

La polul opus se află Luxembourg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%), unde bunurile şi serviciile au preţuri mult peste media europeană.

Cele mai mari diferenţe au fost observate la hoteluri şi restaurante, unde preţurile din ţările scumpe sunt de peste 3 ori mai mari decât în ţările ieftine. Astfel, preţurile variază de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% din medie în România şi 62% în Ungaria, la 155% în Danemarca şi 137% în Suedia.

Pe locul doi în topul diferenţelor se află alcoolul şi ţigările, cele mai ieftine fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) şi Ungaria (79%), iar cele mai scumpe în Irlanda (205%), Finlanda (173%), Suedia (136%) şi Danemarca şi Franţa (134%). Diferenţele mari la preţurile acestor produse vin de obicei din nivelul diferit de taxe aplicat de la ţară la ţară.

Cea mai ieftină mâncare şi băuturi non-alcoolice se găsesc în România, unde preţurile sunt la 69% din media UE, urmată de Polonia (72%). În schimb, cele mai scumpe produse de acest tip sunt în Luxemburg (125% faţă de medie), Danemarca (120%) şi Irlanda (119%).

În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, preţurile nu diferă prea mult de la o ţară la alta, variind de la 76% din media UE în Bulgaria la 134% în Danemarca.

Eurostat: România a depăşit în 2021 Grecia la puterea de cumpărare

Consumul individual, exprimat prin puterea de cumpărare (PPS), a variat anul trecut în Europa între 63% şi 146% din media UE în cele 27 de state membre, România situându-se la 82% din media UE, peste Grecia (76%) şi aproape de Portugalia (83%), Polonia (84%), Spania şi Cehia (85%), arată Eurostat.

În total, nouă state europene au o putere de cumpărare peste media UE, respectiv Luxembourg, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Suedia, Finlanda şi Franţa.

În 13 state, puterea de cumpărare a fost cu maxim 25% sub media UE, dar diferenţele de la stat la stat au fost semnificative. Italia, Lituania, Cipru şi Irlanda au un nivel de până în 10% sub medie, în timp ce Slovenia, Spania, Cehia, Polonia, Portugalia, Malta şi România au înregistrat procente cuprinse între 11% şi 20% sub media Uniunii.

Estonia şi Grecia au un consum individual cu 21%, respectiv 23% sub media UE.

Alte cinci state au o putere de cumpărare cu peste 25% mai mică decât media europeană: Croaţia, Letonia, Ungaria,Slovacia şi pe ultimul loc Bulgaria, cu 37% sub medie.

În acelaşi timp, PIB per capita, indicator al activităţii economice, a variat între 55% din media UE în Bulgaria şi 277% în Luxembourg. În 10 state membre, acest indicator s-a situat peste media UE în 2021.

Raportat la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, România a depăşit în 2021 Estonia, Grecia, Croaţia, Letonia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?