EXCLUSIV | Actualul și fostul rector al Academiei de Poliție nu au luat note de trecere la concursul pentru șefia instituției. Nota minimă era 7

EXCLUSIV | Actualul și fostul rector al Academiei de Poliție nu au luat note de trecere la concursul pentru șefia instituției. Nota minimă era 7
Publicat: 22/05/2022, 18:37
Actualizat: 22/05/2022, 22:31

Rectorul în exercițiu al Academiei de Poliție a fost declarat respins la examenul de titularizare pe funcție, după ce postul pe care îl ocupă, în calitate de împuternicit, a fost scos la concurs. În aceeași situație se află și predecesorul său, care s-a înscris, la rândul lui, în competiție. Niciunul dintre cei doi nu a obținut, însă, notă de trecere.

Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, instituția de învățământ în care sunt pregătiți să protejeze societatea viitorii ofițeri din toate structurile Ministerului Afacerilor Interne, s-a aflat, în ultimii ani, în mijlocul unor scandaluri în lanț.

Mai întâi, rectorul Adrian Iacob era acuzat de plagiat și mai apoi condamnat pentru pentru șantajarea jurnalistei Emilia Șercan, care demonstrase faptul că teza lui de doctorat nu era originală.

Scaunul lăsat liber de Iacob a fost ocupat, în martie 2021, de David Ungureanu, un apropiat al unor factori decizionali de la vârful MAI

Pentru că și numele acestuia a fost amestecat într-un scandal de plagiat, Ungureanu a rămas pe funcție numai șase luni, după ce primit două împuterniciri succesive a câte trei luni.

Cu toate că această perioadă mai putea fi prelungită, în mod legal, în locul său a fost împuternicit Claudiu Chindriș, un ofițer de carieră fără legătură cu mediul academic.

Claudiu Chindriș a fost șef al SRI Cluj

Chindriș venea cu un trecut consistent în structurile de culegere de informații, în sensul în care fusese șef al SRI Cluj și ofițer în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă a MAI, unde, de asemena a ocupat o funcție de conducere.

Pentru că era ocupat prin împuternicire, postul de rector al Academiei de Poliție a fost scos la concurs de conducerea Ministerului de Interne, pentru ca șeful instituției să devină titular pe funcție și să nu mai fie necesară schimbarea periodică a acestuia.

La concurs s-au înscris numai două persoane. Fostul rector, David Ungureanu și rectorul în exercițiu, Claudiu Chindriș.

Cei doi au susținut examenul în dimineața zilei de joi, când au dat o probă sub forma unui interviu.

Potrivit rezultatelor făcute publice de MAI, niciunul dintre cei doi concurenți nu a luat notă de trecere, în condițiile în care nota minimă era 7.

Cu toate că numele celor doi nu au fost afișate, surse din cadrul MAI au dezvăluit, pentru Gândul, că David Ungureanu a obținut nota 5,7 în timp ce Claudiu Chindriș a primit nota 6.

În actualele condiții, conducerea ministrului este nevoită să emită un nou act de împuternicire și să organizeze un nou concurs în condițiile în care la poarta Academiei de Poliție bat examenele. În iunie studenții absolvenți vor susține licența, iar în august va avea loc examenul de admitere.

În ultimii patru ani, la conducerea acestei instituții de învățământ s-au succedat nu mai puțin de șase rectori.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult