EXCLUSIV | Ambasadoarea Franței la București, vizată de procurorii români pentru o posibilă fraudă la vot. Fapta ar fi avut loc chiar în sediul misiunii diplomatice, la alegerile prezidențiale din aprilie

EXCLUSIV | Ambasadoarea Franței la București, vizată de procurorii români pentru o posibilă fraudă la vot. Fapta ar fi avut loc chiar în sediul misiunii diplomatice, la alegerile prezidențiale din aprilie
Publicat: 11/10/2022, 19:53

Ambasadoarea Franței la București și secretarul general al reprezentanței diplomatice franceze fac obiectul unei anchete după ce pe numele lor au fost formulate acuzații referitoare la o presupusă fraudă la vot și împiedicarea drepturilor electorale cu ocazia alegerilor prezidențiale din Franța, care au avut loc anul acesta, în aprilie. Dosarul a fost înregistrat de procurorii români, însă a fost trimis la Paris, în condițiile în care Ambasada Franței, unde se presupune că ar fi avut loc faptele reclamate, reprezintă teritoriu francez.

Un bărbat cu cetățenie franceză, stabilit în România, a mers, în 28 aprilie, la sediul Secției 1 Poliție din București, unde s-a plâns că pe 24 aprilie a fost la Ambasada Franței să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, însă secretarul general al instituției, Pierre Pasquereau, care la data scrutinului ocupa și funcția de președinte al Biroului Electoral, l-ar fi împiedicat, pe motiv că altcineva votase deja în locul său.

Potrivit unor surse judiciare, reclamantul a spus că persoane care votase a fost chiar un membru al Biroului Electoral, Marc Pascal Huot, un cunoscut om de afaceri francez, stabilit în țara noastră. Reclamantul a explicat faptul că îl împuternicise pe Huot să voteze în locul său în primul tur de scrutin, dar nu și pentru al doilea.

Cu toate că nu ar fi avut dreptul, Marc Pascal Huot ar fi votat și a doua oară, fără să întâmpine vreo opoziție din partea secretarului general al Ambasadei, Pierre Pasquereau sau din partea ambasadoarei, Laurence Auer, susținea reclamantul.

În acest sens, cetățeanul francez ar fi depus la dosar și procura prin care demonstra că l-a împuternicit pe  Marc Pascal Huot să voteze în locul său, dar numai o singură dată, la primul tur, din 10 aprilie.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot, pe care l-au înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Pentru că ancheta privea persoane cu statut special, cum este personalul diplomatic, procurorii de sector au declinat competența către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

La rândul lor, după ce au analizat probele, procurorii de la Parchetul Curții de Apel au stabilit că, deoarece ambasadoarea Laurence Auer și secretarul general Pierre Pasquereau au imunitate diplomatică și nu pot fi trași la răspundere penală pe teritoriul țării noastre, dosarul trebuie trimis anchetatorilor din Franța.

În acest sens, în data de 20 septembrie, procurorii au solicitat instanței Curții de Apel București să admită cererea de transfer de procedură în materie penală. Solicitarea a fost admisă de judecători trei zile mai târziu.

Decizia Curții de Apel București în cazul cererii de transfer a dosarului privind împiedicarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale din Franța

Ambasadoarea Laurence Auer a recunoscut că a fost ”o eroare administrativă”

În motivarea deciziei din 23 septembrie, judecătorii de la Curtea de Apel București au arătat că la dosar există înscrisuri care susțin cele reclamate de cetățeanul francez, iar „la data de 24.04.2022, ambasadorul Republicii Franceze în România, Laurence Auer Sylvie a recunoscut că a existat o eroare administrativă comisă de funcționarii consulatului francez la București, care au înregistrat, în mod greșit, în evidențele misiunii diplomatice, procura în discuție”.

S-a mai arătat că, în urma verificărilor efectuate de organele de poliție, s-a constatat că numita Laurence Auer Sylvie, cetățean francez, are calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, respectiv diplomat la Ambasada Republicii Franceze la București și beneficiază de imunitate de jurisdicție penală, civilă și administrativă pe teritoriul României (…). Admite cererea formulată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București şi, în consecinţă: Dispune transferul procedurii penale, respectiv a urmăririi penale (…) privind săvârşirea infracţiunilor de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, precum și a infracțiunii de fraudă la vot”, se arată în motivarea instanței.

Contactată telefonic, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Franței la București, Gabriela Diță, a refuzat să ofere un punct de vedere al instituției în legătură cu ancheta procurorilor și a cerut, în acest sens, o solicitare scrisă. În același timp, Gabriela Diță a menționat și faptul că emiterea unui răspuns „nu este obligatoriu”.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică