EXCLUSIV | Ambasadorul României în Kenya a fost chemat în țară după o reclamație a diplomaților ruși la Nairobi. Când merge la MAE la consultări

EXCLUSIV | Ambasadorul României în Kenya a fost chemat în țară după o reclamație a diplomaților ruși la Nairobi. Când merge la MAE la consultări
Publicat: 11/06/2023, 18:23
Actualizat: 11/06/2023, 21:08

Dragoș Viorel Țigău, ambasadorul României în Kenya, conducea în 26 aprilie, o ședință foarte tensionată a Grupului Regional al Statelor Est Europene, în cadrul unui panel al ONU, când o maimuță a apărut la geamul sălii de conferință din Nairobi. Afirmația din acel moment a diplomatului român – care, potrivit presei kenyene, ar fi spus „grupul african ni s-a alăturat” – a condus la decizia anunțată de Ministerul Afacerilor Externe în 8 iunie, de a-l rechema în țară. Ceea ce a aflat Gândul, din surse avizate și pe baza documentelor confidențiale consultate, este că singura delegație care a protestat pe loc la momentul afirmației a fost cea Federației Ruse, iar reclamația oficială a reprezentanților Grupului African a fost transmisă emisarilor ONU mai bine de o lună mai târziu, în 31 mai. Diplomatul român este așteptat în cursul zilei de luni la consultări cu coordonatorii din centrala MAE de la București, potrivit informațiilor Gândul, care a transmis o solicitare pentru confirmarea informațiilor privind reclamațiile delegației Rusiei la adresa ambasadorului chemat în țară, încă de sâmbătă seara, la care nu a primit răspuns. Duminică după-amiază, această informație era publicată, pe surse, de postul internațional de televiziune CNN.

Statutul de ambasador al României la Nairobi, Kenya, al lui Dragoș-Viorel-Radu Țigău – acreditat ca ambasador nerezident și în Republica Rwanda și Republica Unită a Tanzaniei – urmează să fie decis zilele acestea de conducerea Ministerului Afacerilor Externe, care l-a chemat luni la consultări la București.

Printr-un decret semnat de Klaus Iohannis în octombrie 2022, Dragoş Viorel Radu Ţigău, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Kenya, în Republica Burundi, în Republica Uganda şi în Republica Rwanda, a fost acreditat și în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Unită a Tanzaniei, cu reşedinţa la Nairobi.

O ședință cu miză geostrategică

Din informațiile Gândul, toată această situație a pornit de la comentariul ambasadorului român în momentul în care a văzut o maimuță pe geam, iar el voia să detensioneze o ședință, din 26 aprilie, cu implicații geostrategice ce aveau să fie evidente câteva săptămâni mai târziu, la Paris.

În acea ședință a Grupului Regional al Statelor Est Europene, pe care ambasadorul român o prezida, se supunea la vot ceea ce în mod tradițional se decidea prin consens, greu de atins în contextul implicațiilor războiului din Ucraina, respectiv stabilirea reprezentanților Grupului în Biroul ONU pentru negocierile privind tratatul internațional împotriva poluării cu plastic.

Din acest grup face parte și Federația Rusă, cea care a fost singura care a criticat remarca diplomatului român, din informațiile Gândul. Conform documentelor confidențiale consultate, reprezentatul unei singure delegații a criticat comentariul făcut de Dragoș Viorel Țigău și i-a cerut să își ceară scuze pentru remarca inacceptabilă, iar acesta nu era parte din Grupul African.

Mai bine de o lună mai târziu, în 31 mai, Ambasada Republicii Sudanul de Sud, în calitatea de reprezentant al Grupului African la Nairobi, a transmis o notă verbală către Biroul ONU din Nairobi, în care cerea scuze publice. Plângerea se baza pe confirmarea din partea acestei delegații – o înregistrate a ședinței nefiind făcută.

Informațiile Gândul, obținute încă de sâmbătă, arătau că delegația respectivă este a Federației Ruse. Pentru o confirmare oficială, Gândul a transmis o solicitare la MAE sâmbătă seara (ora 22:21), la care încă nu a fost primit un răspuns. Duminică după-amiază, corespondentul internațional al CNN la Nairobi a publicat aceleași informații, pe surse.

De remarcat este urmarea procedurilor din ședința de la Nairobi, în cadrul dezbaterilor de la Paris, o lună la târziu, în cadrul Biroul ONU pentru negocierile privind tratatul internațional împotriva poluării cu plastic.

Presa de specialitate relata pe 25 mai cum reprezentantul Rusiei, Vladimir Lenev, critica vehement anunțul făcut de România din partea Grupului Regional al Statelor Est Europene, care a nominalizat Estonia și Georgia drept preferate pentru a reprezenta grupul.

„Reprezentantul României nu are niciun drept să facă nicio declarație în numele Grupului Statelor Est Europene în această ședință”, a reclamat Vladimir Lenev, citat de Medium.com.

După cinci zile de tensiuni și negocieri laborioase, o prima versiune a viitorului tratat internațional împotriva poluării cu plastic urmează să fie elaborată până în noiembrie, au decis vineri cele 175 de ţări reunite la Paris, după cum a transmis AFP, citată de Agerpres.

Negociatorii, care s-au întâlnit de luni, au reuşit să ajungă în miezul chestiunii abia miercuri seară, după două zile de blocaj din partea ţărilor din Golf, Chinei, Braziliei şi Indiei, cu privire la utilizarea sau nu a votului în cazul lipsei de unanimitate cu ocazia examinării viitoare a unui proiect de tratat. Soluţionarea divergenţei a fost amânată, scria, în 3 iunie, sursa citată.

Reclamația Ambasadei Sudanului de Sud, decan în exercițiu al Grupului African, este datată în 31 mai, dar, până la data la care MAE a luat poziție, ONU nu făcuse, din documentarea Gândul, nicio declarație publică pe acest subiect.

În acest interval, ce a apărut nou este un tweet al  fostului număr 2 în aparatul Afacerilor Externe, Macharia Kamau, din 8 iunie – deci o lună și jumătate de la ședința din Nairobi, care critica afirmația diplomatului român, așa cum scrie și publicația nation.africa.

„Îngrozit și dezgustat de aflarea unor remarci ale ambasadorului român la Nairobi despre membrii Grupului African cu referință la maimuțe în timpul întâlnirii grupului din Europa de Est. Încercări cu adevărat rușinoase pentru a acoperi această rușine. Acest lucru este intolerabil și inacceptabil în orice epocă, cu atât mai puțin în secolul 21 în Nairobi!”, a scris Macharia Kamau, în prezent ambasador.

Aceeași sursă arată că ambasadorul Dragoș Viorel Țigău și România au fost factori esențiali în evacuarea cetățenilor kenyeni din Ucraina, la debutul războiului, când Macharia Kamau ar fi cerut ajutorul statului român, conform informațiilor Gândul.

Oficialii MAE au confirmat primirea solicitării Gândul, care se află în lucru și care va fi publicată imediată după primire.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale