EXCLUSIV| Anchetatorii bulgari spun că au găsit un tablou de Jackson Pollock care a aparținut lui Ceaușescu. Romașcanu: ”Mă îndoiesc de autenticitate”

EXCLUSIV| Anchetatorii bulgari spun că au găsit un tablou de Jackson Pollock care a aparținut lui Ceaușescu. Romașcanu: ”Mă îndoiesc de autenticitate”
Publicat: 23/03/2023, 17:31

Un tablou despre care se spune că i-ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu, în valoare de 50 de milioane de dolari, a fost descoperit în casa unui bărbat din Bulgaria, ca urmare a unei acțiuni anti-contrabandă a poliției din țara vecină. Autoritățile din România spun, însă, că sunt rezervate în privința autenticității tabloului care ar fi semnat de Jackson Pollock și a informației potrivit căreia lucrarea ar fi aparținut fostului dictator comunist.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a spus, pentru Gândul, că așteaptă joi confirmarea din partea omologului său bulgar cu privire la originalitatea tabloului, menționând însă că sunt multe întrebări care îl fac să nu creadă în autenticitatea acestuia.

„Am citit și eu știrile care fac referire la descoperirea acestui tablou. Din informațiile din presă, există unele știri care spun că ar exista și o ștampilă lui Ceaușescu pe spatele tabloului. În primul rând, îmi este greu să cred că un tablou al lui Jackson Pollock nu există arhivat, indexat, inventariat pe undeva.

Eu am vorbit acum două ore cu ministrul bulgar al Culturii, rugându-l să-mi comunice dacă există vreo inscripție pe tablou care să aibă legătură cu România și mi-a promis că astăzi, în cursul zilei, îmi va trimite un răspuns. Până atunci, și dumnealor vor face expertiză pentru a se stabili originalitatea. Eu mă îndoiesc de autenticitatea tabloului.

În al doilea rând, din discuțiile pe care le-am avut cu Muzeul Națională de Artă și cu Muzeul Național de Istorie și așa mai departe, Galeria Nicolae Ceaușescu n-a avut niciodată vreo ștampilă pe spate, iar vreun tablou de Jackson Pollock, în România, nu există inventariat vreodată, în perioada de la momentul când el crea și până astăzi. Deci noi nu avem în România vreodată inventariat un tablou al artistului, iar datele sunt, din punct de vedere deductiv, împotriva unei originalități a acestui tablou”, a afirmat Lucian Romașcanu.

„Nu a existat niciodată inventariat un asemenea tablou în România”

Ministrul susține că, din informațiile preliminare obținute în urma discuțiilor cu specialiștii români, „este puțin probabil să existe un tablou de care să nu se știe”.

„Eu aștept răspunsul ministrului Culturii din Bulgaria, să îmi spună dacă există vreun semn care are legătură cu România și mai departe așteptăm să vedem cum derulează ancheta. De-abia de acum trebuie făcută o expertiză, dar din discuțiile pe care le-am avut cu specialiști din România, este puțin probabil să existe un tablou de care să nu se știe.

În al doilea rând, nu a existat niciodată în inventariat un asemenea tablou în România și colecția Nicolae Ceaușescu, de la Muzeul Național de Istorie, nu îl are undeva trecut, iar această colecție nu avea nicio ștampilă pe spate, care să spună. Alte știri am văzut că spun că au semnătura lui Ceaușescu – mi-e greu să cred. O să văd ce îmi răspunde colegul meu din Bulgaria și o să o vă țin la curent.

Cu certitudine, orice Pollock valorează zeci de milioane, dar mai rămâne să fie și original. Eu am dubiile mele, dar, cu certitudine, dacă există vreo minimă dovadă prin care să se lege acest tablou de patrimoniul României, vom face toate demersurile necesare – repet, și cu condiția ca el să fie original și atestat ca atare”, a precizat ministrul Culturii.

Potrivit presei bulgare, tabloul semnat de Jackson Pollock a fost descoperit de polițiști la Sofia, împreună cu autoritățile elene, în timpul unei operațiuni antimafia, desfășurată sub supravegherea Europol. Lucrarea ar avea documente de proveniență, iar valoarea estimată a acesteia s-ar ridica la aproximativ 50 de milioane de dolari.

Presa din Bulgaria scrie că bărbatul i-ar fi condus pe anchetatori la apartamentul său, iar pictura era ascunsă în spatele unui dulap. Ulterior, autoritățile au descoperit că individul a intrat cu autobuzul în Bulgaria, din Grecia, iar pânza tabloului poartă semnătura lui Jackson Pollock în colțul din dreapta jos.


CITEȘTE ȘI:

FOTO: Un român a FURAT din casa unui artist austriac nouă tablouri de peste 320.000 de euro. Unde le-a ascuns

Rijksmuseum a autentificat trei tablouri de Vermeer înaintea amplei retrospective a operei artistului

Aurul pierdut al lui Hitler și un tablou inestimabil, „vânate” de căutătorii de comori. Scrisoarea unui nazist i-a pus pe jar!

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia