EXCLUSIV| Anchetatorii bulgari spun că au găsit un tablou de Jackson Pollock care a aparținut lui Ceaușescu. Romașcanu: ”Mă îndoiesc de autenticitate”

EXCLUSIV| Anchetatorii bulgari spun că au găsit un tablou de Jackson Pollock care a aparținut lui Ceaușescu. Romașcanu: ”Mă îndoiesc de autenticitate”
Publicat: 23/03/2023, 17:31

Un tablou despre care se spune că i-ar fi aparținut lui Nicolae Ceaușescu, în valoare de 50 de milioane de dolari, a fost descoperit în casa unui bărbat din Bulgaria, ca urmare a unei acțiuni anti-contrabandă a poliției din țara vecină. Autoritățile din România spun, însă, că sunt rezervate în privința autenticității tabloului care ar fi semnat de Jackson Pollock și a informației potrivit căreia lucrarea ar fi aparținut fostului dictator comunist.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a spus, pentru Gândul, că așteaptă joi confirmarea din partea omologului său bulgar cu privire la originalitatea tabloului, menționând însă că sunt multe întrebări care îl fac să nu creadă în autenticitatea acestuia.

„Am citit și eu știrile care fac referire la descoperirea acestui tablou. Din informațiile din presă, există unele știri care spun că ar exista și o ștampilă lui Ceaușescu pe spatele tabloului. În primul rând, îmi este greu să cred că un tablou al lui Jackson Pollock nu există arhivat, indexat, inventariat pe undeva.

Eu am vorbit acum două ore cu ministrul bulgar al Culturii, rugându-l să-mi comunice dacă există vreo inscripție pe tablou care să aibă legătură cu România și mi-a promis că astăzi, în cursul zilei, îmi va trimite un răspuns. Până atunci, și dumnealor vor face expertiză pentru a se stabili originalitatea. Eu mă îndoiesc de autenticitatea tabloului.

În al doilea rând, din discuțiile pe care le-am avut cu Muzeul Națională de Artă și cu Muzeul Național de Istorie și așa mai departe, Galeria Nicolae Ceaușescu n-a avut niciodată vreo ștampilă pe spate, iar vreun tablou de Jackson Pollock, în România, nu există inventariat vreodată, în perioada de la momentul când el crea și până astăzi. Deci noi nu avem în România vreodată inventariat un tablou al artistului, iar datele sunt, din punct de vedere deductiv, împotriva unei originalități a acestui tablou”, a afirmat Lucian Romașcanu.

„Nu a existat niciodată inventariat un asemenea tablou în România”

Ministrul susține că, din informațiile preliminare obținute în urma discuțiilor cu specialiștii români, „este puțin probabil să existe un tablou de care să nu se știe”.

„Eu aștept răspunsul ministrului Culturii din Bulgaria, să îmi spună dacă există vreun semn care are legătură cu România și mai departe așteptăm să vedem cum derulează ancheta. De-abia de acum trebuie făcută o expertiză, dar din discuțiile pe care le-am avut cu specialiști din România, este puțin probabil să existe un tablou de care să nu se știe.

În al doilea rând, nu a existat niciodată în inventariat un asemenea tablou în România și colecția Nicolae Ceaușescu, de la Muzeul Național de Istorie, nu îl are undeva trecut, iar această colecție nu avea nicio ștampilă pe spate, care să spună. Alte știri am văzut că spun că au semnătura lui Ceaușescu – mi-e greu să cred. O să văd ce îmi răspunde colegul meu din Bulgaria și o să o vă țin la curent.

Cu certitudine, orice Pollock valorează zeci de milioane, dar mai rămâne să fie și original. Eu am dubiile mele, dar, cu certitudine, dacă există vreo minimă dovadă prin care să se lege acest tablou de patrimoniul României, vom face toate demersurile necesare – repet, și cu condiția ca el să fie original și atestat ca atare”, a precizat ministrul Culturii.

Potrivit presei bulgare, tabloul semnat de Jackson Pollock a fost descoperit de polițiști la Sofia, împreună cu autoritățile elene, în timpul unei operațiuni antimafia, desfășurată sub supravegherea Europol. Lucrarea ar avea documente de proveniență, iar valoarea estimată a acesteia s-ar ridica la aproximativ 50 de milioane de dolari.

Presa din Bulgaria scrie că bărbatul i-ar fi condus pe anchetatori la apartamentul său, iar pictura era ascunsă în spatele unui dulap. Ulterior, autoritățile au descoperit că individul a intrat cu autobuzul în Bulgaria, din Grecia, iar pânza tabloului poartă semnătura lui Jackson Pollock în colțul din dreapta jos.


CITEȘTE ȘI:

FOTO: Un român a FURAT din casa unui artist austriac nouă tablouri de peste 320.000 de euro. Unde le-a ascuns

Rijksmuseum a autentificat trei tablouri de Vermeer înaintea amplei retrospective a operei artistului

Aurul pierdut al lui Hitler și un tablou inestimabil, „vânate” de căutătorii de comori. Scrisoarea unui nazist i-a pus pe jar!

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
”Fratele” multi-milionar al Prodancei s-a sinucis la Dubai! El a avut în trecut inclusiv o...
FOTO. Cât de frumoasă e fiica lui Ion Țiriac! Moștenitoarea imperiului l-a impresionat cu apariția...
VIDEO „Lichidare în masă”: Rușii repetă greșeala de a-și aduna soldații în careu, ucrainenii trimit...
Răpusă de CANCER de pancreas! Durere fără margini
Momentul când agresorul se îndreaptă spre apartamentul prostituatei din Iaşi. Ionuţ a agaţat-o pe Raimonda...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Gabriela Cristea l-a prins în fapt! Tavi Clonda era cu fosta la mall + El...
Un român s-a trezit cu amendă pentru ROVINIETĂ dintr-un motiv bizar
Tatăl lui Sebi își strigă durerea, după accidentul de la 2 Mai! Declarații în lacrimi,...
Cine este românul care ține post cu apă timp de 40 de zile! Cum a...
Părinţii victimelor lui Vlad Pascu cer schimbarea încadrării faptelor în omor: Nu ne va alina...
Cele 4 zodii pentru care astrele s-au aliniat și vor domina lumea! Nimeni nu le...
Ce ÎNSEAMNĂ când ți se OFILESC plantele în casă?
SE SCHIMBĂ HARTA lângă România?! Anunțul teribil va fi făcut pe 29 FEBRUARIE
Liviu Vârciu, în război cu vecinii. Cum a decis să se răzbune
VIDEO | Daniela Crudu, apariție rară la televizior alături de sora ei. Cum arată acum...
BANCUL ZILEI. Bulă: Mă cheamă şefu’ la el în birou şi-mi zice: Am observat că...
Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului