EXCLUSIV | Posibilă grevă la metrou, anunțată de angajații Metrorex: Marian Artimon, lider de sindicat: „Nu mai primim nici măcar bonuri de masă”

EXCLUSIV | Posibilă grevă la metrou, anunțată de angajații Metrorex: Marian Artimon, lider de sindicat: „Nu mai primim nici măcar bonuri de masă”
Publicat: 09/11/2023, 08:00
Actualizat: 09/11/2023, 12:10

Angajații de la Metrorex se pregătesc de protest, potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de Gândul. Mai mult, reprezentanții sindicaliștilor spun că nu este exclusă oprirea activității la metrou. Motivul ar fi prevederile Legii 296 / 2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare care au intrat în vigoare de la 1 noiembrie și care i-ar afecta foarte mult pe angajații din subteran. Potrivit lui Marian Artimon, lider de sindicat, în prezent, la metrou nu se mai acordă nici măcar bonurile de masă.

Sindicaliștii de la metrou se pregătesc de proteste, fiind nemulțumiți de prevederile Legii 296 / 2023, intrată în vigoare la 1 noiembrie.

„Nu știu cum această lege a trecut de Curtea Constituțională, pentru că este profund ilegală”

Rerezentanții sindicatului de la metrou spun că noile măsuri fiscale duc la tăierea veniturilor celor din subteran.

„În primul rând, această lege încalcă fundamental alte patru legi: Codul Muncii, pe urmă Codul Fiscal, care prevede anumite drepturi pentru toți angajații din România. Apoi, se încalcă Legea Dialogului Social și, totodată, există Legea privind Statutul Personalului Feroviar, care prevede drepturi pentru salariați, drepturi pe care această Lege 296 nu le permite a mai fi acordate. Așadar, eu nu știu cum această lege a trecut de Curtea Constituțională, pentru că este profund ilegală”, a declarat pentru Gândul Marian Artimon, lider de sindicat al Metrorex.

‘Nu se mai acordă niciun fel de bonus, nu se mai acordă nimic”

Potrivit reprezentantului USLM (Sindicatul Liber din Metrou), noua lege îi lasă pe angajații de la metrou fără anumite prime, dar și fără bonuri de masă.

„Legea nu mai permite anumite beneficii. Săptămâna viitoare sărbătorim 44 de ani de metrou, iar în Contractul Colectiv de Muncă era prevăzută o primă, iar acum, cu această lege, nu se mai dă. Există prevăzute tichete de masă pentru salariați, care, la fel, acum nu se mai dau. Nu se mai acordă niciun fel de bonus, nu se mai acordă nimic”, a declarat Marian Artimon.

„Angajații de la metrou au pierdut deja 3.000 de lei din venituri”

Potrivit sindicalistului, noua lege stipulează faptul că nu se mai pot acorda bonificații pentru angajații companiilor de stat care au datorii către furnizori, cum este și cazul Metrorex.

„Dacă ai plăți restante față de furnizori, nu ți se mai acordă niciun drept, ceea ce încalcă Contractul Colectiv de Muncă, pentru că nu este vina salariatului pentru aceste probleme. Deci, cu o mână ne-au dat, iar cu trei mâini ne-a luat”, explică Marian Artimon.

Liderul de sindicat de la metrou spune că angajații vor protesta pe data de 13 noiembrie în fața Guvernului.

De asemenea, Marian Artimon spune că solicită exceptarea Metrorex de la prevederile Legii 296, în caz contrar, se poate ajunge la oprirea activității de la metrou.

„Noi am solicitat să ni se aprobe Memorandumul prin care să fim exceptați de la aplicarea acestei Legi. Deja am solicitat și Primăriei Capitalei și Jandarmeriei să ni se aprobe un miting de protest în data de 13 noiembrie, în fața Guvernului. Se poate ajunge la oprirea activității, dacă nu se rezolvă aceste probleme, deja oamenii au pierdut undeva la 3.000 de lei”, a conchis liderul de sindicat  al Metrorex, Marian Artimon.

CITIȚI ȘI:

VIDEO EXCLUSIV | Așa arată noile metrouri care vor circula în București. Sunt produse în Brazilia și vor intra pe linie de anul viitor

EXCLUSIV VIDEO | Mihai Barbu, președinte CA Metrorex, despre amenințările cu grevă la metrou: „Cu cifrele pe masă, nu au ce să invoce”

EXCLUSIV VIDEO | Mihai Barbu, președinte CA Metrorex: „Avem mai puține trenuri. Purtăm discuții dure cu cei de la Alstom”

Nici ultimul angajat al Metrorex nu ar accepta un salariu de profesor. Cu ce amenință sindicatele Capitala – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Pitagora, între matematică și învățăturile despre nemurirea sufletului