EXCLUSIV | Bucatele de Crăciun, ÎMPĂRȚITE de un nutriționist în trei mese principale.”Fiecare să-și facă un plan de sănătate pentru 2024″

EXCLUSIV | Bucatele de Crăciun, ÎMPĂRȚITE de un nutriționist în trei mese principale.Fiecare să-și facă un plan de sănătate pentru 2024
Publicat: 22/12/2023, 10:00
Actualizat: 22/12/2023, 10:07

Nutriționistul Alina Epure a vorbit într-un interviu pentru Gândul despre importanța cumpătării și a echilibrului alimentar, atunci cînd vorbim despre masa de Crăciun, care este de multe ori sub influența nefericitei sintagme „de la bal la spital.” Specialistul în nutriție mărturisește că, adesea, sărbătorile de Crăciun sunt asociate cu mesele festive, cu abuzurile alimentare și abuzurile de alcool.

Din această perspectivă, interlocutoarea Gândul reamintește că este esențial să avem o disciplină alimentară, chiar și în zi  de sărbătoare.

„Este important să privim și în spatele farfuriilor și a paharelor pline și să ne uităm în sufletele noastre și care sunt lucrurile reale în zi de sărbătoare. Într-adevăr, suntem tentați să asociem sărbătoarea cu starea de confort alimentar, pentru că alimentele ne oferă o siguranță psiho-emoțională.

Este însă important să știm că în același corp, în aceeași minte și același suflet vom fi și după ce sărbătorile se vor încheia, iar noi vom plânge în  fața cântarului, acumulând poate câteva kg în plus. Din această perspectivă, este esențial să avem o disciplină alimentară, chiar și în zi  de sărbătoare.”

Nutriționistul Alina Epure

„După ce am alergat o săptămână întreagă după cadouri, atunci apare refugiul în mâncare”

Nutriționistul Alina Epure a repartizat toate bucatele tradiționale, sub forma a trei mese principale. Pe parcursul zilei, este important să ne hidratăm, cât mai multă apă, ceaiuri din plante, nu neapărat alcool și cafea.

„Dimineața, este de preferat să consumăm tot ce înseamnă carbohidrați – gen cozonac, plăcinte, prăjituri – fiecare familie are alte obiceiuri în acest sens. Apoi, dacă putem face și o oră de mișcare ar fi grozav. Masa de prânz poate include alimente din zona produselor tradiționale, mai greu digerabile, gen sărmăluțe, piftie, salată de boeuf, iar seara să fie pentru ciorbe, friptură, legume, adică să mergeam seara pe variante cât mai ușor digerabile și cât mai puțin mixate, ca și grupuri de alimente. Cât mai simple, pentru ca masa de seară să fie cât mai ușor de digerat.

Pe parcursul zilei, este important să ne hidratăm, cât mai multă apă, ceaiuri din plante, nu neapărat alcool și cafea. Să luăm și o pauză pentru o oră de mișcare  și să ne bucurăm de toți cei dragi de-ai casei. Se întâmplă adesea ca sărbătorile de Crăciun să vine și cu o copleșire. După ce am alergat o săptămână întreagă după cadouri, atunci apare refugiul în mâncare. Parcă nu te mai poți opri, se întinde mâna singură, luând cât mai multe preparate de pe masă.

Și în această zonă în care mâncarea ne asigură o stare de confort, apare și excesul și lipsa de control pe cantitate, o supraalimentare asociată în același timp cu o stare de oboseală. Spun asta pentru că noi obosim să tot mâncăm și corpul obosește să tot digere. Chiar și la masa de Crăciun este important să ducem cu noi varietatea, cumpătarea și echilibrul, astfel încât să nu fim nevoiți să tratăm apoi simptomele cu tot felul de tratamente, pornind de la balonare, constipație, reflux, arsuri și să ne bucurăm de starea de bine, chiar și de sărbătoare.”

„Sărbătoarea este mai mult emoție, trăire alături de ceilalți și nu neapărat farfurii și pahare goale

Alina Epure a reamintit în acest context și de faptul că este important de știut că dieta – despre care se vorbește tot mai mult și care îmbracă tot mai multe forme – nu are modă, ci doar aplicabilitate la nivel individual.

Cât despre zahărul alb, făina albă, rafinată și tot ce înseamnă alimente prăjite, nutriționistul recunoaște că reprezintă un factor de risc pentru sănătatea noastră.

Tocmai de aceea, interlocutoarea Gândul recunoaște că este important pentru fiecare om să-și facă un plan de sănătate pentru 2024.

„Mai exact, în realitate, vorbim numai de nutriție personalizată. Ceea ce ni se potrivește la nivel individual, fără să generalizăm, pentru că avem o structură genetică și epigenetică care definește profilul nostru alimentar. Totuși, zahărul alb, făina albă, rafinată și tot ce înseamnă alimente prăjite, reprezintă un factor de risc pentru sănătatea noastră, indiferent de structura metabolică pe care am moștenit-o sau am dobândit-o pe parcursul vieții.

Îmi doresc ca fiecare să-și găsească timp pentru propriile nevoi, să fie în cea mai bună formă a sa, să înțeleagă faptul că sărbătoarea este mai mult emoție, bucurie, trăire alături de ceilalți și nu neapărat farfurii și pahare goale. Este important pentru fiecare om să-și facă un plan de sănătate pentru 2024, să pornim un plan clar, cu o strategie de implementare a planului și cu niște instrumente de lucru.

Pentru că, altfel, dacă nu avem acești trei pași bine stabiliți, rămâne totul la nivel de gând sau la nivel de concept, deoarece până nu se trece la acțiune se pierde controlul  și la finalul anului viitor când se trage linia, nu s-a făcut aproape nimic. Este important să existe această claritate, această predictibilitate vizavi de tot ceea ce vom face anul viitor în planul sănătății – bineînțeles, vor mai apărea și elemente de noutate –  dar, cel puțin, liniile mari să fie trasate”, a conchis nutriționistul Alina Epure.

CITIȚI ȘI:

Zile libere de Crăciun și Revelion. Anul 2024 vine cu vești bune!

5 sfaturi pe care trebuie să le citești înainte să te așezi la masa de Crăciun

Salată de boeuf pentru Crăciun. Rețeta secretă a lui Radu Anton Roman

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii