EXCLUSIV. Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru o săptămână pe litoral. La Mamaia, turiștii pot plăti și peste 2.000 de euro

EXCLUSIV. Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru o săptămână pe litoral. La Mamaia, turiștii pot plăti și peste 2.000 de euro
Sursă FOTO: Codrin Prisecaru - Mediafax Foto (caracter ilustrativ)
Publicat: 10/07/2021, 09:00
Actualizat: 10/07/2021, 16:21

Litoralul românesc numără aproximativ două milioane de turiști români în fiecare sezon estival, iar unii dintre ei sunt dispuși să scoată din buzunar și 10.000 pentru 7 zile la Mamaia, la un hotel de top. Cu toate acestea, avantajul de a merge la mare în România este că sunt tarife pentru toate buzunarele, spune Traian Bădulescu, consultant în turism, pentru Gândul.

Preţul unui sejur de 7 nopţi pe litoralul românesc, în luna iulie, poate începe de la 2.500 de lei pentru un cuplu care vrea cazare la un hotel, cu mic dejun și poate urca și la peste 2.000 de euro pentru o săptămână la un hotel de top, în Mamaia, staţiunea considerată ”perla litoralului românesc”.

În lunile iulie-august tarifele sunt mai mari pe litoral, comparativ cu lunile mai, iunie, septembrie. Când este vârf de sezon, prețurile cresc deoarece cererea este mai mare. Litoralul românesc are însă avantajul că oferă tarife pentru toate buzunarele”, spune Traian Bădulescu, consultant în turism și purtător de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Cererile de sejururi pe litoralul românesc au crescut în anul 2021 comparativ cu 2020, anul lovit cel mai mult de pandemia de COVID-19.

Anul trecut, a fost o cerere mare în luna august pe litoral. În iulie, a fost mai mică deoarece oamenii erau îngrijorați din cauza pandemiei. Din păcate, nu avem turiști străini pe litoral, ei ne-ar fi prelungit sezonul. Până în anul 2019, aveam turiștii israelieni, în jur de 5-7.000 pe an”, spune Traian Bădulescu.

Mamaia, cea mai căutată stațiune în rândul turiștilor

Cea mai căutată stațiune de pe litoralul românesc rămâne Mamaia, împreună cu Mamaia Nord și Năvodari. În continuare, Eforie Nord se bucură de succes în rândul românilor, fiind la mare căutare de familiile cu copii. Următoarea poziție este ocupată de sudul litoralului: Venus, Neptun, Jupiter și Olimp.

„Și în zona de sud sunt foarte multe hoteluri care s-au modernizat și renovat, iar cerere există și aici, pentru că românii caută hoteluri de calitate, de la 3 stele în sus. Bineînțeles, Vama Veche rămâne la mare căutare pentru cei care își doresc  distracție și nonconformism”, afirmă consultantul în turism.

Mulți turiști optează și pentru Constanța. „Constanța este în creștere pe zona turism. Chiar dacă hotelurile se concentrează mai mult pe business, afaceri, vara se orientează către turiști pe litoral”, spune Traian Bădulescu.

Turiștii preferă apartamentele, în locul hotelurilor

Spre exemplu, turiștii în Mamaia se pot caza la un hotel de 3 stele cu micul dejun inclus, cu 2.500-3.000 de lei. Dacă este all-inclusive se poate ajunge și la 1.000 de euro pentru 7 zile. Sunt hoteluri de top din Mamaia în care poți plăti 10.000 lei pe săptămână, pentru doi adulți. În general, sudul stațiunii Mamaia este căutată de familiști, iar zona de nord, de tineri care vor distracție. Pandemia a mai schimbat lucrurile, foarte mulți căutând să rezerve apartamente. Cu toate acestea, și hotelurile rămân în continuare la mare căutare”, spune Traian Bădulescu, purtător de cuvânt al ANAT.

În sudul litoralului, turiști pot plăti între 150-300 de lei pe noapte, pentru doi adulți și un copil, cu mic dejun. În schimb, la all inclusive, în Mamaia, prețul poate ajunge și la 1.000 de lei camera pe noapte pentru o familie cu doi copii.

„Există și programul de reducere Litoralul pentru toți în extrasezon pentru cei care nu își permit să meargă la mare în sezonul de vârf. Sunt tarife avantajoase, iar o familie poate sta la all inclusive și cu 1.000-1.500. de lei la sfârșit de sezon, în luna septembrie”, mai spune Traian Bădulescu.

În schimb, în Eforie Nord, tarifele sunt mai mici. O familie cu copii poate plăti 600-700 de euro o săptămână la all inclusive, la 3 stele. Ca tendință, a crescut numărul hotelurilor care oferă servicii all inclusive, undeva la 40, compartiv cu anii trecuți, când erau până în 30, mai spune consultantul în turism Traian Bădulescu.

Cele mai mari  tarife pot ajunge la peste 2.000 de euro în Mamaia. Sunt români care își permit și vor să cheltuiasca acești bani pe litoral în România. De obicei, la 5 stele se merge pe servicii personalizate, de genul à la carte sau cazare cu demipensiune, în care sunt incluse micul dejun și cina. În schimb, all inclusive găsim la hotelurile de 3 și de 4 stele, spune consultantul în turism.

Criză de personal pe litoral

Traian Bădulescu menționeză că firmele din industria HORECA se confruntă în această perioadă cu o lipsă majoră de personal, fapt care afectează calitatea serviciilor de pe litoral.

„O problemă mare pe litoralul românesc este cea a personalului. Din cauza pandemiei, foarte mulți s-au orientat în alte direcții. Foarte mulți au încercat să apeleze la firme de recrutare pentru personal din Sri Lanka, Nepal și Vietnam. Legislația la noi este destul de strictă din punct de vedere al calificării angajaților”, mai spune Traian Bădulescu.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer