EXCLUSIV | Ce îl așteaptă pe românul încarcerat de 19 ani în Chile. „Parcă nu mai am nicio speranță”

EXCLUSIV | Ce îl așteaptă pe românul încarcerat de 19 ani în Chile. „Parcă nu mai am nicio speranță”
George Rusu spera să fie transferat în țară până la sfârșitul acestui an, dar faptul că autoritățile române nu au făcut până acum niciun demers în acest sens l-a demoralizat
Publicat: 26/11/2023, 08:00
Actualizat: 26/11/2023, 09:30

La începutul lunii octombrie, românul George Rusu, închis de 19 ani într-un penitenciar din Chile, privea cu optimism spre viitor, după ce Curtea de Apel Cluj i-a aprobat transferul în țară. La aproape două luni de atunci, bărbatul este din nou cu moralul la pământ. Este a doua oară când nu vine nimeni după el, iar situația este cu atât mai grea, cu cât posibilitățile de comunicare ale deținuților din închisoarea chiliană urmează să fie restricționate, iar George Rusu nu va mai putea lua legătura cu nimeni din țară.

George Rusu, clujeanul care și-a petrecut deja 19 ani din viață într-o închisoare din Chile, își făcea speranțe că, până la finalul anului, va fi adus în România pentru a-și ispăși în țara natală restul de pedeapsă. El a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic de droguri. În ultimii ani, a făcut eforturi supraomenești pentru a fi adus în țară și pentru a scăpa de calvarul închisorii chiliene, unde condițiile sunt extrem de grele, iar fiecare zi înseamnă o nouă luptă pentru supraviețuire.

Cu moralul la pământ

Din 2019, George Rusu așteaptă să fie transferat într-un penitenciar din România. A sperat că va fi adus în țară în anul 2021, dar transferul a eșuat, dezamăgirea lui George Rusu fiind pe măsura așteptărilor.

”Cererea mea a fost aprobată în iunie 2021 și transferul trebuia făcut în decembrie. Românii au anunțat că vor veni după mine, după care și-au schimbat părerea, iar cei de aici mi-au anulat transferul. Am luptat vreo doi ani și jumătate ca să obțin transferul respectiv. După aceea, a trebuit să încep din nou toate procedurile legale ca să cer transferul”, ne povestea românul, în luna septembrie.

După ce a reluat toate demersurile necesare pentru transfer, care nu sunt deloc simple, la începutul lunii octombrie, a primit vestea pe care o aștepta cu sufletul la gură: Curtea de Apel Cluj i-a aprobat din nou transferul. Când a aflat, românul s-a bucurat, dar i-a fost, în același timp și teamă ca prima experiență să nu se repete.

”Curtea a hotărât să se facă transferul meu, posibil cât mai repede. Este o veste bună. Așteptăm ca hotărârea tribunalului să fie dusă la îndeplinire de serviciul Interpol. Dacă printr-o minune sau printr-o profundă speranță, până la sfârșitul anului aș fi acasă, ar fi ceva extraordinar”, ne-a spus, la acea vreme, George Rusu.

Din păcate, temerile lui s-au adeverit, astfel că nici de data asta autoritățile nu s-au grăbit să inițieze demersurile pentru ca românul să fie adus în țară. Din cauza faptului că nimeni nu s-a interesat de el, clujeanul este cu moralul la pământ.

George Rusu este cu atât mai îngrijorat, cu cât în curând în închisoarea chiliană în care se află se vor impune anumite restricții de comunicare. Dacă, până acum, deținuții puteau folosi, de două ori pe săptămână, un număr de telefon cu acces la WhatsApp, penitenciarul vrea să elimine această facilitate. Asta înseamnă că George Rusu va fi efectiv izolat de cei de dragi și nu va mai putea lua legătura cu nimeni de acasă.

”Adevărul este că nu sunt bine”

”Vor să anuleze aceste apeluri telefonice și habar nu am ce o să fie, pentru că telefoanele publice de aici nu funcționează internațional, așa că va fi complicată situația. Eu am făcut cererea de transfer din aprilie 2019, au trecut o grămadă de ani și încă sunt aici din cauza celor de aici, a neglijenței sau indolenței Interpolului, habar nu am. Adevărul este că nu sunt bine, trece timpul și parcă nu mai am nicio speranță că voi ajunge acasă în curând. Asta este realitatea”, ne-a spus George Rusu, care pare că nu mai vede luminița de la capătul tunelului, în ciuda faptului că a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a fi transferat în țară.

Clujeanul are și mari probleme de sănătate, după ce a făcut greva foamei timp de 67 de zile, în luna aprilie, tot pentru a obține transferul. A slăbit 22 de kilograme, a făcut artroză de nivel 4, are dureri cumplite, șchioapătă și necesită o proteză la șold.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Drama românului închis de 19 ani în Chile. „Am slăbit 22 de kg, am nevoie de proteză la șold, sunt șchiop și am dureri cumplite”

EXCLUSIV | După 19 ani într-o închisoare din Chile, românul George Rusu va fi transferat în țară. A făcut greva foamei 67 de zile și a slăbit 22 kg

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice