EXCLUSIV | Comisia de Etică a UBB explică rolul expertului internațional în cazul plagiatului lui Lucian Bode. „Timpul va dovedi că am avut o abordare corectă și echilibrată, dincolo de presiuni publice, politice sau tribunale populare”

EXCLUSIV | Comisia de Etică a UBB explică rolul expertului internațional în cazul plagiatului lui Lucian Bode. Timpul va dovedi că am avut o abordare corectă și echilibrată, dincolo de presiuni publice, politice sau tribunale populare”
Consiliului Național de Etică contrazice decizia Comisiei de Etică a UBB în speța plagiatului lui Bode
Publicat: 06/12/2022, 11:00
Actualizat: 06/12/2022, 12:35

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a răspuns întrebărilor Gândul privind decizia de reanalizare a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, analiză pentru care vor fi cooptați unu sau chiar doi experți internaționali. Potrivit precizărilor făcute de Comisia de Etică a UBB, până în prezent, au fost solicitate puncte de vedere de la Lucian Bode, ministrul de Interne, de la Adrian Liviu Ivan, conducătorul de doctorat, precum și comisiei de susținere a tezei și școlii doctorale.

Comisia de Etică a UBB susține că nu are ce să-și reproșeze cu privire la prima analiză a lucrării de doctorat a ministrului de Interne, deoarece consideră că „a acționat conform legii și cu respectarea prezumției de nevinovăție, pe bază de sesizări și dovezi clare”, așa cum ar fi făcut în cazul oricărei lucrări, indiferent de persoana care a scris-o.

În ceea ce privește aportul adus de expertul internațional care analizează lucrarea lui Lucian Bode, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai susține că acesta își face propria analiză, integrată ulterior raportului final al Comisiei, lucru valabil însă pentru oricare din cei 11 membri, atunci când este cazul.

În legătură cu presiunea resimțită cu privire la analizarea unui caz cu notorietate și care a suscitat discuții aprinse și controverse în spațiul public, Comisia de Etică Babeș-Bolyai a punctat că, dincolo de presiunea mediatică imensă, „orice doctorand, indiferent de poziția sa publică, are dreptul la o procedură echitabilă și obiectivă.”

Decizia de reanalizare a tezei de doctorat vine după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat o analiză în care scrie că ministrul Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din teză, nu doar 2,95%, cum arăta UBB după prima analiză.

„UBB a acționat pe bază de sesizări și dovezi clare”

Care sunt considerentele în baza cărora s-a decis ca reanalizarea tezei de doctorat a lui Lucian Bode să fie făcută și cu experți internaționali independenți, așa cum a anunțat UBB?

În spiritul deschiderii și transparenței UBB, fiind un caz intens mediatizat. În plus, pentru a nu exista dubii cu privire la definirea și aplicarea conceptului de plagiat și a altor abateri de la etica academică, așa cum sunt acestea înțelese la nivel academic internațional.

Aveți a vă reproșa ceva în cazul primei analize făcute de Comisia de Etică a UBB în ceea ce privește teza de doctorat a lui Lucian Bode?

Nu. UBB a acționat conform legii și cu respectarea prezumției de nevinovăție, pe bază de sesizări și dovezi clare, așa cum va acționa de fiecare dată când se reclamă o teză de doctorat susținută la UBB, indiferent de autorul acesteia.

„Expertul din afara țării face propria analiză”

Câți experți internaționali vor fi cooptați pentru analizarea acestei teze de doctorat și care sunt criteriile de selecție în privința acestora?

Unu avem deja, probabil vor fi doi, în funcție de disponibilitatea lor.

În ce alte analize de plagiat s-a mai apelat la experți internaționali independenți?

Este o posibilitate prevăzută de lege și la care se poate apela fără probleme. Cred că și Universitatea din București, în cazul domnului Ponta, a apelat la experți externi/internaționali. La Consiliul Național de Etică a Cercetării s-a apelat la expert internațional în Hotărârea 16/2022.

Analiza experților internaționali este făcută independent de a celor 11 membri ai Comisiei de Etică sau cum decurg lucrurile? Aș vrea să ne explicați puțin procedura de lucru.

Expertul din afara țării face propria analiză și aceasta va fi integrată raportului final al comisiei. Sigur că există și posibilitatea unor opinii separate, din partea oricărui membru al comisiei, dacă este cazul.

„Instituțiile academice au fost construite de societăți tocmai pentru a proteja adevărul și oamenii

Ați simțit sau simțiți o presiune mai mare în cazul analizei tezei de doctorat a lui Lucian Bode – date fiind controversele, notorietatea persoanei implicate, dar și discuțiile apărute, până acum, în spațiul public?

Da, presiunea mediatică a fost imensă, în sensul unei execuții fără proces… Considerăm însă că orice doctorand, indiferent de poziția sa publică, are dreptul la o procedură echitabilă și obiectivă. UBB nu poate fi instrumentalizată pentru diferite interese.

Timpul va dovedi că am avut o abordare corectă și echilibrată, dincolo de presiuni publice, politice sau tribunale populare, așa cum trebuie să aibă o instituție modernă astăzi.

Așa cum a spus și rectorul UBB, instituțiile academice au fost construite de societăți tocmai pentru a proteja adevărul și oamenii atunci când există presiuni publice/politice de altă natură, iar oamenii trebuie să știe că UBB s-a ridicat la acest rol, o va face în continuare și că dacă una dintre cele mai bune universități ale țării spune că lucrurile stau într-un anumit fel, atunci foarte probabil așa stau.

La cât timp se actualizează componența Comisiei de Etică și cine verifică, până la urmă, activitatea acestei comisii?

La fiecare patru ani, raportul de activitate este prezentat Senatului UBB. Conform art. 306 din Legea 1/2011, alineatul 2), structura şi componența Comisiei de Etică universitară este propusă de Consiliul de Administrație, avizată de Senatul universitar şi aprobată de rector.

Plagierea, prima dintre abaterile grave de la etica universitară

Care sunt motivele și sancțiunile pentru care membri ai Comisiei pot fi propuşi spre înlocuire?

Regulamentul de funcționare a Comisiei prevede, la art. 3, litera f), că pentru abateri grave de la etica universitară şi de la regulile de funcţionare a Comisiei de etică, pot fi propuși spre înlocuire prin votul a două treimi din membrii Comisiei. Recomandarea de înlocuire se adresează Consiliului de Administraţie. Completarea cu noi membri se face la propunerea Consiliului de Administraţie, cu avizul Senatului şi cu aprobarea Rectorului.

Abaterile grave de la etica universitară sunt prevăzute în art. 310 din Legea 1/2011. ”Constituie abateri grave de la buna conduită în cercetarea științifică şi activitatea universitară: a) plagierea rezultatelor sau publicaţiilor altor autori; b) confecţionarea de rezultate sau înlocuirea rezultatelor cu date fictive; c) introducerea de informații false în solicitările de granturi sau de finanțare”.

Teza de doctorat a lui Lucian Bode, reanalizată de câte ori sunt sesizări și dovezi noi

Când estimați că s-ar putea finaliza reanalizarea tezei de doctorat semnată de Lucian Bode? Dacă vor apărea ulterior și alte suspiciuni ale acestei teze, ar putea fi decisă și o a treia reanalizare?

Comisia a inițiat procedura, a cooptat un expert extern și vom mai încerca cooptarea unuia, și a solicitat pentru asigurarea dreptului la apărare puncte de vedere domnului Bode, conducătorului de doctorat si comisiei de susținere a tezei, scolii doctorale.

Între timp, ținând cont și de timpul disponibil al expertului cooptat, comisia a inițiat deja analiza indiciilor de plagiat prezentate public. Nu putem aproxima încă un termen de finalizare.

Da, conform celor precizate mai sus, procedura de analiză a abaterilor etice se bazează pe sesizări și dovezi sau pe autosesizare când dovezile sunt publice.

Emilia Șercan: „Bode a plagiat nu doar 2,95%, cât a stabilit UBB, ci cel puțin 18,5%”

Decizia Universității Babeș-Bolyai vine după ce jurnalista Emilia Șercan a publicat rezultatele unei noi analize pe care a făcut-o tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, după concluziile UBB la prima analiză a lucrării.

În urma analizării întregii lucrări, am descoperit text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 de pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%”, a scris Emilia Șercan.

Jurnalista susține că ministrul de Interne, care și-a susținut teza în 2018 – la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege – ”a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenție a fraudei”.

”Probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale; în plus, am identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate”, arată Emilia Șercan.

Jurnalista face referire și la ”unda verde” pe care a dat-o tezei lui Lucian Bode îndrumătorul de doctorat Adrian Ivan, rectorul-comandant al Academiei SRI, deși analiza cu softul arătase un grad mare de similitudine.

Lucian Bode, după prima decizie a UBB: „Teza mea de doctorat este în regulă”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, spunea, la începutul lunii noiembrie, după prima evaluare a Universităţii „Babeş-Bolyai” asupra tezei sale de doctorat, că „totul este în regulă”, iar titlul de doctor acordat în 2019 „este menţinut”.

Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut. Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei.

În urma verificărilor, Comisia de etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2,95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însuşit ideile altora şi nici nu am dat impresia că-mi aparţin”, scria ministrul Lucian Bode, pe pagina sa de Facebook.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...