EXCLUSIV | Cum va privi Regele Charles România, față de care are o slăbiciune. Cristian Diaconescu: „Acum este un alt tip de abordare, mai sofisticat”

EXCLUSIV | Cum va privi Regele Charles România, față de care are o slăbiciune. Cristian Diaconescu: „Acum este un alt tip de abordare, mai sofisticat”
Foto: Profimedia
Publicat: 07/05/2023, 08:00

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat, pentru Gândul, cum trebuie să se raporteze oficialii români la relația cu Regele Charles al III-lea. Potrivit politicianului, cei care vor să acceseze Monarhia Britanică trebuie să cunoască foarte bine formalitățile diplomatice și palierele de exprimare în această relație, chiar dacă fostul prinț are o empatie personală și specială față de cultura din țara noastră.

Cristian Diaconescu a făcut, pentru Gândul, o analiză a încoronării Regelui Charles al III-lea și este de părere că suveranul are nevoie de susținerea poporului, mai ales într-un context în care frământările din Regatul Unit nu sunt puține.

„Este un moment istoric, dar aș accentua valența legată de nevoia Regalității britanice de a interacționa cu opinia publică. Întrebarea se pune dacă Monarhia Britanică are nevoie de societate, pentru că interacțiunea a fost complicată cu societatea britanică, dar și cu presa – cu momente de dragoste și ură -, și concluzia este una singură: nu poporul are nevoie de Monarhie, ci Monarhia are nevoie de popor, pentru că puterea acesteia ține de răspunsul opiniei publice”, a spus Cristian Diaconescu.

„Regalitatea nu este o forță dezinteresată de coridoarele puterii”

Fostul ministru de Externe mai spune că noul rege se va confrunta și cu frustrarea colectivă provocată de situația economică a țării, dar și de impactul negativ al Brexit-ului.

„Pentru Charles, în relația cu poporul, va conta foarte mult argumentul hotărâtor al Regalității asupra măsurilor privind situația economică din Marea Britanie, una destul de gravă, dar și de impactul Brexit-ului sau de tentațiile de autonomie ale Scoției și Irlandei de Nord.

Charles nu este un om politic, dar, după cum știm, Regalitatea nu este o forță dezinteresată de coridoarele puterii, nu poate refuza Charles al III-lea, de exemplu, adoptarea unui act normativ în Parlamentul britanic”, explică politicianul.

Încoronarea Regelui Charles al III-lea | Foto: Profimedia

Cristian Diaconescu spune că pentru încoronarea Regelui Charles s-a cheltuit mai puțin, procentual, față de încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, din 1953.

„Se încearcă, ceea ce este interesant, să se reducă aspectul extravagant, tentația de a face din această ceremonie de încoronare un moment ostentativ. Practic, cheltuielile de încoronare din 1953 au reprezentat 0,09% din Produsul Intern Brut al țării, iar azi reprezintă 0,04%.

Discuțiile privind cheltuielile Casei Regale sunt cunoscute și nu va scăpa Charles al III-lea de acest tip de raportare la sistemul de subvenționare a Casei Regale”, precizează Cristian Diaconescu.

„Pentru a se maximiza cât se poate o astfel de relație, foarte mult depinde de România”

Politicianul a explicat apoi care trebuie să fie modul de raportare al oficialilor români la relația cu Regele Charles al III-lea.

Legat de România și de relația fostului Prinț Charles cu țara noastră, care a fost una deschisă, cooperantă și cu un sentiment aparte față de spiritul și de cultura românească, rămâne de văzut cum se va concretiza această relație, ținând cont de rigiditatea și de raporturile de comunicare externă, care sunt parte a exercițiului monarhic britanic. Pentru a se maximiza cât se poate o astfel de relație, foarte mult depinde de România”, spune Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe este de părere că atitudinea oficialilor români față de Monarhia Britanică trebuie să se înscrie într-un cadru informal, iar cei care vor încerca să acceseze Casa Regală de la Londra trebuie să cunoască foarte bine normele diplomatice.

„Este foarte important modul în care cei care vor să acceseze Monarhia Britanică vor face acest lucru, cunoscând delimitările instituționale, dar în egală măsură și empatia personală a regelui față de România. Și atitudinea, și mesajele trebuie formulate astfel încât să se înscrie în acel cadru informal, în care Charles al III-lea să se poată manifesta. Nu putem merge pe o abordare simplistă. Cei care vor să acceseze Monarhia Britanică trebuie să cunoască în detaliu palierele de exprimare, și este o problemă extrem de sofisticată și rafinată, care de data aceasta presupune un anume tip de atitudine din partea reprezentanților României”, a conchis Cristian Diaconescu.

Toate detaliile despre încoronarea Regelui Charles al III-lea pot fi urmărite AICI.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice