EXCLUSIV. Dan Tesloianu, acuzat că a folosit stimulatoare cardiace de la cadavre, plasat în arest la domiciliu. Ce au declarat pacienții în instanță

Publicat: 12/05/2023, 21:59

Dan Tesloianu de la spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, acuzat că a folosit stimulatoare cardiace de la cadavre pentru pacienții săi, a ieșit vineri seara din Arestul Central al Poliției Capitalei, după 84 de zile petrecute după gratii. Medicul ieșean a fost plasat în arest la domiciliu, după decizia definitivă a Curții de Apel București (CAB).

Avocații săi au declarat, în exclusivitate, pentru Gândul, care sunt motivele pentru care instanța a respins solicitarea procurorilor de prelungire a măsurii arestului preventiv.

Fostul șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Secției de Cardiologie la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi a fost reținut pe 17 februarie și arestat preventiv pe 18 februarie, după ce a fost pus sub acuzare de Parchetul General pentru că refolosea stimulatoare cardiace extrase din cadavre.

Este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată (238 de acte materiale), complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, şi luare de mită.

Procurorii ceruseră prelungirea arestului preventiv cu încă o lună, începând cu 18 aprilie, însă Tribunalul București a dispus înlocuirea acestei măsuri cu cea a arestului la domiciliu, decizie menținută de CAB.

„În temeiul temeiul art. 425 alin. 7 pct. 1 lit. b C.pr.pen., respinge, ca nefondată, contestația formulată de către contestatorul PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL BUCUREȘTI împotriva încheierii din data de 02.05.2023, pronunțată de judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București- Secția I Penală în dosarul nr. 12980/3/2023.
În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta instanței din 12 mai 2023.

Avocatul Cristian Ene: Mai mulți pacienți au declarat că nu e vorba de malpraxis

Avocatul Cristian Ene, care îl reprezintă în instanță pe Dan Tesloianu alături de avocații Eliza Ene Corbeanu și Marius Todeancă, a explicat pentru Gândul care au fost motivele care i-au determinat pe judecători să respingă cererea procurorilor de prelungire a măsurii arestului preventiv.

„Arestul la domiciliu s-a obținut la Tribunal, dat fiind că în timpul urmăririi penale au apărut informații favorabile. De asemenea, CAB a dispus eliberarea de îndată a lui Dan Tesloianu, constatând că nu se impune prelungirea măsurii arestului preventiv.

Instanța a luat în considerare declarațiile pacienților despre care Parchetul avea suspiciuni că le-ar fi fost afectată sănătatea (n.r. în urma reimplantării stimulatoarelor cardiace extrase de la cadavre). Mai mulți dintre aceștia au mărturisit în instanță că nu e vorba de malpraxis și că nu există vătămări ale sănătății.

Urmărirea penală continuă cu privire la celelalte acuzații – abuzul în serviciu și presupuse vătămări față de alte persoane, care vor fi supuse expertizei medicale la Institutul de Medicină Legala Mina Minovici (INML)”, a declarat avocatul Cristian Ene pentru Gândul.

În acest dosar, sunt vizați în total șase medici și patru pacienți

Parchetul General a anunţat, la începutul lunii martie, că a pus sub urmărire penală alţi doi medici şi un fost manager de spital, acuzaţi că l-au ajutat sau i-au furnizat cardiologului Dan Tesloianu, de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, stimulatoare cardiace extrase din cadavre. Anchetatorii au pus sechestru pe bunuri cu valoare uriașă.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunțat, la acel moment, că procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală a PÎCCJ au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de trei persoane fizice, respectiv: un medic cardiolog, un șef de clinică de cardiologie în perioada 2017 – iulie 2022, și un fost manager al unui spital din municipiul Iaşi.

Acuzațiile aduse de procurori

Conform procurorilor, medicul cardiolog ar fi furnizat stimulatoare şi defibrilatoare a căror sursă nu se cunoaşte doctorului care a operaţionalizat reţeaua (Dan Tesloianu – n.r.).

”Acesta din urmă a implantat dispozitivele medicale menţionate unor pacienţi cu ignorarea riscului de a provoca acestora probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară şi având drept urmare lezarea dreptului constituţional al pacienţilor la sănătate”, arată procurorii.

În ceea ce îl privește pe fostul șef de clinică de cardiologie, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată, Parchetul spune că acesta „a avizat, cu încălcarea legislaţiei în domeniu, un înscris conţinând o listă de dispozitive care puteau fi sterilizate (fiind menţionate în primul rând stimulatoarele şi defibrilatoare cardiace), în baza căruia s-a continuat sterilizarea unor dispozitive medicale de unică folosinţă în cadrul Secţiei Clinice Oftalmologie din cadrul unui spital din municipiul Iaşi”.

Potrivit procurorilor, totodată, suspectul a semnat şi avizat în anul 2018, cu ignorarea şi încălcarea Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 961/2016 în vigoare la acea dată, două înscrisuri denumite ,,Protocol de recuperare a dispozitivelor implantabile de la pacienţi decedaţi”, precum şi ,,Protocol de utilizare a dispozitivelor implantabile resterilizate (DIR) – în vederea eliminării oricăror riscuri suplimentare”, care nu au fost înregistrate şi avizate de către consilierul juridic al unităţii medicale.

Al treilea personaj pus sub urmărire penală este un fost manager al unui spital din municipiul Iaşi, acuzat de săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu în formă continuată (2 acte materiale).

”În fapt, suspectul, în calitatea de fost manager al unităţii medicale, a semnat două adrese destinate Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, respectiv Direcţiei de Sănătate publică Iaşi, prin care acesta accepta reutilizarea dispozitivelor medicale implantabile, îndeplinindu-şi astfel în mod defectuos atribuţiile de serviciu, fără a se asigura cu privire la desfăşurarea în condiţii optime a activităţii în cadrul persoanei juridice publice şi cu privire la faptul că interesele legitime ale pacienţilor erau protejate, girând acţiunile ilegale ale medicului inculpat care a operaţionalizat reţeaua prezentată în comunicatele de presă anterioare”, arată procurorii.

În aceeaşi cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului cu privire la mai multe bunuri ridicate cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare.

S-a instituit sechestru pe:

  • sumele de 112.250 de lei, 73.580 de euro şi 750 de USD – de la suspectul care are calitatea de medic cardiolog;
  • sumele de 22.000 de lei, 24.210 euro, 1.607 USD, 3.500 de forinţi, 520 de coroane suedeze, 300 de franci elveţieni, 300 de lire sterline şi 200 de coroane daneze – de la suspectul ce are calitatea de fost şef al clinicii de cardiologie a spitalului din municipiul Iaşi;
  • suma de 5.100 de euro ridicată de la suspectul ce are calitatea de fost manager al spitalului;
  • sumele 8.400 de lei şi 455 de euro – ridicate de la unul dintre medicii faţă de care s-a dispus anterior punerea în mişcare a acţiunii penale.

”De asemenea, prin ordonanţă s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului în vederea reparării prejudiciului cauzat persoanelor vătămate, acoperirii cheltuielilor judiciare şi în vederea confiscării extinse cu privire la următoarele bunuri deţinute de către inculpatul care o operaţionalizat reţeaua: un apartament situat în municipiul Iaşi, un imobil (teren şi construcţie) edificat fără autorizaţie de construcţie în comuna Movileni judeţul Iaşi, alte două construcţii şi şapte terenuri, sumele de 20.270 de lei şi 950 de euro, precum şi 36 de tablouri, aflate în prezent în custodia Muzeului de Artă din Iaşi, tablouri ce poartă semnătura unor pictori precum Iosif Iser, Gheorghe Petraşcu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian şi Theodor Aman”, a mai transmis Parchetul General.

Citește și:

Apar noi ACUZAȚII în cazul medicului care refolosea stimulatoare cardiace de la persoane decedate: „A început să respire greu și nu mai dădea niciun semn”

Procurori: Medicul Dan Tesloianu, care IMPLANTA dispozitive cardiace de la pacienți morți, falsifica formularele de consimțământ ale bolnavilor

Pacienți cărora li s-au implantat stimulatoare cardiace prelevate de la cadavre fac MĂRTURII tulburătoare: „Am început să fac infecții și de șapte ori m-a operat” / „Nu m-am gândit niciodată că poate să facă un medic așa ceva”

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice