UPDATE | Dosarul ”10 august” ajunge la Tribunalul București, pentru soluționarea plângerii de tergiversare a cauzei făcute de protestatari

UPDATE | Dosarul ”10 august” ajunge la Tribunalul București, pentru soluționarea plângerii de tergiversare a cauzei făcute de protestatari
Foto: Arhiva GÂNDUL
Publicat: 09/08/2021, 21:40
Actualizat: 11/08/2021, 14:46

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă pe 10 august 2021 un conflict negativ de competență care vizează mai multe plângeri de tergiversare a dosarului ”10 august” privind intervenția în forță a jandarmilor la mitingul diasporei din 2018 și reluarea urmăririi penale în cazul foștilor șefi ai Jandarmeriei. 

UPDATE: Judecătorii instanței supreme au decis că Tribunalului București îi revine competența de a judeca plângerea de tergiversare a dosarului ”10 august”.

Pe 4 august 2020, Giorgiana Hosu, atunci procuror-șef DIICOT, a infirmat soluția de clasare a controversatului dosar ”10 august” și a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foștilor șefi din Jandarmerie, cerând instanței să confirme decizia pentru a relua urmărirea penală în cazul colonelului Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorului Laurenţiu Cazan, fost director general al Jandarmeriei Bucureşti, colonelului Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, și comisarului şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii, pentru abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

În ordonanța de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu a susținut că procurorul Doru Stoica (ambii magistrați fiind în prezent pensionați – n.r.) – cel care a clasat acuzațiile la adresa șefilor Jandarmeriei, dar și partea privitoare la plângerea Jandarmeriei în legătură cu o posibilă legătură de stat – nu ar fi readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul „10 august” și nici nu ar fi reaudiat suspecții, victimele și martorii.

De partea cealaltă, procurorul Doru Stoica a explicat, ulterior, că nu a făcut nicio greșeală în instrumentarea cazului și că nu era nevoie să reaudieze, întrucât – conform unui principiu de drept – toate aceste demersuri procedurale fuseseră făcute înainte de declinarea dosarului la DIICOT de către procurorii Secției Parchetelor Militare.

Șefii Jandarmeriei nu au dorit să dea declarații la Parchetul Militar

Hosu mai arăta că șefii Jandarmeriei nu au dorit să dea declarații când au fost chemați la Parchetul Militar, însă ei ar fi trebuit citați la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

În realitate, spun surse judiciare, foștii șefi ai Jandarmeriei Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile au vrut să dea declarații, însă nu li s-a permis accesul la dosar, motiv pentru care aceștia au refuzat să facă acest demers ”în orb”.

Dosarul ”10 august” se află într-o situație extrem de bizară și nemaiîntâlnită, susțin surse judiciare din Parchetul General. Pe de o parte, există o decizie definitivă a Tribunalului București, prin care dosarul a rămas clasat definitiv, pe de altă parte, există, în aceeași cauză, o decizie a Curții de Apel, în urma plângerii făcute de o parte vătămată din dosar, prin care dosarul s-a redeschis, neținându-se cont de autoritatea de lucru judecat de la Tribunal.

În aceste condiții, la această oră, dosarul se află, în întregime, la Secția Parchetelor Militare, unde ancheta bate pasul pe loc. Mai multe părți vătămate au făcut plângere pentru tergiversarea dosarului, iar Tribunalul București și Curtea de Apel au decis că nu au competența materială să soluționeze cererea de tergiversare.

10 august, zi cu ”rezonanță”, drumul sinuos al dosarului continuă

Drept urmare, acest conflict negativ de competență va fi soluționat de ICCJ pe 10 august 2021.

Foarte interesant, repartizarea așa-zis aleatorie a fost făcută în această zi cu rezonanță în denumirea acestui dosar, așa cum s-a întâmplat și la Curtea de Apel București, atunci când dosarul privind confirmarea redeschiderii a fost judecat în aceeași zi, de 10 august.

După rezolvarea conflictului negativ de competență între Curtea de Apel și Tribunalul București, dosarul va ajunge înapoi la Secția Parchetelor Militare, cel mai probabil în toamnă.

Traseul dosarului „10 august” privind intervenția în forță a jandarmilor

Dosarul „10 august”, deschis în 2018, după reprimarea violentă a protestului diasporei din Piața Victoriei, a fost clasat pe 26 iunie 2020 de procurorul de caz de la DIICOT, care a stabilit ca foștii șefi ai Jandameriei să fie scoși de sub urmărire penală.

După mai bine de o lună de la clasare, procurorul-șef al DIICOT a infirmat ordonanța și a cerut Curții de Apel București să confirme redeschiderea urmăririi penale în dosarul „10 august”.

Judecarea a început câteva luni mai târziu, pentru că dosarul s-a plimbat între Curtea de Apel și Tribunalul București, după ce judecătorii de la cele două instanțe și-au pasau de la unii la alții competența de soluționare a cauzei.

Pe 2 martie 2021, Tribunalul București a dispus clasarea dosarului privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018. Judecătoarea Daria Isabela Miheț respingea astfel definitiv cererea de redeschidere a anchetei cu privier la modul în care a fost coordonată intervenția jandarmilor.

Rămâneau în investigație la procurorii militari fapte de purtare abuzivă.

Pe 16 aprilie, Curtea de Apel București a hotărât însă să redeschidă dosarul „10 august”, decizia fiind luată după ce Ioan Crăciuneanu, un protestatar gazat şi rănit la picior de o grenadă a jandarmilor, a cerut în instanţă anularea deciziei de neîncepere a urmăririi penale dispuse de procurorii DIICOT.

Important de menționat este că, în acest dosar, una dintre părțile vătămate este chiar Stelian Ion, ministrul Justiției, care s-a plâns că el, soția și copilul au fost în piață, până la ora 10 seara și au fost ”gazați”.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Chec de post. Rețeta ideală pentru iubitorii de cafea
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Fanii din Anglia și Scoția, avertizați înainte de Euro 2024 că berea germană e mai...