EXCLUSIV| Ducu Bertzi, la un pas de o nenorocire, care i-a amintit de tragedia de la Cenaclul Flacăra. ”A măturat tot de pe scenă, a venit peste mine”

EXCLUSIV| Ducu Bertzi, la un pas de o nenorocire, care i-a amintit de tragedia de la Cenaclul Flacăra. ”A măturat tot de pe scenă, a venit peste mine”
Incidentul de la Budeasa i-a amintit marelui folkist de drama petrecută în 1985, când se afla tot pe scenă, iar o furtună a dus la o adevărată tragedie foto: Mediafax
Publicat: 24/06/2023, 11:00

Ducu Bertzi a depășit cu bine, weekendul trecut, o nouă cumpănă din viața sa, care i-a amintit de catastrofa de pe stadionul din Ploiești, după care s-a stins fenomenul Cenaclul Flacăra. Artistul susținea un recital în aer liber, când s-a dezlanțuit o furtună care a făcut prăpăd. Vântul puternic a pus la pământ una dintre părțile laterale ale scenei, care s-a prăbușit peste folkist. Acesta a rămas imobilizat pe scenă, în timp ce toată lumea alerga să se adăpostească.

Cariera de artist nu înseamnă numai momente frumoase, în care publicul te aplaudă și-ți fredonează cântecele, ci implică și o doză de neprevăzut.

Se spune că nu poți să te pui cu furia naturii, iar Ducu Bertzi a înțeles asta din propria experiență.

Săptămâna trecută, acesta a bătut țara în lung și-n lat pentru a-și onora concertele pe care le avea programate. A fost o săptămână cu multe drumuri, dar și peripeții, care au culminat cu un incident care ar fi putut să-l coste viața.

”În trei zile, am zburat cu avionul la dus, la Botoșani, apoi seara, m-am întors la București cu un tren pe care l-am luat din Suceava, într-un vagon de dormit infect, apoi cu mașina la Budeasa, pentru că seara aveam recital”, a povestit Ducu Bertzi, pentru Gândul.

Odată ajuns la Budeasa, în județul Argeș, Ducu Bertzi și-a respectat rutina de artist, pregătindu-se pentru recital. Nimic nu anunța prăpădul care urma să se întâmple în scurt timp, exact când se afla pe scenă.

”În acest timp, oamenii de la tehnic ne strigau: «Fugiți de pe scenă!»”

Ceea ce inițial părea doar o ploaie plăcută de vară s-a transformat în doar câteva clipe într-un adevărat potop.

”La mijlocul recitalului, a crescut nivelul ploii. A venit o furtună care a desprins una dintre lateralele din stânga, a măturat totul de pe scenă și a venit peste mine. Toți au reușit să se retragă de pe scenă, mai puțin eu, din cauza cablului de la chitară, care era încolăcit în jurul curelei de la chitară. De panică, nu mai reușeam să îmi eliberez chitara din cablu. Oamenii de la tehnic ne strigau: “Fugiți de pe scenă!”, a povestit Ducu Bertzi.

În timp ce atât spectatorii, cât și organizatorii și invitații la spectacol s-au refugiat pe unde au putut, nimeni nu înțelegea de ce Ducu Bertzi nu pleacă de pe scenă.

Salvat de unul dintre organizatori

Într-un final, cineva și-a dat seama că artistul are probleme și i-a sărit în ajutor.

”A venit unul dintre organizatori, Mihai, și m-a ajutat să mă eliberez și să părăsesc scena. Ceilalți colegi au fost in regulă, doar am fost foarte speriați.
Eu aveam în minte și modul în care s-a încheiat Cenaclul Flacăra, tot în iunie, în anul 1985, după o furtună îngrozitoare”, a spus artistul despre spaima pe care a tras-o și care i-a adus aminte că, în urmă cu 38 de ani, a fost prins în mijlocul unei furtuni, la un spectacol al Cenaclului lui Adrian Păunescu de pe stadionul din Ploiești, în timpul căreia spectatorii, panicați de stingerea luminii, s-au înghesuit spre ieșire și s-au călcat în picioare. Șase persoane au murit atunci și aproximativ o sută au fost rănite.

Folkistul și colegii săi abia așteptau să treacă furtuna de la Budeasa, ca să poată părăsi zona.

”Colegii mei au revenit, după ce a trecut ploaia, să își strângă echipamentele de pe scenă, am urcat în mașină și am plecat. La prima benzinărie de pe autostradă, ne-am schimbat de hainele ude”, a mai spus Ducu Bertzi, care a fost recompensat în ziua următoare de succesul pe care l-a avut la Moinești, unde vremea a ținut cu artiștii și organizatorii evenimentului.

Martor la măcelul de la ultimul Cenaclu Flacăra

Pe data de 15 iunie 1985, o furtună năprasnică avea să pună cruce pentru totdeauna Cenaclului Flacăra, condus de Adrian Păunescu.

Peste 10.000 de oameni, cei mai mulți tineri, veniseră pe stadionul echipei Petrolul din Ploiești, pentru a asista la spectacolul din acea seară, care s-a transformat, însă, într-o tragedie. O furtună cu ploaie torențială, tunete și fulgere s-a pornit din senin, copertina scenei a căzut, curentul electric a cedat, iar stadionul s-a cufundat în beznă totală.

Ducu Bertzi, care se afla atunci la spectacolul de pe stadionul din Ploiești, spune că a tras o sperietură teribilă. Panicați, spectatorii s-au înghesuit să părăsească stadionul, dar porțile mari erau închise, iar asta a creat busculadă.

În haosul de nedescris care a urmat, oamenii au dărâmat porțile, care au căzut peste ei și i-au strivit. Ceilalți, care au încercat să părăsească stadionul folosind singura ieșire disponibilă, prea îngustă pentru atâta lume, au fost călcați în picioare.

A fost un adevărat măcel: șase tineri au murit călcați în picioare și aproape o sută au fost răniţi. La Spitalul Judeţean Ploiești, medicii nu mai făceau faţă numărului mare de victime.

Incidentul sângeros a fost muşamalizat de autorităţile comuniste, care aveau să interzică, însă, Cenaclul Flacăra, după 12 ani de spectacole şi concerte.


CITEȘTE ȘI:

”Stau de o săptămână cu stâlpul căzut pe gard și ei îmi fac legătura la colegul”. Se întâmplă în 2023, în România, după o furtună

Un mort și 16 răniți într-un camping din Bihor, după o furtună puternică. Șapte copii, între victime

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie